Ingezonden persbericht
MEDIABERICHT
Stramproy, 12 juni 2006
Organisatie ligt op schema
STRAMPROY IS KLAAR VOOR OLS 2006 MET EEN KONINKLIJKE START
Stramproy - Het Oud Limburgs Schuttersfeest 2006 staat in de startblokken. Dit traditionele jaarlijkse treffen van schutterijen uit Belgisch en Nederlands Limburg vindt dit keer plaats in het Weerter grensdorp Stramproy en wel op zondag 2 juli a.s. En het wordt een bijzonder OLS dit keer: voor het eerst in de geschiedenis wordt het internationale schutterstreffen vereerd met koninklijk bezoek: zondagmiddag 2 juli geven koningin Beatrix en de Belgische kroonprins Filip acte de présence. De OLS-organisatie heeft daarom in organisatorische zin alles uit de kast gehaald: het omlijstende programma is rond, de optochtroute is bekend, het feestterrein is ingericht en de verkeersmaatregelen en parkeervoorzieningen zijn gerealiseerd. En nu maar hopen op goed (in elk geval droog) weer.
Schutterij St. Catharina is dit keer de organiserende schutterij. Vorig jaar in Wessem wist zij voor de 5e keer in de OLS-geschiedenis het OLS te winnen en bracht d'n UM - de felbegeerde winnaarstrofee - mee naar 'Roy'. St. Catharina is zich - samen met de dorpsgemeenschap van Stramproy - met veel enthousiasme van die taak gaan kwijten daarbij geholpen door ruim 1.600 vrijwilligers onder coördinatie van een voor deze gelegenheid in het leven geroepen Stuurgroep Stichting OLS Stramproy 2006.
Koninklijk bezoek
Voor het eerst in de geschiedenis van het Oud Limburgs Schuttersfeest mag het evenement zich verheugen in koninklijk bezoek. Bij gelegenheid van het feit dat het honderd jaar geleden is dat voor het eerst een schuttersevenement plaatsvond onder de naam Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS), brengen koningin Beatrix en de Belgische kroonprins Filip een bezoek aan het OLS 2006.
Het koninklijke bezoekt arriveert zondag 2 juli a.s. om exact 13.30 uur per auto bij de ingang van het feestterrein aan de Amentstraat in Stramproy.
De koninklijke gasten worden welkom geheten door de heer L.J.P.M. Frissen, de Commissaris der Koningin in de provincie Limburg, de heer S. Stevaerts, gouverneur van de (Belgische) provincie Limburg en de heer J.M.L. Niederer, burgemeester van Weert.
Voorts wordt kennisgemaakt met de president en vice-president van de Oud Limburgse Schuttersfederatie, de heren J. Michels en L. Litjens en met bestuursleden van de organisatie van het Oud Limburgs Schuttersfeest 2006, waaronder de heren A. Cruijssen, voorzitter van de stuurgroep OLS 2006 en Th. Looymans, voorzitter van de organiserende schutterij St. Catharina.
Hare Majesteit de Koningin krijgt bloemen aangeboden door de koningin van de schutterij St. Catharina uit Stramproy.
Erehaag
Langs een erehaag van (schutters)keizers en -keizerinnen, (schutters)koningen en -koninginnen, commandanten, vaandeldragers en een detachement schutters verplaatst het gezelschap zich vervolgens te voet naar de schietbomen.
Enkele vendeliers leggen tijdens die wandeling hun vlaggen op de grond, waar H.M. de Koningin en Z.K.H. Prins Filip volgens oud gebruik overheen zullen lopen.
Bij de schietbomen krijgt het koninklijke gezelschap uitleg over de schietwedstrijden, waarna de optocht van de ruim 160 deelnemende schutterijen zal starten.
Diverse facetten schutterswezen
Tijdens een wandeling over het feestterrein maken koningin Beatrix en kroonprins Filip vervolgens kennis met diverse facetten van het schutterswezen. Zo wordt een bezoek gebracht aan muziekwedstrijden, trommelwedstrijden, wedstrijden vendelzwaaien en excercitiewedstrijden.
