Nieuwsbrief 19 mei 2006

Let op: nieuwe COTIF op 1 juli 2006 van kracht

De nieuwe COTIF vervangt vanaf 1 juli alle voorgaande regelingen. Er is géén sprake van een overgangsregeling. Gebruik dus vanaf dat moment alleen nog maar de nieuwe vrachtbrief. De lay-out van de nieuwe vrachtbrief verandert ten opzichte van het huidige exemplaar ingrijpend. Als gevolg van de nieuwe COTIF wijzigen eveneens de algemene voorwaarden waaronder Railion Nederland haar diensten aanbiedt.

Railion Nederland benut de introductie van de nieuwe COTIF om tevens over te stappen op een nieuw geautomatiseerd systeem dat het totale bedrijfsproces ondersteunt. Dit systeem luistert naar de naam Applause en vervangt in de eerste fase het bestaande Bravo-systeem. De komende weken benadert Railion Nederland al haar contractpartners actief om hen te informeren over de nieuwe algemene voorwaarden en de wijzigingen als gevolg van de nieuwe COTIF.

Meer informatie over de nieuwe COTIF:

Rail Cargo Information Netherlands

Statenorganisatie inzake railvervoer, Bern

Comité internationaal railvoer inzake transportrecht aangelegenheden, Bern

Werkzaamheden Midden-Duitsland

De komende weken is er sprake van grootschalige werkzaamheden op het traject Keulen Koblenz Mainz. Deze corridor is met name belangrijk voor het vervoer van en naar Zwitserland en Italië. De Duitse inframanager DB Netz sluit niet uit dat de werkzaamheden tot vertragingen in het railtransport leiden.

Vertragingen ECT

De achterstanden bij containeroverslagbedrijf ECT op de Maasvlakte zijn nog niet helemaal voorbij. De problemen begonnen toen in het weekend van 6 en 7 mei het bedrijf een nieuw computersysteem invoerde. Zowel spoor, weg als water hebben te kampen met wachttijden.

Inmiddels lijken de problemen voor het wegvervoer grotendeels achter de rug. Met man en macht probeert ECT komend weekend de achterstanden voor het spoorverkeer weg te werken. Naar verwachting lukt dat niet helemaal, zodat er ook begin volgende week nog rekening moet worden gehouden met vertraging.

Railion Nederland is onderdeel van DB Logistics, de transport en logistiek divisie van Deutsche Bahn AG.