Vlaamse Overheid
Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 30 juni 2006
Steeds meer Vlaamse ambtenaren worden telewerkers
Op initiatief van Vlaams minister van Bestuurszaken Geert BOURGEOIS komt er een eenduidige regeling voor telewerk bij de Vlaamse overheid. Via een omzendbrief creëert de minister voor het eerst een algemeen kader zodat telewerk structureel kan worden ingevoerd.
Door telewerk kunnen medewerkers van thuis uit of van op een buitendienst werken, via een internetconnectie met hun dienst in Brussel. Dit heeft talrijke voordelen, zoals minder woon-werkverkeer, minder stress en een gezinsvriendelijker evenwicht tussen werk- en privéleven. De bijbehorende grotere verantwoordelijkheid zou een positief effect hebben op de arbeidsmotivatie en een vermindering van het verzuim. Ook de organisatie zelf vaart er wel bij: ze is aantrekkelijker voor sollicitanten, de productiviteit is groter, het verzuim is minder en er wordt bespaard op dure kantoorruimte.
Nochtans doet vandaag amper 7 % van het personeel van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap aan telewerk. Dat komt omdat telewerken vooralsnog enkel kan berusten op een informeel akkoord tussen werknemer en leidinggevende, met heel wat ongelijke situaties tot gevolg. Daarom werkte de minister uniforme en duidelijke regels en voorwaarden uit:
Steeds vrijwillig. Telewerk kan nooit worden opgelegd, maar het is anderzijds ook geen recht dat door de werknemer in alle omstandigheden kan worden afgedwongen. De leidinggevende beslist op basis van de functie, de competenties, de beschikbare infrastructuur en de interne organisatie van de dienst.
Nooit voltijds. De richtlijn is maximum drie dagen per week, zodat het contact met de werkbasis steeds blijft behouden.
Geen onkostenvergoeding, maar de werkgever betaalt de internetaansluiting en de noodzakelijke technische uitrusting (bijvoorbeeld pc of laptop).
Concrete afspraken in een officiële overeenkomst tussen lijnmanager en personeelslid.
Er komt een algemene informatiebrochure over telewerk.
Minister Bourgeois hoopt dat telewerk snel doorbreekt. "De Vlaamse overheid wil een voorloper zijn op het vlak van een gezinsvriendelijk personeelsbeleid dat daarbovenop ook nog eens leidt tot minder woon-werkverkeer, minder benodigde kantoorruimte en meer productiviteit. Iedereen zou dus moeten winnen".
Telewerk kan door alle entiteiten van de Vlaamse overheid worden ingevoerd, maar past vooral in het Anders Werken-concept dat de Vlaamse overheid introduceert. 'Anders Werken' is een overkoepelende term voor de combinatie van twee, elkaar aanvullende, vernieuwingen: enerzijds telewerken en anderzijds innovatieve flexibele kantoren met minder werkplekken dan werknemers. In de flexibele kantoren heeft per definitie niemand een vast bureau. De medewerkers kiezen hun werkplek naargelang de taken van het moment, waarbij ze beschikken over een mobiele bureaukast, een laptop en een draadloos telefoontoestel. Doordat men niet langer in een afgesloten kantoortje maar in een meer open ruimte en in groepsverband werkt, verbeteren de contacten met collega's. Studies wijzen uit dat de prettigere werksfeer en de betere interne communicatie ook zorgen voor een hogere productiviteit.
De combinatie met telewerken heeft zowel maatschappelijke voordelen (minder woon-werkverkeer, dus ook minder files en minder milieuvervuiling) als organisatorische (betere werksfeer, minder benodigde kantooroppervlakte en productiviteitstoename) en individuele voordelen (combinatie gezin-werk door thuiswerk en minder tijdverlies door woon-werkverkeer). Dit blijkt ook uit diverse tevredenheidsonderzoeken die werden uitgevoerd in bedrijven waar Anders Werken werd ingevoerd. Anders Werken zal grootschalig worden toegepast in het nieuwe Ellipse-gebouw in de Brusselse Noordwijk, waar tegen 2007 1500 Vlaamse ambtenaren hun werkplek krijgen.
Voor meer informatie kunt u terecht bij:
Dhr. Ben Weyts, woordvoerder van minister Bourgeois
Tel.: 02-552 70 39
Gsm: 0496-27 57 81
E-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be