Gemeente Zaanstad

Stimulering werkgevers door vrijstelling WAO premie en introductie no-riskpolis Zaanstad wil 250 bijstandsjongeren aan leerwerkplek helpen
30-06-2006

De gemeente Zaanstad wil het komende jaar circa 250 bijstandsjongeren tussen de 16 en 23 jaar zonder schooldiploma of werk aan een leerwerkplek helpen. Zaanse werkgevers gaan hierbij een rol spelen; zij bieden leerwerkplekken aan. Om werkgevers te stimuleren jongeren in dienst te nemen, krijgt men een no-riskpolis en gedurende twee jaar vrijstelling van WAO premie. Voor wat betreft de no-riskpolis: werkgevers lopen minder risico als ze jongeren in dienst nemen.

De no-riskpolis wordt door de ministeries van SZW en OCW als proef aangeboden onder de 34 grootste gemeenten van Nederland. Het doel is om meer jongeren aan een baan te helpen. Het principe van de no-riskpolis is eenvoudig. Werkgevers kunnen bijstandsjongeren die geen schooldiploma of werkervaring hebben, een leerwerkplek aanbieden die valt onder de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL). Dat is een MBO-opleiding op niveau 2 waarbij een jongere vier dagen per week werkt en één dag per week naar een ROC gaat. Bieden zij jongeren zo'n plek aan, dan krijgen werkgevers twee jaar vrijstelling van WAO-premie. Bovendien wordt bij de no-riskpolis de loonbetaling bij ziekte geregeld. Werkgevers liepen tot nu toe financiële risico's als zij jongeren zonder startkwalificatie in dienst namen. Bijvoorbeeld als een jongere snel uit het arbeidsproces verdween, betaalde de werkgever vaak lange tijd loon en premies door. Maar ook moest de werkgever een hogere WAO premie betalen als de jonge werknemer in de WAO raakte: de zogenaamde Pemba boete.

Wethouder Corrie Noom: "Ik ben erg enthousiast over de no-riskpolis. Het is een mooi instrument om meer jongeren aan het werk te krijgen. In Zaanstad willen we in ieder geval zo'n 250 jongeren stimuleren om deze kans aan te grijpen. Daarnaast zie ik het als een uitdaging om meer werkgevers in Zaanstad bereid te vinden om kansarme jongeren een leerwerkplek aan te bieden."

Zaanstad telt momenteel meer dan 700 bijstandsjongeren tussen de 16 en 23 jaar zonder werk en diploma. De gemeente doet momenteel al veel aan werk- en scholingstrajecten voor jongeren zonder werk en diploma. Voorbeelden hiervan zijn Zwerk5 en het Regionaal meld- en coördinatiepunt voortijdige schoolverlaters.

Door de introductie van de no-riskpolis en vrijstelling voor de WAO premie komt daar nu een nieuwe mogelijkheid bij. Ondernemers lopen minder risico als zij een bijstandsjongere in dienst te nemen. En voor de jongere. Zij kunnen een goede opleiding krijgen met zicht op een startkwalificatie en een goede start op de arbeidsmarkt.

Het idee van de no-riskpolis regeling komt uit de landelijke Taskforce Jeugdwerkloosheid, dat momenteel plannen voor Tweede Kans Beroepsonderwijs ontwikkelt. In Zaanstad participeren de gemeente, het CWI, het RMC en het Regiocollege Zaanstreek-Waterland in het project. De uitvoering van de no-riskpolis ligt bij de gemeente. Geïnteresseerde Zaanse ondernemers kunnen contact opnemen met de gemeente Zaanstad: afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling, telefoon 075 - 6816355. De regeling gaat per heden in.

Eind september organiseert de gemeente in samenwerking met het CWI, de ROC's, werkgevers en de landelijke Taskforce Jeugdwerkloosheid een actiedag rond het thema jeugdwerkloosheid. Het is de bedoeling dat jongeren en werkgevers elkaar ontmoeten en aan elkaar worden gekoppeld. Ook zal op die dag het Jongerenloket Zaanstad worden geopend, een samenwerkingsverband tussen CWI en de gemeente Zaanstad.