Gemeente Utrecht


2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
70 Vragen van mevrouw G.A. Oskam
(vragen binnengekomen op 29 juni 2006)


Aan nieuwbouwwoningen worden strenge regels gesteld voor wat betreft energiebesparing en andere milieunormen, alsook toegankelijkheid voor mensen met functiebeperkingen, waaronder mindervaliden. Maar door slordige bouw wordt aan deze eisen vaak niet voldaan.

In het UN/AD-artikel van zaterdag 24 juni 2006 "Isolatie in Nieuwbouw Slordig" werd hieraan aandacht besteed. Hierbij verwijst de krant naar het feit dat de gemeentelijke inspecteurs vaak te weinig aandacht aan de isolatiefouten schenken tijdens de gebruikelijke controles op de bouwplaats. Dit kost bewoners van de nieuwbouw soms vijfhonderd euro extra per jaar aan stookkosten. Uit het steekproefonderzoek van het Haags Milieucentrum blijkt dat bij het grootste deel van de nieuw opgeleverde woningen in Haagse Vinex-wijken gaten in het isolatiemateriaal in spouwmuren, bij deuren en raamkozijnen zijn geconstateerd. De controles zijn uitgevoerd met infraroodopnames van de gevel, waarmee "lekkages" van warmte werden opgespoord. Deze manier van controle van het werk van de aannemers wordt als standaard bij alle opgeleverde woningen toegepast door Vos Projectontwikkeling in Alkmaar.

Wat de toegankelijkheid voor mensen met functiebeperkingen, waaronder mindervaliden betreft, hoort D66 geluiden dat bij de nieuwbouw woningen vaak op papier afspraken liggen, die in de werkelijkheid niet worden uitgevoerd. Zoals de hoogte van de drempels in de deuropeningen van diverse nieuwbouwprojecten. Zo worden dergelijke eisen een papieren tijger.

Dit brengt de D66-fractie tot de volgende vragen:

1. Is het College het eens met de D66 fractie dat de milieunormen, toegankelijkheidseisen voor mensen met functiebeperkingen, waaronder mindervaliden en andere eisen voor nieuwbouwprojecten gehandhaafd dienen te worden?
2. Hoe is de controle van de handhaving van deze normen en eisen geregeld? Hoe vaak wordt er gecontroleerd? In welke vorm (steekproefgewijs of standaard bij ieder project)?
3. Wordt bij de controle van de nieuwbouwprojecten door de gemeentelijke inspecteurs gekeken naar isolatiefouten en toegankelijkheid voor mensen met functiebeperkingen, waaronder mindervaliden?
4. Zo niet, waarom? Zo ja, werden ooit infraroodopnames toegepast bij deze controles?
5. Is het mogelijk in de toekomst om infraroodopnames als standaardeis op te nemen bij alle projectontwikkelingsbedrijven die in Leidsche Rijn en andere nieuwbouwlocaties aan het werk gaan?
6. Is het College bereid om deze controles die toch wel (zeker in het geval van de toegankelijkheid voor mindervaliden betreft) zeer specifieke deskundigheid vragen, uit te besteden aan organisaties buiten het gemeentelijk apparaat?
7. Als uit de gemeentelijke controles blijkt dat aan diverse normen en eisen niet wordt voldaan, worden dan bepaalde consequenties getrokken? Zoals waarschuwingen, boetes, of mogelijke andere middelen aan de uitvoerders of opdrachtgevers?
8. Zo niet, waarom niet?
9. Hoe vaak worden dergelijke fouten in de uitvoering geconstateerd?


---- --