Daarna is er een informele samenkomst in een paviljoen net buiten het feestterrein, tegenover de hoofdingang. De koninklijke gasten worden daar bijgepraat over diverse facetten van het schutterswezen in de beide Limburgen en over de organisatie van het Oud Limburgs Schuttersfeest 2006.
Het samenzijn wordt gevolgd door een korte wandeling naar een eretribune aan de Amentstraat (250 meter verderop) van waaraf een deel van de traditionele optocht van deelnemende schutterijen wordt aanschouwd.
Het vertrek van H.M. de Koningin en Z.K.H. Prins Filip is gepland om 15.00 uur.
Dertien hectare
Op een speciaal daarvoor vrijgemaakt terrein met een oppervlakte van 13 hectare, is de voorbije weken met man en macht gewerkt om het geschikt te maken voor het jaarlijkse treffen van schutterijen uit de beide Limburgen. Het terrein is gesitueerd aan de noordkant van Stramproy, tussen de Maaseikerweg en de Vloedmolenweg. Er zijn intussen waterleidingen aangelegd en het gebied is voorzien van elektriciteit, riolering, gasaansluitingen, telefoon- en datalijnen etc.
En uiteraard zijn de in totaal 42 schietbomen geplaatst.
Entree
Wie op 2 juli het feestterrein wil bezoeken, kan dat door entreebewijzen te kopen op een 15-tal aan de optochtroute gelegen entreeposten. Van daaruit kan men het feestterrein gemakkelijk bereiken.
De entreeprijs bedraagt E 3,- voor personen van 12 jaar en ouder. Tot en met 11 jaar is de toegang gratis. Voor een vlotte doorstroom aan de entreeposten wordt bezoekers gevraagd zoveel mogelijk met gepast geld te betalen.
Optocht
Aan de schietwedstrijden gaat traditiegetrouw een kleurrijke folkloristische optocht vooraf. Daarin tonen de schutterijen die aan het evenement deelnemen zich in vol ornaat aan het tienduizendkoppige publiek. Voor menigeen is de optocht het meest aansprekende onderdeel van het Oud Limburgs Schuttersfeest.
Het kleurrijke schouwspel - dat ongeveer 3 uur duurt - bestaat uit voorbijtrekkende schutterijen in militaire outfit, gildenuniformen of fantasiekostuums: alle met bordjesdrager, tamboer-maître met drumband, fluitkorpsen, bielemannen (mannen met bijlen) of sappeurs (bielemannen in uniform), marketentsters, het schuttersvaandel met daarachter de officieren en geweerdragers. En natuurlijk lopen bij elke schutterij de schutterskoning en zijn koningin mee. De optochtdeelnemers worden op een 28-tal punten door een vakjury beoordeeld.
Optochtroute
De route van de optocht is in totaal 1,9 km lang. Gestart wordt aan de Vloedmolenweg en de tocht gaat vervolgens via de Soutsweg, de Wilhelminastraat, de Molenweg, de Julianastraat en Amentstraat naar de ingang van het feestterrein. Mocht het op 2 juli heet weer zijn, dan wordt de optocht ingekort. Vanaf de Wilhelminastraat wordt dan via de Kroonstraat doorgestoken naar de Julianastraat en zo verder via de Amentstraat naar het feestterrein.
Het vertrek van de optocht is gepland om 13.30 uur.
Het schieten
In totaal staan op 2 juli a.s. 160 schutterijen met elk 6 schutters onder de schietbomen.
Want het schieten, daar gaat het om op het Oud Limburgs Schuttersfeest.
