Ingezonden persbericht


Nederlander wint internationale Altran Award voor Technologische Innovatie en Energie

Onderscheiding voor Maxxun project van Rudy van der Blom en Marcel Artz

Amsterdam, 30 juni 2006 - De Altran Stichting voor Innovatie heeft vandaag bekendgemaakt dat haar jaarlijkse award deze keer is toegekend aan Rudy van der Blom voor zijn Maxxun project. Maxxun is een Nederlandse start-up die een baanbrekend zonne-energiesysteem heeft ontwikkeld dat is gebaseerd op de zogeheten luminescent solar concentrator (LSC) technologie. Het grootste voordeel van deze technologie in vergelijking met bestaande zonne-energiesystemen, is dat het de vereiste investeringen met meer dan 50 % reduceert. Dit leidt tot aanzienlijk lagere kosten per eenheid geproduceerde elektriciteit. Het Maxxun-project kwam als beste uit de bus van de tachtig ingezonden internationale projecten. Een bijzondere vermelding ging naar PragmaPAC, een Frans project onder leiding van Pierre Forté, voor de ontwikkeling van een nieuwe brandstofcel.

Vanwege het almaar toenemende energieverbruik en de daarmee samenhangende milieuproblemen is het van het grootste belang dat er actie wordt ondernomen om meer bewustzijn te creëren omtrent deze problematiek bij het publiek en het bedrijfsleven. Door dit jaar Technologische Innovatie en Energie te kiezen als thema wil de Altran Stichting haar uitgebreide expertise aanwenden voor het vinden van een alternatieve route naar een duurzame energiebron.

Corinne Lepage, dit jaar voorzitter van de jury, verklaarde: "Louter technologische innovatie zal niet voldoende zijn om de enorme uitdaging waarvoor de klimaatsverandering ons stelt het hoofd te bieden. Maar zonder technologische innovatie is de mensheid niet in staat om de belangrijkste transitie te doorstaan waarvoor een generatie zich ooit gesteld heeft gezien: onze generatie."

Het Maxxun-project: zonne-energie voor het grootste deel van de bevolking

De zonne-energiesystemen die momenteel op de markt zijn kennen verschillende tekortkomingen, zoals hoge kosten vanwege het gebruik van zonnecellen, een lange ROI-periode en een lage opbrengst van diffuus licht. Het team van Rudy van der Blom experimenteert met een luminescent solar concentrator systeem, bestaande uit een innovatieve coating, een fluorescerende laag en een zonnecel. De fluorescerende laag absorbeert het licht en straalt het vervolgens opnieuw uit, op een optimale golflengte, waarbij een deel van het uitgestraalde licht door middel van volledige interne reflectie naar de zonnecel wordt gezonden. Het innovatieve van het Maxxun-project ligt in de mogelijkheid om bij een gelijke energieopbrengst de grootte van de zonnecel te reduceren, hetgeen resulteert in een substantiële verlaging van de kosten.

De Altran Stichting voor Innovatie biedt een helpende hand Zoals elk jaar stelt Altran haar topconsultants bechikbaar voor de winnaar van de prijs en zijn/haar team. De ingenieurs van Altran verlenen voor de duur van een jaar ondersteuning en stellen hun technische, technologische en commerciële deskundigheid en ervaring ter beschikking. Dit jaar zal deze ondersteuning gericht zijn op het optimaliseren van het prestatieniveau van het feitelijke product en het implementeren van innovatieve productiemethodes om grotere zonnepanelen te kunnen produceren. Dergelijke ontwikkelingen verhogen de kwaliteit en de capaciteit van het product en de mogelijkheden om het op grote schaal op de markt te brengen en te distribueren.

Bijzondere vermelding voor Frans PragmaPAC project PragmaPAC is zowel een nieuw geometrisch concept als een nieuw productieproces. Het project onderscheidt zich doordat zij het gebruik van een aantal dure componenten die momenteel worden toegepast bij de vervaardiging van conventionele brandstofcellen, overbodig maakt. PragmaPAC gebruikt goedkopere, kleinere en lichtere materialen om ideale omstandigheden te creëren voor geautomatiseerde, grootschalige productie. Het team van Pierre Forté, werkzaam bij het Franse bedrijf Pragma Industries, probeert manieren te vinden om de obstakels weg te nemen die de uitbreiding van de brandstofceltechnologie in de weg staan. Als onderdeel van het R&D programma heeft Pragma Industries al bepaalde kernmaterialen ontwikkeld, zogenaamde "gas diffusion layers", die voor de ontwikkeling van het PragmaPAC project noodzakelijk zijn. Volgens Pierre Forté vormen de door Pragma Industries ontwikkelde gas diffusion layers unieke, volkomen nieuwe technologie waarmee ongekende prestaties worden geleverd. Het levert tot wel 90% extra elektrische geleiding op in vergelijking met de materialen die momenteel in de industrie worden toegepast. ###

