Gemeente Harderwijk


Regionale Veteranendag Noord-West Veluwe

De Bond van Wapenbroeders (afdeling West-Veluwe/Flevoland) heeft het initiatief genomen om op zaterdag 1 juli aanstaande een regionale veteranendag te organiseren op de noordwest Veluwe. Tijdens deze dag worden de Nederlandse veteranen* die in de regio Noord-West Veluwe wonen in het zonnetje worden gezet. Het initiatief wordt ondersteund door de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten. Deze gemeenten zijn ook allemaal vertegenwoordigd in het organisatiecomité.

De veteranendag op de noordwest Veluwe is de regionale invulling van de landelijke Nederlandse Veteranendag. Op deze dag toont de samenleving haar respect, waardering en erkenning voor de verdiensten van de Nederlandse veteranen uit de Tweede Wereldoorlog, Nederlands-Indië, Nieuw-Guinea, Korea, Libanon, voormalig Joegoslavië, Irak, Afghanistan en alle andere gebieden waar Nederlandse militairen zijn ingezet. De landelijke veteranendag is op 29 juni, de verjaardag van wijlen prins Bernhard, de regionale dag wordt in 2006 georganiseerd op zaterdag 1 juli.

Defilé
Voor het eerbetoon in de regio is gekozen voor een gemotoriseerd defilé met voertuigen van de Army Vehicle Club en Keep them Rolling. Het defilé zal vanuit twee plaatsen starten. De eerste route begint in Oldebroek en gaat via 't Harde, Elburg, Nunspeet naar Harderwijk lopen. De tweede route loopt vanuit Putten via Ermelo naar Harderwijk. In Harderwijk komen beide groepen samen en gaan daarna als één colonne door de binnenstad van Harderwijk naar het eindpunt: de Generaal Spoorkazerne te Ermelo. Daar krijgen de veteranen een receptie en een warme maaltijd aangeboden.

Aanmelden
Veteranen kunnen zich aanmelden als deelnemer aan het defilé op 1 juli aanstaande bij het gemeentehuis van zijn/haar woonplaats. Dat kan tot uiterlijk 1 april aanstaande.