Er wordt geschoten met een buks die ongeveer 15 kg weegt, kaliber 12 tot 16 mm. De buks wordt opgelegd op een oplegpaal en de schutter moet proberen over een afstand van ca. 20 meter vierkante blokjes (bölkes) van een stokje af te schieten. De blokjes zijn kubusvormig, 15x15x15 mm groot en systematisch gerangschikt op een hark (de 'raek'). Na enkele schietronden gaat men over op het schieten op blokjes van 10x10x10 mm. Daarmee wordt de moeilijkheidsgraad verhoogd. Als de duisternis invalt en er nog geen winnaar bekend is, wordt zaterdag 8 juli verder gegaan, totdat een winnaar bekend is. Het zestal dat als enige niet mist, wint het OLS.
Andere wedstrijden
Na de optocht vinden op het feestterrein in zo'n 58 verschillende disciplines jurybeoordelingen plaats, zoals exercitie, solistenconcours, vendelzwaaien, de beoordeling van de koningsparen, keizers, generaals, bielemannen en sappeurs, marketentsters, vaandeldragers, bordjesdragers, standaardruiters, tamboer-maîtres en de commandanten van de exercitiepelotons.
Kom op tijd!
Het grote publiek dat de optocht en de schietwedstrijden wil bijwonen wordt geadviseerd vooral op tijd te komen. Zeker met het oog op het bezoek van koningin Beatrix en de Belgische kroonprins Filip zal de toeloop van het publiek groter zijn dan aanvankelijk gepland. Om te voorkomen dat de verkeerstromen gaan stagneren, wordt aangeraden in elk geval tussen 12.00 en 12.30 uur in Stramproy te zijn.
Advies: kom op de fiets!
Wie de optocht wil zien en op het feestterrein de schietwedstrijden wil meemaken, doet er verstandig aan op de fiets te komen. Vanuit alle richtingen zijn zo dicht mogelijk bij de optochtroute en bij het feestterrein fietsenstallingen aangelegd. Vanaf daar hoeft men niet ver meer te lopen. De routes die fietsers het best kunnen volgen staan op weg naar Stramproy duidelijk aangegeven. Fietsers uit de richting Weert wordt overigens geadviseerd via Tungelroy te fietsen om de drukte via de Maaseikerweg te ontlopen.
Met Hermes: ook met de bus
Een goed alternatief voor de fiets is per bus het OLS te bezoeken. Onder de titel 'Limburgs Uitje' biedt busonderneming Hermes voor een betrekkelijk laag tarief zondag 2 juli a.s. busvervoer aan naar het Oud Limburgs Schuttersfeest in Stramproy. Het publiek kan die dag in alle bussen van Hermes in heel Limburg een (retour)kaartje kopen naar het OLS-terrein. Voor 1 persoon kost zo'n kaartje E 3,-, voor 2 personen is dat E 5,- en 2 volwassenen en maximaal 3 kinderen betalen samen E 6,-.
Ook laat Hermes op zondag 2 juli a.s. vanaf 10.50 uur pendelbussen rijden tussen het NS-station Weert en het OLS-terrein in Stramproy. Het 'Limburgs Uitje' is ook geldig en verkrijgbaar in de pendelbussen.
Hermes biedt het publiek deze betrekkelijk goedkope vervoersmogelijkheden aan om een bijdrage te leveren aan de campagne 'Geen alcohol in het verkeer' van het ROVL. Immers, wie met de bus het OLS bezoekt, kan op het feestterrein een pilsje drinken en vervolgens weer veilig met de bus naar huis.
De laatste Hermes-bus vertrekt om 22.00 uur richting station Weert.
Parkeren
Wie toch met de auto komt, kan terecht op een van de aangegeven parkeerterreinen. In totaal is er parkeerruimte ingericht voor 12.000 tot 13.000 auto's. Op alle aanrijroutes staan borden met aanduidingen voor de betreffende groep verkeersdeelnemers.
Verkeer vanuit de richting Eindhoven, dus vanuit het noorden van Weert en uit Weert zelf, wordt via de provincialeweg N 292 Weert - Maaseik tot op de parkeerplaatsen bij het feestterrein geleid.
