Politie Gelderland-Zuid

Uitreiking eerste veiligheidsvest aan politie Gelderland-Zuid

Nijmegen, 27-06-2006 o Vanaf 1 juli 2006 kunnen alle politiemensen van de politie Gelderland-Zuid beschikken over een persoonlijk veiligheidsvest. Vandaag heeft de dienst logistiek van het Korps Landelijke Politiediensten het eerste vest uitgereikt in Nijmegen. De Politie Gelderland-Zuid is de eerste regio die de beschikking krijgt over de nieuwe vesten.

Het veiligheidsvest beschermt politiemensen tegen de meest voorkomende dreigingen zoals steekpartijen en schietincidenten. Het vest biedt bescherming tegen kogels uit vuistvuurwapens, messteken en tegen steken met naalden. Het gemiddeld 2,5 kilo wegende vest wordt onder de kleding gedragen.
Het veiligheidsvest beschermt niet tegen zwaardere wapens. Daar bestaan andere vesten voor die nu bijvoorbeeld in de surveillancevoertuigen beschikbaar zijn.

Adjunct-korpschef Van Zwam reikt het eerste veiligheidsvest van Nederland uit
Adjunct-korpschef Henk van Zwam reikt het eerste veiligheidsvest van Nederland uit aan twee collega's van de politie Gelderland-Zuid. Even daarvoor kreeg Van Zwam het veiligheidsvest officieel uitgereikt van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD)

De afgelopen maanden zijn gebruikt voor het meten en op maat maken van de veiligheidsvesten. Het dragen van het veiligheidsvest is geen verplichting. Voorlopig geldt uitsluitend een draagadvies voor bepaalde werkzaamheden.

De politie Gelderland-Zuid bekostigt de vesten door een deel van de behaalde prestatiebeloning hiervoor in te zetten.

De keuze voor het vest komt voort uit een Europese aanbesteding die begin 2005 startte in opdracht van de Raad van Hoofdcommissarissen en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Het programma van eisen voor de veiligheidsvesten werd na overleg met de politievakorganisaties vastgesteld. Na uitgebreide tests koos de Nederlandse politie voor een vesttype van het Duitse BSSt en het Hollandse Ten Cate. Dit vest voldoet het best aan het programma van eisen rond veiligheid en draagcomfort.
(06)