| |Nr. |2006-358 | | |Arnhem|30 juni 2006 | | |, | |Dit is een gezamenlijk persbericht van de provincies Utrecht en Gelderland en het Waterschap Gelderse Vallei & Eem
ZICHT OP SCHONER WATER IN GELDERSE VALLEI EN UTRECHT-OOST
Het oppervlaktewater in de Gelderse Vallei en Utrecht-Oost en het Eemmeer wordt de komende jaren schoner. Dat is het gevolg van de door de provincies Gelderland en Utrecht en Waterschap Vallei & Eem op 30 juni ondertekende overeenkomst over de uitvoering van tientallen waterprojecten in deze regio.
Het schonere water ontstaat door in de komende jaren zeven rioolwaterzuiveringsinstallaties in de Vallei en Utrecht-Oost te voorzien van een extra installatie. Met deze zogeheten defosfateringsinstallaties in de vorm van zandfilters komt er veel minder fosfaat in het oppervlaktewater en in het Eemmeer. Dit resulteert in schoner water. Dit is niet alleen gunstig voor mensen, maar ook voor planten en dieren. Mensen hebben er baat bij, omdat er minder kans is op het ontstaan van blauwalgen. Deze algen kunnen leiden tot gezondheidsklachten en zijn in de zomer vaak een bron van overlast voor zwemmers in de openlucht. De aanpassing van de zeven rioolwaterzuiveringsinstallaties vergt een investering van zo'n veertig miljoen euro. De twee provincies en Waterschap Vallei & Eem hebben in de waterovereenkomst vastgelegd dat zij dit de komende jaren gaan realiseren.
Miljoeneninvestering
De 'waterovereenkomst' beperkt zich niet tot de aanpassing van de rioolwaterzuiveringsinstallaties. Ook zijn afspraken gemaakt over waterberging, beekherstel, aanleg van natuurvriendelijke oevers en verdroging. Met deze afspraken is tot 2015 naar schatting 120 miljoen euro gemoeid. De tientallen projecten die de komende jaren in het Reconstructiegebied Gelderse Vallei/Utrecht-Oost in uitvoering komen, worden gefinancierd door het Rijk (33 procent), provincie Utrecht (17 procent), provincie Gelderland (17 procent) en Waterschap Vallei & Eem (31 procent) en overige partijen, zoals gemeenten en particulieren (2 procent). De beide provincies hebben de benodigde bedragen al tot en met 2007 beschikbaar gesteld. Voor de periode daarna zijn afspraken met het Rijk in voorbereiding. Met deze afspraken sorteren de betrokken partijen als eerste in Nederland voor op de komst van een nieuwe financieringsstructuur voor het landelijk gebied. Het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) wordt per 1 januari 2007 ingevoerd. De praktische uitvoering van de waterprojecten uit het Reconstructieplan gebeurt in hoofdzaak door het waterschap. Het werkt hierbij nauw samen met de Stuurgroep Reconstructie Gelderse Vallei/Utrecht-Oost, bestaande uit de twee gedeputeerden van de provincies Gelderland en Utrecht, en met de voorzitter van de Stichting Vernieuwing Gelderse Vallei (SVGV). De totstandkoming van de meerjarenafspraak over de waterthema's is ondersteund door de SVGV. Deze stichting is ook betrokken bij enkele onderdelen van de uitvoering van dit waterakkoord.
Noot voor de redactie (