Gemeente Bernheze


Kennismaken met Vlagheidefonds tijdens Streekfestival

Het Vlagheidefonds voor duurzame energie presenteert zich tijdens Streekfestival Het Groene Woud op Landgoed Velder in Liempde op 2 juli aanstaande. Vanaf het festival kunnen geïnteresseerden tussen 11.00 uur en 15.00 uur met een paardentram een woning bezoeken die warm water, elektriciteit of warmte verkrijgt via een duurzaam alternatief. Denk hierbij aan een zonneboiler, PV-panelen, warmte koude opslag of kleine windturbine. Deelnemers ontvangen bij de woning een stempel op hun Vlagheide-openhuiskaart en dingen na inlevering daarvan in de stand van het Vlagheidefonds mee naar een dames- of herenfiets t.w.v. EUR 800,00. Om 16.30 uur verricht Ger van den Oetelaar, wethouder van de Gemeente Boxtel de loting. Met deze Vlagheide-openhuisroute willen we laten zien hoe gemakkelijk en comfortabel duurzame apparaten in de praktijk werken. We hopen zo particulieren en non-profitinstellingen te stimuleren een bijdrage te leveren aan een duurzame wereld. Want een gezonde leefomgeving wil toch iedereen!

Duurzame alternatieven dragen niet alleen bij aan het comfort in huis, maar ook aan een verbetering van de leefomgeving. Het voordeel van duurzame energietoepassingen in woonhuizen is dat ze energie opwekken zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen, zoals aardgas, olie en steenkool. Daardoor komen er minder schadelijke stoffen, bijvoorbeeld het broeikasgas CO2, in de atmosfeer. Daarnaast is het een voordeel dat duurzame energiebronnen niet uitgeput raken. De stijgende prijzen voor fossiele brandstoffen en een bijdrage uit onder meer het Vlagheidefonds maken de overstap naar een dergelijke voorziening steeds aantrekkelijker. Voor meer informatie over het Vlagheidefonds kunt u http://www.sint-michielsgestel.nl bekijken.

Volop budget en mogelijkheden
De stadsgewestgemeenten die verbonden zijn aan stortplaats De Vlagheide hebben begin dit jaar een half miljoen euro toegezegd aan het Vlagheidefonds. Zo is er voldoende budget om de komende jaren bij te dragen aan de aanschaf en installatie van duurzame energievoorzieningen door particulieren en non-profitinstellingen. Uiteindelijk gaat het erom particulieren te stimuleren een bijdrage te leveren aan een duurzame wereld. Daarnaast krijgen non-profitinstellingen zoals sportclubs een financiële stimulans om bewuster om te gaan met energie.

Hoe werkt het Vlagheidefonds?
Geïnteresseerden kunnen voorafgaand aan de installatie van een genoemde duurzame energievoorziening een aanvraag indienen bij het Vlagheidefonds. Een aanvraagformulier met meer informatie over het Vlagheidefonds is te verkrijgen via de gemeentehuizen in de deelnemende gemeenten: Boxtel, Haaren, Maasdriel, Schijndel, 's-Hertogenbosch, Sint-Michielsgestel, Vught, Heusden, Sint-Oedenrode, Veghel, Bernheze en Maasdonk. Binnen de Raad van Advies van het Vlagheidefonds wordt bekeken of een aanvraag kan worden gehonoreerd met een bijdrage. In de energietuin van De Kleine Aarde in Boxtel is te zien hoe duurzame apparaten werken.

feed