Gemeente Stadskanaal

In de zomermaanden zijn het Streekhistorisch Centrum en de Watertoren behalve door de week ook de eerste zondag van de maand open. Op zondag 2 juli is het weer zover en worden de deuren opengezet om belangstellenden te ontvangen. Wat is er momenteel te zien?

Zomertentoonstelling

De geschiedenis van de Kanaalstreek in een notedop

In de zomermaanden is in het Streekhistorisch Centrum te zien hoe de Kanaalstreek zich ontwikkelde van veenmoeras tot een bedrijvige woonplaats. Deze ontwikkeling verliep van de ontginning van het veen in de achttiende en negentiende eeuw, via de ontwikkeling van de scheepvaart en de landbouw tot de opkomst van allerlei bedrijven, waaronder de beroemde koekjesfabriek Branbergen in Musselkanaal die Bruintje Beer in het logo voerde en de glasindustrie in Nieuw Buinen.

Met veel oude foto's, voorwerpen en gereedschappen wordt deze geschiedenis van de Kanaalstreek in vogelvlucht getoond. Daarnaast is er de pronkkamer met stijlvolle meubels en een kleine collectie serviesgoed van Petrus Regout uit Maastricht.

Nadat men de geschiedenis heeft bekeken in het Centrum, is het leuk om het hele gebied ook van bovenaf te bekijken vanaf de watertoren. Vanaf het dak van de toren op bijna 43 meter kun je sporen van de geschiedenis nog in het landschap terugzien, zoals het kaarsrechte kanaal en de monden en wijken die daarop aansluiten richting de Hondsrug in Drenthe, en de eeuwenoude juffertoren van de kerk in Onstwedde.

Openingstijden

Zondag 2 juli van 14.00 tot 17.00 uur

Dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur

Meer info: T (0599) 61 26 49

* 21 juni 2006