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Text 100 Public Relations
Gerhilde Ammerlaan
Tel.: +31 (0) 20 530 43 37
Mob: +31 (0) 6 52 347 865
E-mail: Gerhilde.ammerlaan@text100.nl

De 4 finalisten:

AMPELMANN - NEDERLAND

Ampelmann is een stabiliserend platform die een veilige, gemakkelijke en snelle toegang tot offshore installaties mogelijk maakt. Deze nieuwe technologie is een combinatie van twee bestaande technologieën: het Stewart platform, dat bestaat uit zes cilinders zoals die ook worden gebruikt in vluchtsimulators en andere bewegingssystemen. Daarnaast wordt een meetsysteem gebruikt dat door recente technologische ontwikkelingen in staat is nog sneller en nauwkeuriger bewegingsmetingen te verrichten. Het Ampelmann-systeem dat hieruit is ontstaan, kan door het meten van de bewegingen van het schip het Stewart-platform met behulp van de zes cilinders aansturen en op die manier het platform zelfs onder de zwaarste weersomstandigheden stabiel houden.

GREENHOUSE VILLAGE - NEDERLAND
In essentie wendt het Greenhouse Village overtollige zonne-energie aan die wordt opgevangen in broeikassen. Deze energie wordt vervolgens verbruikt in andere delen van een huis. Omdat het dak van de broeikas gesloten blijft, wordt de zomerwarmte doorgegeven aan het grondwater, dat later wordt gebruikt voor verwarmingsdoeleinden (zowel voor de broeikas als voor de woonruimte). In de winter zorgt een koeltoren ervoor dat een gedeelte van de waterhoudende grondlaag koud blijft. Dit water wordt vervolgens in de zomer gebruikt voor het koelen van zowel de broeikas als van de woonruimte. Daarnaast wordt door biogas, afkomstig van de broeikas en afvalproducten, kooldioxide geproduceerd voor het gesloten systeem van de broeikas en elektriciteit en warm water voor het dorp.

ONTWIKKELING VAN EEN "ACTIVE CONTROL" TURBOCHARGER - GROOT-BRITTANNIË

Dit project introduceert een innovatief nieuw concept voor turbochargers, waarbij gebruik wordt gemaakt van actieve controle bij de inlaatopening van de turbine. Doel hiervan is om de hoogdynamische pulsenergie van het uitlaatgas, dat met een hoge frequentie in een inwendige verbrandingsmotor wordt geproduceerd, aan te wenden om het motorvermogen te vergroten en de uitstoot van gassen te verminderen. De technologie bestaat uit een systeem en een gebruiksmethode die de inlaatopening van een turbocharger regelen gedurende de gehele tijd dat de motor uitlaatgassen produceert. Daarbij worden de eigenschappen van de hoogfrequente, hoogdynamische stroom actief gecontroleerd. De technologie stelt derhalve als eerste het fundamentele probleem van een slechte afstemming van de motor op de turbocharger aan de orde. Alle bestaande turbocharging systemen zijn nog steeds passieve ontvangers van deze hoogdynamische stroom, zonder in staat te zijn optimale inlaatgeometrie te leveren gedurende de volledige tijd dat er uitlaatgassen worden geproduceerd.

INNOVATIE EN ENERGIEBESPARING VOOR LOODZUURBATTERIJEN - ITALIË

Cesare Catelli heeft zich over dit probleem gebogen bij zijn Italiaanse onderneming P.C. di Pompeo Catelli, teneinde een nieuwe productiemethode te ontwikkelen voor loodzuurbatterijen. Deze nieuwe methode moet leiden tot energiebesparing bij het productieproces, verbetering van de levensduur van de accumulatoren en reducering van de hoeveelheid benodigd lood. Dit project is speciaal gericht op producenten van loodzuurbatterijen omdat er een nieuw productieproces wordt ontwikkeld voor de meest kritische fase van de elektrodeproductie. Als de testresultaten worden bevestigd ontstaat de mogelijkheid om batterijen te produceren met een lager loodgehalte, waarvan het productieproces minder energie vereist.