Wie met de auto vanuit het oosten komt, dus uit Ell, Ittervoort, Hunsel, Neeritter en Haler volgt de gemeentelijke hoofdverbindingswegen. De route naar de parkeerplaatsen staat aangegeven
Verkeer vanuit het zuiden (België) uit de richting Maaseik, Bocholt, Bree en Kinrooi, wordt via de provinciale weg richting Stramproy naar parkeerplaatsen geleid.
Parkeren invaliden
Voor degenen die in het bezit zijn van een invalidenparkeerkaart, wordt op 2 juli op de diverse parkeerterreinen een aantal parkeerplaatsen gereserveerd. Men dient dan wel tussen 10.00 en 12.00 uur met de auto te arriveren.
Vermaak op het feestterrein
Op 2 juli is er vertier voor jong en oud. Voor de kleinsten wordt op het feestterrein een compleet kinderdorp ingericht.
In zowel de Feesttent als de Biertent wordt de gehele dag live muziek ten gehore gebracht door de 'Copperband Moorland', de 'Maaskapel' en de 'Rosentaler'.
's Avonds treedt ook de Limburgse band 'Sjeng & the Gang' op.
De prijs van een consumptiebon op het feestterrein is bepaald op E 1,15.
Op het OLS-terrein kan het publiek geld pinnen uit een mobiele geldautomaat.
Omlijstende activiteiten
Behalve op 2 en 8 juli a.s. zijn er diverse omlijstende activiteiten in het kader van het Oud Limburgs Schuttersfeest. Dat zijn het 'Kinjer-OLS' op vrijdag 23 juni, het Sponsor-OLS op zaterdag 24 juni, het concert van de Limburgse dialectband 'Rowwen Hèze' op vrijdag 30 juni, de eucharistieviering op zaterdag 1 juli en de vrijwilligersavond op dinsdag 4 juli.
Sponsor-OLS
Speciaal voor de sponsors van het OLS 2006 wordt een Sponsor-OLS georganiseerd en wel op zaterdag 24 juni a.s., ruim een week voor het eigenlijke OLS. Dat Sponsor-OLS is bedoeld voor sponsors die samen met werknemers, klanten en leveranciers op een sportieve manier de krachten willen meten en er voor hun familie en aanhang onder de schietboom een gezellige middag van willen maken. Het Sponsor-OLS is verder bedoeld voor het leggen van contacten tussen de verschillende deelnemende partijen. Bij het evenement wordt gezorgd voor een authentieke schuttersambiance door de aanwezigheid van leden van schutterij St. Catharina. Zij verlenen assistentie en ze zullen zich presenteren door optredens van vendelgroepen.
Er hebben zich inmiddels meer dan 160 teams aangemeld voor dit evenement. In totaal verwacht de organisatie 3.000 bezoekers.
Sponsors
Een mega-evenement als het Oud Limburgs Schuttersfeest kan niet zonder sponsors. De begroting sluit met een bedrag van E 750.000,-. Behalve door tal van bedrijven en instanties is dit bedrag voor een belangrijk deel bijeengebracht door een zevental hoofdsponsors. Dat zijn: Aannemingsbedrijf BAM, Dagblad De Limburger, de gemeente Weert, Hansen Dranken, Lindeboom Bier, L1 Radio en TV en de Rabobank Weerterland en Cranendonck.
Opvallend is, dat met name ook kleinere bedrijven het OLS met een bedrag hebben gesponsord. Zo hebben maar liefst 90 kleinere zaken (waaronder eenmansbedrijven) elk enkele honderden euro's ter beschikking gesteld. De OLS-organisatie heeft dat bijzonder gewaardeerd. Op die manier is aangetoond dat het bedrijfsleven in brede zin het evenement een warm hart toedraagt.
Kinjer-OLS
Bij het organiseren van het OLS 2006 is ook aan de jeugd gedacht. Zo vindt op vrijdag 23 juni a.s. op het OLS-terrein vanaf 13.00 uur een 'Kinjer-OLS' plaats.
