Popmuziek van alle kanten bekeken in Museon

Museon

Popmuziek van alle kanten bekeken in Museon

Op 1 juli 2006 opent de meidengroep 'KUS' in het Museon in Den Haag de tentoonstelling 'Backstage in de wereld van popmuziek'. Aanvang van het concert is 11.00 uur en de toegang is gratis. Aanmelden voor gratis entreebewijzen kan via www.museon.nl/backstage.

Popmuziek is niet weg te denken uit ons leven. Televisie, radio, internet, bladen en concerten zorgen ervoor dat we er dagelijks mee in aanraking komen. De vijftigers van nu identificeerden zich bijvoorbeeld met artiesten die op het beroemde 'Woodstock' festival optraden. De huidige jeugd vindt zijn idolen in stromingen van pop, rock, trance of het Nederlandse lied! Generaties spiegelen zich graag aan hun helden en popmuziek is dan ook al meer dan vijftig jaar een belangrijke cultuuruiting. In de muziekindustrie gaan miljarden om maar dit is voor het grootste gedeelte onzichtbaar voor de fans. Hierdoor lijkt het of de sterren vanzelf zijn gaan stralen. De tentoonstelling laat zien welke gevarieerde en geavanceerde techniek bij popmuziek gebruikt wordt. 'Backstage in de wereld van popmuziek' toont wat er allemaal komt kijken om een nummer 1 hit te maken.

Interactie
De tentoonstelling heeft een interactief karakter. Het is bijvoorbeeld mogelijk de natuurkunde van geluidsgolven en trillingen te ontdekken of te testen of je zuiver kunt zingen. De bezoeker kan ontdekken waar de trillingen zitten op een gitaar en een speciale opstelling demonstreert hoe je met een motorfiets een 'C' kunt laten horen. De expositie leert hoe het echo-effect op zang werkt en laat horen hoe je stem in 1890 geklonken zou hebben.
Er is een grote mate van diversiteit in zelfwerkzaamheid. De bezoeker kan bijvoorbeeld zijn eigen cd-hoes ontwerpen, mixen en scratchen met draaitafels als een echte dj, of verschillende geluidssporen mixen. Ook worden specifieke natuurkundige principes uitgelegd: wat is bijvoorbeeld mono/stereo of digital sampling en hoe werken je oren en hoe is het met je gehoor gesteld?
Naast moderne aspecten van popmuziek is er ook aandacht voor historische onderdelen. Er kan bijvoorbeeld een tour worden gemaakt door de legendarische Abbey Road Studios van The Beatles en één van de originele Trabanten uit de U2 'Achtung Baby!' tour van 1991 is te zien. Covers worden al decennia lang gespeeld, de expositie vergelijkt deze nagespeelde composities met de originele songs. De dansers onder de bezoekers kunnen hun kwaliteiten laten zien in hun persoonlijke videoclip. Fotografie-geinteresseerden komen ruimschoots aan hun trekken in de tentoonstelling; ruim 100 grote foto's van artiesten zoals The Clash en Queen, gemaakt door bekende fotografen als Pennie Smith en Mick Rock, drukken hun stempel op de expositie.

Educatie en activiteiten
Bij de tentoonstelling verzorgt het Museon educatieve programma's voor groepen. Voor het programma van speciale activiteiten kan de website van het museum worden geraadpleegd. www.museon.nl

Voorzieningen
Het Museon is toegankelijk voor bezoekers met een rolstoel. In de omgeving is voldoende gratis parkeergelegenheid, ook voor bussen.

23)

Openingstijden
Het Museon is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties (alle regio's) is het Museon ook op maandag geopend.

Openbaar vervoer
Tram 17 en bus 24

Museon
Stadhouderslaan 37
Den Haag
t. 070-3381338
e. info@museon.nl
www.museon.nl

Voorzieningen
Het Museon is toegankelijk voor bezoekers met een rolstoel. In de omgeving is voldoende parkeergelegenheid, ook voor bussen.

Toegangsprijzen
Kinderen t/m 3 jaar: gratis / kinderen 4 t/m 11 jaar: 4,- / jeugd 12 t/m 18 jaar: 6,- / volwassenen: 7,50 / 65+ Pashouders: 6,- . Museumkaart geldig. Groepskorting voor groepen van meer dan 20 personen mogelijk.

Extra informatie
In de afgelopen 100 jaar is het Museon uitgegroeid tot één van de best bezochte populair wetenschappelijke musea in Nederland, waar kinderen en volwassenen worden gestimuleerd de wereld waarin zij leven onder de loep te nemen. Voor een interview met de inhoudelijk verantwoordelijke conservatoren, extra informatie of beeldmateriaal buiten hieronder genoemde publiciteitsfoto's wordt u vriendelijk verzocht contact op te nemen met het Museon, tel. 070-3381421 (e-mail: rdwinter@museon.nl). Publiciteitsfoto's zijn rechtenvrij te downloaden vanaf www.museon.nl.

'Jouw Wereld, Mijn Wereld'
Dit is de vaste nieuwe expositie in het Museon. Op een moderne manier wordt getoond rijk onze wereld is aan natuurlijke en culturele diversiteit en wat onze rol is bij het in stand houden hiervan. Het expositiegedeelte over muziek bevat instrumenten van diverse niet westerse culturen. Hiermee wordt het belang van muziek in algemene zin als belangrijke cultuuruiting getoond.