Juni 2006

Veel activiteiten langs Dordtse Boekenmarkt

Antiquarische boekenmarkt op zondag 2 juli

Op zondag 2 juli 2006 vindt in het schilderachtige centrum van Dordrecht voor de elfde keer de Dordtse Boekenmarkt plaats. Van 10.00 tot 17.30 uur worden in 550 kramen antiquarische en tweedehands boeken verhandeld. Aantrekkelijke activiteiten langs het traject zorgen voor afwisseling tijdens het kijken in de boekenkramen. Het thema van de boekenmarkt is in 2006: Rembrandt en zijn tijdgenoten. De Dordtse Boekenmarkt is de op één na grootste van ons land. Er worden zowel kostbare antiquarische boeken als voordelig geprijsde tweedehandsboeken verkocht. Er zijn meer dan 100 specialisaties op de Dordtse Boekenmarkt te vinden.

Boekenmarktgidsje
De boekenmarkt vindt plaats temidden van de duizend monumenten in de binnenstad, een attractie op zich. Het gehele markttraject is te vinden in het handzame boekenmarktgidsje, waarin tevens de adressen van de deelnemers opgenomen zijn, een overzicht van alle specialisaties en een plattegrondje. Ook bevat het een overzicht van aantrekkelijke activiteiten rond het thema. Het gidsje is gratis verkrijgbaar bij VVV in Dordrecht. Op 2 juli wordt het op de boekenmarkt uitgedeeld, onder andere bij de VVV informatiewagen op de kop van de Sarisgang.

Rondom Rembrandt
Wie even is uitgekeken op de boeken kan uitblazen op een terras of zich amuseren bij een van activiteiten die langs het traject georganiseerd worden. In het Dordrechts Museum is de tentoonstelling Rembrandt en zijn Dordtse leerlingen te zien, een expositie met werk van onder andere Nicolaes Maes, Ferdinand Bol en Arent de Gelder. Het Stadsarchief verzorgt een programma rond het Rembrandt-thema in de Kunstkerk met muziek en poëzievoordrachten. Het Trio Sortilège speelt muziekfragmenten uit Rembrandts tijd en de acteurs Piet van der Pas en Mieke Lelyveld dragen zeventiende-eeuwse poëzie uit verschillende landen voor.
Prof. em. Marijke Spies geeft tweemaal een voordracht over de eerste Nederlandse roman (geschreven door Dordtenaar Samuel van Hoogstraten) en er is een presentatie te zien met boeken van (Dordtse) tijdgenoten van Rembrandt.

Muziek!
Muziek klinkt op verschillende plekken langs de markt, zowel binnen als buiten. In Het Hof en de Museumtuin laten de strijkers van het Maaskwartet zeventiende-eeuwse muziek horen. Lopend langs de markt kun je de spelers van `Twee violen en een Bas' tegenkomen die acterend en musicerend De Streken van Rembrandt spelen. In Pictura, waar schrijver en journalist Bert Natter vertelt over zijn boek `Rembrandt, mijn vader', treden docenten en leerlingen van muziekschool ToBe op. In het Centrum Beeldende Kunst spelen de gehele middag pianist Herman van Rooijen en fluitiste Willeke van Rooijen. Dichters en performers uit verschillende culturen zijn te horen in het pand Voorstraat 125. Onder de titel Zon en schaduw zijn hier dansen en liederen te zien en horen uit onder andere Rusland en Roemenië.

Groenmarkt
Op de Groenmarkt zijn er voor kinderen spannende activiteiten en een kindermarkt. Het Papier Theater (minitheater) geeft er een prachtige voorstelling. Op het Stadhuisplein kun je, gekleed in zeventiende-eeuws kostuum, op de foto bij Fotostudio Rembrandt. De Bibliotheek is de hele dag geopend en fungeert weer als `boekenstalling'. Er zijn veel afgeschreven boeken te koop en iedereen kan meedoen met een speciale quiz.
Ook zijn deze dag de kunsthandels, galeries, antiek- en curiosawinkels en andere bijzondere zaken van het Kunstrondje Dordt tussen 12.00 tot 17.00 uur geopend.

Informatie
Meer informatie over de markt, de deelnemers en de activiteiten is te vinden op de internetsite www.dordtseboekenmarkt.nl of telefonisch op te vragen op het nummer 078-632 24 63.
De Dordtse Boekenmarkt vindt jaarlijks plaats op de eerste zondag in juli en is een initiatief van de Dordtse Vereniging van Kunst en Antiekhandelaren.
Algemene informatie over Dordrecht: VVV, telefoon 0900-463 68 88, e-mail: info@vvvzhz.nl , internet: www.vvvdordrecht.nl.

Noot voor de redactie/