Net als bij het 'grote' OLS is er een optocht met alles er-op-en-er-aan. Verder is er een presentatie van een schutterskoning en -koningin en wordt er geschoten; uiteraard onder deskundige (en veilige) begeleiding.
In totaal nemen 13 basisscholen uit Stramproy en de buurgemeenten Weert, Hunsel en Kinrooi deel aan het Kinjer-OLS. Bij elkaar opgeteld gaat het om 16 door kinderen gevormde schutterijen met in totaal 800 leerlingen.
Elke deelnemende school heeft een schutterij van 46 bovenbouwleerlingen samengesteld. De lokale schutterijen zijn de scholen behulpzaam geweest bij het voorbereiden van hun deelname aan het Kinjer-OLS.
De onderbouwleerlingen uit Stramproy zullen (verkleed als schutters) gezamenlijk met de bovenbouw in optocht van de school naar het OLS-terrein trekken. Daarna blijven deze leerlingen als toeschouwer (onder begeleiding van ouders) aanwezig.
OLS-jeugd in tv-programma's
Het L1-jeugdprogramma 'Kinjerkroam' komt tv-opnamen van het Kinjer OLS maken en zal later een programma aan dit jeugdevenement wijden.
SBS 6-weerman Piet Paulusma zal samen met de op het Kinjer-OLS aanwezige schooljeugd het meerdaagse tv-weerbericht komen opnemen.
Ook het Jeugdjournaal heeft serieuze interesse getoond voor het Kinjer-OLS als journaal-item.
Concert Rowwen Hèze
Op de vrijdag voorafgaand aan het OLS vindt (intussen bijna traditioneel) op het feestterrein een concert plaats van de Limburgse dialectband Rowwen Hèze. Dit keer op vrijdag 30 juni a.s. Voor dat concert worden 4.000 bezoekers verwacht.
Als voorprogramma staat de regionaal bekende Hoube Dré Band geprogrammeerd. Dat optreden begint om 20.30 uur. Om 22.30 uur betreedt Rowwen Hèze het podium.
De voorverkoop verloopt voorspoedig. De verwachting is dat het concert uitverkocht raakt. Er zijn nog kaarten te koop. Dat kan o.a. via de website www.ols2006.nl .
Eucharistieviering
Traditiegetrouw vindt aan de vooravond van het OLS een plechtige eucharistieviering plaats. In Stramproy is die mis (met 8 heren) op zaterdagavond 1 juli a.s. in de St. Willibrorduskerk. De dienst begint om 19.00 uur.
Vrijwilligersavond
Het OLS kan slechts plaatsvinden door de inzet van heel veel vrijwilligers. Als dank aan al die vrijwilligers, die niet alleen uit Stramproy komen, maar ook uit de omgeving, krijgen zij dinsdag 4 juli a.s. een feestavond aangeboden. De muziek tijdens die avond wordt verzorgd door muziekbands, waarvan veel leden uit Stramproy komen. Die bands spelen gratis en de muzikanten zijn dus ook vrijwilligers. In personeel opzicht worden hand en spandiensten verricht door leden van andere, bevriende schutterijen. Op die manier krijgt deze avond terecht het etiket 'Door vrijwilligers, voor vrijwilligers'.
Voorbereid op calamiteiten
Uiteraard is de organisatie van het OLS 2006 voorbereid op calamiteiten zoals storm, een brand of een ongeluk anderszins.
Speciaal om de vrije doortocht te waarborgen van voertuigen van hulpdiensten (brandweer, politie, ambulances) is rond het feestterrein een calamiteitenroute uitgezet.
Een evenement van deze omvang maakt dit soort voorzieningen uiteraard noodzakelijk. Het is er de OLS-organisatie veel aan gelegen de veiligheid van de vele tienduizenden bezoekers te kunnen garanderen
OLS-website
De organisatie van het OLS 2006 heeft een eigen website. Voor informatie over het evenement kan men terecht op www.ols2006.nl .
Einde mediabericht
(