Waterschap Vallei & Eem

Vermijd contact met water en laat huisdieren niet zwemmen of van het water drinken

Blauwalgen aangetroffen in de Laak


Waterschap Vallei & Eem heeft in het water van de Laak een drijflaag van een giftig soort blauwalgen aangetroffen. De Laak loopt van de Amersfoortse wijk Vathorst door de polder naar het Nijkerkernauw.

De blauwalgen vormen een dunne drijflaag op het water. Ze zijn vanuit het Nijkerkernauw de Laak in gestroomd. Het waterschap heeft bij de monding van de Laak een keerscherm gelegd, om verdere instroom van de blauwalgen vanuit het Nijkerkernauw zoveel mogelijk te beperken.

Gevaar voor gezondheid

Als mensen in contact komen met het water kunnen zij last krijgen van tijdelijke huiduitslag en maag- en darmproblemen. Dat kan gebeuren bij het inslikken van water of als men via de huid of ogen in contact komt met de blauwalgen. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij vaak meer water binnenkrijgen dan volwassenen en eerder ziek worden door hun lage lichaamsgewicht. Dieren die het water drinken kunnen ernstig ziek worden of er zelfs aan overlijden. Het waterschap adviseert agrariërs langs de Laak om het vee niet uit de Laak te laten drinken.

Voor mensen die toch in aanraking komen met het water is het voldoende om daarna goed te douchen. Bij honden die ziek worden is het bij bezoek aan de dierenarts verstandig om te melden dat het dier met blauwalgen in aanraking is geweest.

Waarschuwingsbordjes

De gemeente Nijkerk plaatst waarschuwingsbordjes langs wandel- en fietspaden. Daarop worden mensen geadviseerd om contact met het water te vermijden en hun honden niet in de Laak te laten zwemmen of te laten drinken van het water.

Blauwalgen ontstaan door de cyanobacterie, die in stilstaand water naar het licht toegroeit. De blauwalgen ontstaan bij hoge temperaturen in voedselrijk water.

Meer informatie over blauwalgen

Persbericht 06/13 van 29 juni 2006