Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

Habitat maakt de balans op in Jaarrekening 2005

HABITAT HELPT DUIZENDEN SLACHTOFFERS VAN TSUNAMI AAN ONDERDAK

Haarlem, . juni 2006 - Het jaar 2005 stond voor Habitat Nederland voor een belangrijk deel in het teken van de tsunami. Veruit het grootste deel van de activiteiten was gericht op de wederopbouw in de getroffen gebieden. Als gastorganisatie ontving Habitat drie miljoen euro van de Samenwerkende Hulp Organisaties (SHO). Hiervan is vorig jaar de helft besteed aan de opvang en herhuisvesting van duizenden daklozen. Habitat leverde een bijdrage aan de bouw van 275 nieuwe huizen, verspreid over Indonesië, India, Sri Lanka en Thailand. Bijna honderd woningen zijn in aanbouw. Dat blijkt uit de Jaarrekening over 2005 die Habitat Nederland heeft gepubliceerd.

Hoewel Habitat geen noodhulporganisatie is, vormt de tsunami een uitzondering op deze regel. "Bij een ramp van deze omvang geldt het adagium 'nood breekt wet', zeker omdat Habitat International in de getroffen gebieden terplekke al goed georganiseerd is en over een goed functionerende infrastructuur beschikt", licht Paul Koets, algemeen directeur van Habitat Nederland toe. "Wat minstens zo belangrijk is, is dat deze natuurramp een enorm huisvestingvraagstuk tot gevolg heeft. Habitat is bij uitstek een organisatie die deskundig is in armoedebehuizing. Ons werk draait om het bouwen van veilige en betaalbare huizen voor gezinnen in nood."

Duizenden mensen raakten na de vloedgolf in één klap al hun bezittingen kwijt. In Indonesië, met name op Atjeh, was de nood het grootst. In totaal werden hier 510.000 mensen dakloos. Voor het oplossen van meeste urgente woningnood moeten 100.000 nieuwe woningen worden gebouw en 50.000 huizen gerepareerd. In India moeten 130.000 dakloze families aan onderdak worden geholpen, in Sri Lanka raakten 480.000 gezinnen ontheemd en in Thailand zijn 3.800 huizen nodig voor ongeveer 5.000 families. De SHO hadden in totaal 204 miljoen euro te verdelen, te besteden over een periode van twee jaar. Acht procent van dit bedrag - ongeveer vijftien miljoen euro - is verdeeld onder gastdeelnemers, van wie Habitat Nederland drie miljoen euro tot haar beschikking kreeg. Habitat International zamelde in totaal ruim 54 miljoen dollar aan hulpgelden in. Dit bedrag is bestemd voor programma's in Indonesië (7.237 huizen, waarvan 5.897 nieuwe woningen), India (12.000 huizen, waarvan 4.000 nieuwe woningen), Sri Lanka (1.336 nieuw te bouwen huizen) en Thailand (545 huizen, waarvan 435 nieuwe woningen).

Habitat is lid van zogenoemde Shelter-werkgroepen die direct na de tsunami in de getroffen landen zijn opgericht om het overleg met lokale autoriteiten in goede banen te leiden. Dat was geen overbodige luxe, want vooral in de beginfase kwam de hulpverlening door bureaucratische belemmeringen vaak moeizaam van de grond, erkent Koets. "De hulp aan slachtoffers, zoals de bouw van permanente woningen, kwam langzaam op gang. Zo eisten lokale overheden dat de nieuwe huizen niet meer binnen tweehonderd meter van de zee worden gebouwd. Dat is een begrijpelijk maar onhoudbaar standpunt als je bedenkt dat het gevolg is dat vele duizenden mensen op een andere plek moeten worden gehuisvest. Daarnaast was er een groot tekort aan bouwmateriaal, een zeer gebrekkige infrastructuur en coördinatie en is er nauwelijks ervaring met rampen van deze omvang."

