Socialistische Partij

Advies Jan Marijnissen aan Hare Majesteit de Koningin

01-07-2006 * Vanmorgen is fractievoorzitter Jan Marijnissen namens de SP bij Hare Majesteit de Koningin geweest om zijn advies te geven in verband met de ontstane politieke situatie.

Jan Marijnissen bij Paleis Noordeinde Na de val van kabinet Balkenende 2 zijn alle fractieleiders uitgenodigd om de Koningin te vertellen wat volgens hun nu staat te gebeuren.

Jan Marijnissen pleitte er voor om snel de kiezer weer aan het woord te laten. Tot die tijd zouden volgens de SP geen grote politieke knopen door te hakken over bijvoorbeeld de belastingherziening, de splitsing van energiebedrijven en de verbinding A6-A9.

Hare Majesteit de Koningin
Pa Kabinet van de Koningin
Postbus 20016
2500 EA Den Haag

Den Haag, 1 juli 2006

Betreft: advies in verband met de ontstane politieke situatie juni/juli 2006

Nu de leden van het kabinet Balkenende II hun portefeuille ter beschikking hebben gesteld naar aanleiding van het opzeggen van het vertrouwen in het kabinet door een van de coalitiefracties die onderdeel uitmaakte van de meerderheid in de Tweede Kamer waarop het kabinet stoelde, is er alle reden om na ruim drie jaar de kiezers weer aan het woord te laten.

Het kabinet Balkenende II kan worden beschouwd als een van de onder de bevolking meest controversiële van na de Tweede Wereldoorlog. Zijn populariteit onder de bevolking is de hele zittingsperiode gering tot zeer gering geweest. Er zijn veel maatregelen genomen die de sociale zekerheid verslechterd hebben en die de kern van onze beschaving - de publieke sector - op een zeer bedenkelijk niveau hebben gebracht. Het gevolg van een en ander is geweest dat het cynisme onder de mensen over de capaciteiten van de politiek om de bestaande problemen op te lossen de laatste jaren enorm is toegenomen.

Dit kabinet is uitgeregeerd en dat is maar goed ook. Had het onder de bevolking al weinig tot geen vertrouwen, nu heeft de coalitie die dit kabinet mogelijk gemaakt heeft ook al geen meerderheid meer in de Tweede Kamer.

De snelste route naar een stabiele en geloofwaardige regering, die tevens recht doet aan `de wil van de kiezer', begint bij het zo snel mogelijk - mijn fractie denkt aan september/oktober - uitschrijven van nieuwe verkiezingen.

Hoogachtend,
Namens de Tweede-Kamerfractie
van de Socialistische Partij,

Jan Marijnissen, Voorzitter