Gemeente 's-Hertogenbosch

28-06-2006
Participatiebaan van start
De gemeente 's-Hertogenbosch start per 1 juli a.s. een experimenteel project met als naam "Participatiebaan". Voor een deel van de mensen die in de bijstand zitten, is het vinden van een baan op de reguliere arbeidsmarkt een bijna onbereikbaar ideaal. Het betreft mensen die geen reguliere plek op de arbeidsmarkt kunnen verwerven, omdat zij het zonder blijvende ondersteuning niet redden. Gedurende het experiment, dat een looptijd kent van twee jaar, kunnen 60 personen deelnemen en geplaatst worden op een participatiebaan.

Weenergroep
Deelname aan een participatiebaan kan een sociaal isolement doorbreken. Door het verrichten van activiteiten kunnen mensen ook bepaalde kwaliteiten laten zien en zichzelf ontplooien. Bovendien verrichten ze voor de stad `s-Hertogenbosch maatschappelijk nuttige taken. De plaatsing en begeleiding wordt geboden door Weener Groep. Weener Groep is het leerwerkbedrijf van de gemeente 's-Hertogenbosch en heeft vanuit haar jarenlange ervaring expertise opgebouwd in het cureren van passende werkplekken voor doelgroepen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.

Participeren
Dit project is een experiment omdat het gaat om mensen die op vrijwillige basis gaan "werken met behoud van uitkering", waarbij sprake is van ontheffing van de arbeidsplicht. Daardoor gaat dit project uit van een andere opzet dan die staatssecretaris van Hoof vanaf 2007 mogelijk wil maken, namelijk de regeling "terugkeerbaan". Dat is de naam voor een regeling waarbij mensen met behoud van uitkering twee jaar werkervaring gericht op het vinden van een betaalde baan op de arbeidsmarkt.
De participatiebaan is niet gericht op reïntegratie. De gemeente 's-Hertogenbosch wil onderzoeken wat de verschillende kanten zijn van een aanpak waarbij mensen die juist niet meer op de gewone arbeidsmarkt terecht kunnen, maatschappelijk nuttige werkzaamheden gaan verrichten. Dus niet op de eerste plaats om ze voor een betaalde baan voor te bereiden, maar juist om ze nog te laten meedoen (participeren) in onze stad.

Cement van de samenleving
Dit experiment past binnen het nieuwe collegeprogramma. Het meedoen van ook deze inwoners kan de sociale samenhang versterken en de leefbaarheid in de wijken vergroten. Vrijwilligers zijn immers het cement van de samenleving. In de benadering van onze gemeente kan het gaan om activiteiten bij een reguliere werkgever. Maar ook om maatschappelijk nuttige activiteiten bij organisaties waar de gemeente een subsidierelatie mee heeft. Ook om andere non-profit organisaties in de publieke en semi-publieke sector. Te denken valt aan: welzijnsorganisaties, cultuurinstellingen, zorginstellingen, woningcorporaties, beheerorganisaties buitenruimte, kunstinstellingen, toerisme, speeltuinen, verenigingen, particuliere dienstverlening, dierenasiels e.d. Waar mogelijk wordt aangesloten bij andere beleidsvelden van de gemeente, zoals wijkgericht werken. Dat past tevens nadrukkelijk in de achterliggende doelstelling van het project participatiebaan: het versterken van de manier van samenleven (de maatschappelijke infrastructuur).