Ondanks deze moeizame start heeft Habitat Nederland in 2005 een groot deel van haar doelstellingen gerealiseerd. Vorig jaar bestemde de organisatie de helft van de SHO-gelden voor de bouw van 400 huizen in India, waarvan er nu 70 gereed zijn. Het programma in Indonesië, gericht op de bouw van 180 huizen, is volledig afgerond. In Sri Lanka staat de bouw van 345 huizen op het programma, waarvan er 25 zijn gerealiseerd. De SHO-gelden die voor 2006 beschikbaar zijn worden dit jaar besteed aan de bouw van 79 huizen in India en aan de bouw van een modelwoning, een nieuwe infrastructuur en 150 huizen op een tweede bouwlocatie. In Trincomalee in Sri Lanka worden in 2006 de resterende woningen uit het bouwprogramma afgebouwd. In Galle en Batticalao is begin dit jaar gestart met de bouw van huizen.

Habitat werkt tijdens haar projecten nauw samen met regionale en internationale hulpverleningsorganisaties, zoals World Vision, Shelter Now International, ZOA Vluchtelingenzorg, het Christian Children Fund of Canada, het Rode Kruis in Singapore, de UNHCR, UNDP en UN Habitat. Koets: "Ook werken we altijd nauw samen met lokale partners, zoals op onze eerste bouwlocatie in India met de Rotary Madras. En uiteraard wordt de lokale bevolking vanaf het begin betrokken bij de bouw van nieuwe huizen. Om de werkgelegenheid in het rampgebied te bevorderen, werken we bij tsunami-projecten met een relatief groter deel betaalde lokale arbeidskrachten dan tijdens reguliere projecten." Ook wordt naast de bouw van nieuwe huizen gewerkt aan de totstandkoming van een Building & Training Center. "Dit is een trainingcentrum waar een deskundige staf de lokale bevolking hulp biedt met expertise en kennis op het terrein van technische ondersteuning, supervisie over bouwprojecten en het verstrekken van bouwmateriaal. Daarnaast wordt werkgelegenheid gecreëerd, doordat de toekomstige huiseigenaren bijdragen aan de productie van bouwmateriaal."

Voor Habitat Nederland gaat 2005 de boeken in als een succesvol jaar, aldus Paul Koets. "We zijn erin geslaagd de helft van de SHO-gelden te investeren in tsunami-projecten die deels al gereed zijn of in een vergevorderd stadium zijn. Hoewel de Nederlandse bevolking na de vloedgolf in Zuidoost-Azië met veel rampen is geconfronteerd - waaronder de orkaan Katherina en nog onlangs nog met de aardbeving in Java - ben ik niet somber gestemd over de bereidheid van Nederlanders om geld te geven aan gezinnen in nood. Vandaar dat we in het komende jaar ons uiterste best gaan doen om aan breed publiek duidelijk te maken dat iedereen Habitat kan steunen. Want zolang nog ruim één miljard mensen wereldwijd in de meest erbarmelijke omstandigheden leven, is ons werk niet voorbij."

Over Habitat
Wereldwijd leven meer dan één miljard mensen in armoede. Habitat for Humanity bouwt sinds dertig jaar eenvoudige, betaalbare en veilige huizen voor mensen in moeilijke leefomstandigheden. Habitat is actief in 95 ontwikkelingslanden. Ze heeft wereldwijd al meer dan 200.000 huizen gebouwd, waarmee ruim één miljoen mensen een veilig en betaalbaar onderkomen kan worden geboden. Habitat bouwt deze huizen met de hulp van vrijwilligers, donateurs en met toekomstige bewoners. Huiseigenaren dragen zelf bij aan de bouw en de betaling van hun woning. Sponsoring en microfinanciering zorgen ervoor dat de huizen betaalbaar zijn. Het bedrag dat de bewoners terugbetalen, wordt geïnvesteerd in nieuwe woningen. Voor meer informatie kunt u de website van Habitat raadplegen: www.habitat.nl


- EINDE PERSBERICHT -

Noot aan de redactie (