Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

25 juni 2006

Wagenings burgerpardon voor 'oudewetters'

De Wageningse stichting Ons Pardon gaat per 1 juli lang in Nederland verblijvende asielzoekers een voorschot geven op een pardon. Ons Pardon biedt normale woonruimte, inkomenssteun en begeleiding, tot de landelijke overheid met een oplossing komt voor deze groep. Ons Pardon verwacht dat dat voor het eind van 2007 gebeurt.

Ons Pardon ontfermt zich over de zogenoemde oudewetters - mensen die voor de invoering van de nieuwe vreemdelingenwet, op 1 april 2001, asiel hebben aangevraagd. Het ambitieuze project wil hen in staat stellen een begin te maken met het opbouwen van een normaal leven. Dat de kans daartoe hun zo lang onthouden is, wijt de stichting aan falend overheidsbeleid en een gebrek aan respect voor mensenrechten. Ons Pardon gaat ervan uit dat een volgende regering een pardon afkondigt voor de oudewetters.

De organisatie maakte in maart haar ambities bekend. Drie maanden werden uitgetrokken om de organisatie uit te bouwen, een startbedrag bijeen te brengen, en te onderzoeken of er voldoende steun was in de gemeenschap voor het project. De gemeente Wageningen had haar steun, en een startsubsidie, toen al toegezegd. Individuele donateurs, kerken en fondsen brachten de rest van het benodigde bedrag binnen de gestelde termijn bijeen.

Vanaf begin juli worden mensen gehuisvest in flats die ter beschikking zijn gesteld door een Wageningse woningcorporatie. Het gaat om 23 flats die in 2008 gesloopt gaan worden. Ons Pardon verwacht dat het aantal deelnemers geleidelijk oploopt, van enkele tientallen in de zomer, tot zo'n honderdvijftig begin 2007. De stichting is al in gesprek met andere woningaanbieders uit Wageningen en omliggende gemeentes, om in de toekomstige behoefte aan woonruimte te kunnen voorzien. Het project loopt tot eind 2007. Dan moet een pardonregeling gerealiseerd zijn, verwacht Ons Pardon. Anders zullen andere oplossingen gezocht worden voor de deelnemers.

Het initiatief Ons Pardon heeft geen politieke kleur. Het beschouwt zichzelf, met verwijzing naar een breed samengesteld Comité van Aanbeveling als 'brandpunt van verzet tegen een beleid dat de principes van behoorlijk bestuur en de mensenrechten met voeten treedt'. Er komen ook donaties binnen uit alle delen van het land.

Een van de initiatiefnemers en bestuurslid Peter Abspoel: 'Er is eindeloos met deze mensen gesold. Steeds weer zijn ze in situaties gebracht waaruit ze geen uitweg zien. Toen de nieuwe wet werd ingevoerd, in 2001, liet de IND nieuwe zaken voorgaan. De asielverzoeken van de oudewetters bleven jarenlang liggen. Sommigen zijn nu meer dan tien jaar in Nederland. Kinderen zijn hier opgegroeid, en spreken de taal van hun ouders soms nauwelijks. Mensen hebben het psychisch zwaar te verduren gehad, vanwege de aanhoudende onzekerheid, het gedwongen nietsdoen en de beroerde leefomstandigheden. Het is een kwestie van behoorlijk bestuur, om op een gegeven moment te zeggen: deze mensen hebben genoeg voor hun kiezen gehad.'

Ons Pardon put hoop uit de kritiek van internationale mensenrechteninstanties, waaronder het VN-Comité voor de Rechten van het Kind en de Raad van Europa, die hebben aangegeven dat het Nederlandse beleid met betrekking tot de oudewetters in strijd is met diverse mensenrechtenverdragen. Peter Abspoel: 'We gaan ervan uit dat de Nederlandse regering zich niet doof kan blijven houden voor wat dit soort instanties zeggen. Maar we stellen onze hoop niet meer op dit kabinet. Dat vindt het eigen hoofdlijnenakkoord kennelijk belangrijker dan de mensenrechten.' Ons Pardon acht een pardon in de volgende regeerperiode waarschijnlijk, omdat partijen die er een voorstander van zijn in de peilingen op winst staan, en de PvdA al heeft toegezegd (in een congresmotie uit december) zich hard te zullen maken voor een pardon voor alle oudewetters. Dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten onlangs ook heeft aangedrongen op een ruimhartige pardonregeling, beschouwt Ons Pardon als een steun in de rug.

Naar verwachting belanden er het komende halfjaar in Nederland vele duizenden oudewetters op straat. Ze onttrekken zich aan het terugkeertraject of worden door de overheid zelf op straat gezet, als het onmogelijk blijkt hen te doen terugkeren. Dit was reden voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten om onlangs te pleiten voor een pardonregeling. Voor de uitgeprocedeerde oudewetters zijn er vrijwel nergens vangnetten. In Witmarsum bestaat een noodopvang voor hen; in Wageningen vallen ze nu onder een burgerpardon. Door een voorbeeld te stellen, wil Ons Pardon de aandacht vestigen op deze problematiek, en anderen oproepen om ook iets te doen om een humanitaire ramp, die zich al voltrekt, in omvang te beperken. De gemeente Nijmegen heeft inmiddels ook plannen om de oudewetters te gaan opvangen.

Voor meer informatie, zie www.onspardon.nl.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Peter Abspoel, tel 06 15621415, email abspoel@wanadoo.nl

---- --