Politie Friesland

Politieberichten van zaterdag 1 juli 2006

Fryslân, 01-07-2006 o Politieberichten van vrijdag 30 juni 07.00 uur t/m zaterdag 1 juli 11.00 uur

Oenkerk: verdachte meldt zich na vrijgeven videobeelden
De politie heeft een 20-jarige inwoner van Kootstertille gehoord. De man heeft zichzelf donderdag 29 juni gemeld nadat hij zijn foto was tegengekomen op internet. De politie Fryslân had maandag 26 juni beelden van een inbraak in een viskraam in Oenkerk, gepleegd op 29 mei, op de eigen politiesite geplaatst. De man is gehoord door de politie. Beide verdachten zijn door diverse mensen herkend. De politie verwacht de tweede verdachte binnenkort aan te houden.

Noardburgum: aanrijding met letsel
De politie heeft vrijdagavond geassisteerd bij een aanrijding met letsel op de Zomerweg. Een 18-jarige automobiliste uit Houtigehage reed over de Zomerweg in de richting van de kruising met de Bosweg. Een 16-jarige bromfietser reed op het fietspad en wilde op de Zomerweg oversteken om zijn weg via de Bossingel te vervolgen. Op de kruising zijn de bromfietser en de auto in botsing met elkaar gekomen. Beide bestuurders hadden pijnklachten en zijn met de ambulance naar het MCL in Leeuwarden overgebracht.

Damwoude: auto bekrast, getuigen gevraagd
De politie onderzoekt het bekrassen van een auto op de Conradi Veenlandstraat. Vrijdag 30 juni om 10.30 uur parkeert een 46-jarige inwoonster van Veenwouden haar auto gedurende 20 minuten op het parkeerterrein bij het winkelcentrum. Toen de vrouw terugkwam bij de auto zag ze dat aan de passagierskant van de auto twee krassen over de gehele zijkant waren aangebracht. Graag komt de politie in contact met eventuele getuigen via het algemene nummer van politie Fryslân, 0900 8844.

Oranjewoud: drie aanhoudingen brandstichting Scouting Hiem De politie heeft een 22-jarige man uit Weststellingwerf, een 24-jarige man uit Heerenveen en een 20-jarige vrouw uit Wolvega aangehouden voor de brandstichting in 'Scouting Hiem' op 7 januari 2006 aan de Van Bienemalaan in Oranjewoud. Alle drie verdachten hebben bekend dat ze in meer of mindere mate betrokken zijn geweest bij de brandstichting. Het crimeteam van de politie Heerenveen heeft de afgelopen maanden onderzoek verricht waarbij tientallen getuigen zijn gehoord. Uiteindelijk werd op dinsdag 23 mei de Heerenvener aangehouden en op donderdag 1 juni de man uit Weststellingwerf en vrouw uit Wolvega. De politie kwam de verdachten op het spoor door tips naar aanleiding van een beloning die was uitgeloofd door de verzekeringsmaatschappij, door diverse getuigen die zich bij de politie hadden gemeld en door het brandtechnisch onderzoek wat door de technische recherche van politie Fryslân en de verzekeringsmaatschappij was ingesteld. Het gebouw van de scouting bleek in brand gestoken te zijn met behulp van een zogenaamde molotovcocktail. Alle drie verdachten zijn inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris, de twee mannen zitten nog vast, de vrouw is inmiddels in vrijheid gesteld.

Drachten: politie controleert 1278 voertuigen op A7
De politie Fryslân heeft van vrijdag 30 juni 19.30 uur tot zaterdag 1 juli 01.00 uur een grote verkeerscontrole gehouden op parkeerplaats De Vonken, tussen Beetsterzwaag en Gorredijk. Tijdens de controle werd samengewerkt met de douane, marechaussee, politie Groningen, KLPD, dorpswachten Opsterland en Rijkswaterstaat. In totaal zijn 45 medewerkers ingezet, die 1278 voertuigen hebben gecontroleerd. Hierbij werden 222 procesverbalen opgemaakt. Het meest werden de bestuurders bekeurd voor snelheid 130 automobilisten reden te snel - en het niet kunnen tonen van het rijbewijs, het kentekenbewijs of het keuringsbewijs.

