Digitale Gemeente Houten

Theetuin op drie dorpenpunt

zaterdag 1 juli 2006 - Bron: Trefpunt

COTHEN/T GOY/WERKHOVEN Vanaf zaterdag 1 juli 2006 kunnen fietsers en wandelaars terecht bij de nieuwe theetuin De Winkel voor een lekker bakkie met zelfgemaakte appeltaart of een ander hapje en drankje. Deze theetuin ligt op een bijzondere plek: nagenoeg op de grens tussen Cothen, t Goy en Werkhoven, op Nachtdijk 9. De theetuin is dagelijks geopend van 10.00-17.00 uur.

Boerderij De Winkel staat al op de oudste kaarten van Nederland en is gebouwd rond 1650. De precieze betekenis van de naam is niet bekend, waarschijnlijk komt het van winkelhaak, verwijzend naar een haakse bocht in de weg. Oorspronkelijk was het een kloosterboerderij, d.w.z. in eigendom van de (katholieke) kerk. Rondom de boerderij lag een gracht en erachter stond een kleine kapel. Vermoedelijk was het een nederzetting/dorp. De grond ligt er hoog (een uitloper van de Utrechtse Heuvelrug), zodat er al vroeg mensen neerstreken. In de kelder zitten zelfs stenen van nog oudere makelij. Rond 1800 kwam de boerderij in particuliere handen. De huidige eigenaren, familie Vernooij, heeft haar zon 150 jaar in bezit bij het agrarisch bedrijf met koeien, varkens en landbouwgrond.

Het idee om een theetuin te beginnen komt eigenlijk van langskomende fietsers vertelt mevrouw Vernooij. Die kwamen regelmatig aan met de vraag of ze even naar het toilet mochten, wat water mochten drinken of een kijkje nemen op ons atelier De Hooizolder. De familie kwam erachter dat er minstens zeven provinciale en regionale fietsroutes door de Nachtdijk lopen en er weinig versnaperingen voor hen in de buurt verkrijgbaar zijn. Tel daar enkele enthousiaste familieleden bij op, die graag taart bakken of andere gerechten van streekproducten maken, en het idee voor een theetuin was geboren. Dit is een van de weinige plekken in het Kromme Rijngebied waar je een totale stilte kunt beleven. Geen snelweg of trein te horen. Het enige hoorbare is af en toe een boot, die door het nabij gelegen Amsterdams Rijnkanaal vaart. En natuurlijk heel veel vogels, kikkers en de koeien. Vanaf 1 juli bent u dagelijks welkom tussen 10.00 en 17.00 uur op Nachtdijk 9 (grote witte boerderij, 200 meter van de weg af) op de grens van Cothen-t Goy-Werkhoven, tot 1 oktober. Volgend jaar gaat de theetuin in april weer open. Bent u van plan met een groep te komen, dan graag eerst even bellen: tel. 030-6011908. Dan staat de koffie op tijd klaar!

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2006 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).