Verkeershandhaving


Mistlicht op caravans en aanhangers verplicht

29 juni 2006

Vanaf zaterdag 1 juli controleert de politie op de aanwezigheid van mistverlichting bij caravans en aanhangers. Mistverlichting was aanvankelijk al sinds 1 januari 2005 verplicht op bijna alle aanhangwagens en caravans. Eigenaars van lichte aanhangwagens en caravans hebben echter achttien maanden extra de tijd gekregen om de verlichting in orde te maken.

Mistlichten en (zij)markeringslichten zijn verplicht voor caravans en aanhangwagens met een toegestane maximum massa van niet meer dan 750 kilogram. Voor zwaardere aanhangwagens en caravans die in gebruik zijn genomen na 31 december 1997 geldt de verplichting al langer. De politie controleert hierop tijdens de reguliere controles.

Uitzondering
Er zijn uitzonderingen: zware caravans of aanhangwagens - met een toegestane maximummassa van meer dan 750 kg - die vóór 1 januari 1998 in gebruik zijn genomen, zijn niet verplicht om mistachterlichten te hebben.

Caravans of aanhangwagens - met een toegestane maximummassa van 750 kg of minder - zijn niet verplicht om mistverlichting te hebben als het trekkend voertuig geen mistverlichting heeft. Fietslastdragers op de trekhaak hoeven geen mistlichten te hebben.

Overigens blijft de regel van kracht dat mistverlichting alleen aangezet mag worden bij een zicht van 50 meter of minder.