Ook werd bekeurd voor onverzekerd rijden, gladde banden, rijden zonder gordel, verlopen APK, overbeladen aanhangwagen, rijden met kapot en groot licht, het niet goed bevestigd hebben van de
losbreekreminrichting dan wel de hulpkoppeling van een aanhangwagen en rijden zonder rijbewijs.

Verder werd het vrachtverkeer gecontroleerd. Er werd enkele malen geverbaliseerd voor het overtreden van de rij- en rusttijdenwet, het niet hebben van een Eurovignet en het niet kunnen tonen van een rijbewijs. 214 bestuurders hebben geblazen, een bestuurder kreeg een rijverbod van een uur, een ander een rijverbod van drie uur. Een 48-jarige automobilist uit Heerenveen werd staande gehouden en bleek te rijden zonder rijbewijs, onder invloed (280 ug/l) en bleek het voertuig zonder toestemming te hebben meegenomen. Verder gaf de man een valse naam op.

De KLPD was aanwezig met een zogenaamde catch-scan, dat is een apparaat dat elk kenteken automatisch scant en tevens de snelheid van het voertuig meet. De douane was ter plaatse met een scan die de inhoud van koffers en tassen kon scannen. Verder controleerde zij op het gebruik van rode diesel.

Drachten: ongeval met letsel
Vrijdag om 14.00 uur rijdt een 39-jarige automobiliste uit Garyp in noordelijke richting over de Folgeren. In zuidelijke richting rijdt een 46-jarige bromfietser uit Drachten. Als de vrouw rechtsaf wil slaan ziet ze de tegemoetkomende bromfietser over het hoofd. De bromfietser probeert een aanrijding te voorkomen, maar verliest de macht over het stuur en komt ten val. De bromfiets raakte de auto aan de linkerkant. De man is door familie naar de dokterswacht gebracht, waar drie gebroken middenvoetsbeentjes aan de rechtervoet werden geconstateerd.

Franeker: snelheidscontroles op A31
De politie heeft vrijdagochtend op snelheid gecontroleerd bij wegwerkzaamheden op de Rijksweg A31 bij Franeker. De controle wordt uitgevoerd omdat veel automobilisten te snel rijden en ook op verzoek van de wegwerkers. In totaal zijn 35 te snelle rijders bekeurd. De snelste reed 119 km per uur waar 70 is toegestaan. Ook de komende dagen zal hier door de politie op snelheid worden gecontroleerd.

Bolsward: snelheidscontrole op verzoek van bewoners
De politie heeft, op verzoek van omwonenden, op snelheid gecontroleerd op de Snekerstraat. Vrijdagmiddag werden in een uur tijd zes bekeuringen uitgeschreven. Ter plaatse is 30 toegestaan, de snelste reed 60, de overigen tussen de 47 en 60. Binnenkort zal door de politie, op verzoek van buurtbewoners, ook s avonds worden gecontroleerd.

Bolsward: bedrijfsongeval
De politie heeft vrijdagmiddag geassisteerd bij een ongeval in een bedrijf aan de Koopman Heeresweg. Er bleek een technisch probleem te zijn bij een silo, waarna een 48-jarige inwoner van Bolsward het probleem wilde oplossen. De man is daarbij waarschijnlijk gevallen. De man is met behulp van de brandweer en ambulancepersoneel op een schepbrancard gelegd en via een hoogwerker van het bedrijf zelf naar beneden gebracht. Het slachtoffer, dat is overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden, had letsel aan zijn arm en een wond op zijn gezicht. De Arbeidsinspectie zal het ongeval nader onderzoeken.

Leeuwarden: preventief fouilleren
Vrijdag is door acht agenten van 15.00 20.00 uur preventief gefouilleerd in het centrum van Leeuwarden. In totaal zijn 67 mensen gefouilleerd en vier autos doorzocht. Een 29-jarige automobilst uit Leeuwarden werd op de Tweebaksmarkt aangehouden omdat hij reed tijdens rijontzegging. Op de trappen van het Gerechtshof aan het
Wilhelminaplein werd van twee mannen een gasbusje en een vlindermes in beslag genomen. In de Haniastaag werd een 25-jarige inwoner van Lemmer aangehouden. De man had een geprepareerde tas bij zich met daarin 22 dure tubes tandpasta. De man was vrijdagochtend overigens al eerder aangehouden en wel in Emmeloord, eveneens voor de diefstal van een aantal tubes tandpasta. De tandpasta is in beslag genomen.

Leeuwarden: verdachte aangehouden
De politie wilde vrijdag omstreeks 21.00 uur een 30-jarige automobilist uit Burgum controleren op de Groningerstraatweg. De man had te snel gereden en kon zijn rijbewijs niet tonen. Toen hij weg zou rijden beledigde hij de politie diverse malen. Toen de politie de man hierop wilde aanspreken ging hij er met een geopend portier vandoor. Hierbij reed hij vol door het rode licht. De man is weer aan de kant gezet. Hierbij verzette hij zich tegen zijn aanhouding. De man krijgt een bekeuring voor snelheid, het niet tonen van het rijbewijs, het negeren van het rood licht, belediging en verzet bij aanhouding.

Heerenveen: woningbrand
De politie was vrijdagavond rond 23.00 uur snel ter plaatse bij een woningbrand aan de Bouwe van Ensstraat. De flatwoning brandde hevig en al snel sprongen de ruiten er uit en sloegen de vlammen naar buiten. Door politie en brandweer zijn diverse deuren van omliggende woningen verbroken om te zien of er nog bewoners binnen waren. De omgeving is afgezet, de brandweer had de brand snel onder controle. De bewoner, een 31-jarige man, bleek niet thuis te zijn. Door de brandweer zijn diverse brandhaarden ontdekt, de technische recherche van de politie zal een onderzoek instellen. De politie gaat uit van brandstichting en is dan ook op zoek naar de bewoner.

Leeuwarden: te veel gedronken, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft zaterdag om 02.00 uur het rijbewijs ingevorderd van een 25-jarige automobilist uit Leeuwarden. De man werd gecontroleerd op de Harlingersingel. Hij blies 620 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur.

Lemmer: verdachte aangehouden na insluiping
De politie heeft zaterdagochtend een 21-jarige inwoner van Sint Nicolaasga aangehouden. De man was in een caravan op een camping aan de Plattedijk geslopen, terwijl de eigenaar op de bank zat. De verdachte ging er vandoor, hierbij werd hij achtervolgd door de eigenaar van de caravan, een 40-jarige inwoner van Almere. Even later is de politie gebeld en is een zoekslag door de omgeving gemaakt. De politie kon in de naaste omgeving de inwoner van Sint Nicolaasga aanhouden. Met een politiehond is nog gezocht naar een tweede verdachte, maar deze werd niet meer aangetroffen.

Balk: drie aanhoudingen nadat ze uit horecagelegenheid waren gezet De politie heeft zaterdag omstreeks 02.30 uur drie verdachten aangehouden in het centrum van Balk. Het gaat om drie inwoners van Lemmer van 18, 25 en 28 jaar. In het centrum hing een dreigende sfeer omdat een achttal mensen, waaronder de drie Lemsters, uit een horecagelegenheid waren gezet. Het groepje weigerde, ondanks diverse malen vorderen van de politie, zich te verwijderen. De drie zijn aangehouden voor het niet voldoen aan bevel of vordering en verzet.