Delftse studenten testen nieuwe antenne voor satelliet
Vandaag heeft een team van vier Delftse studenten tijdens een zogenaamde paraboolvlucht de antenne die ze voor micro-satellieten ontwikkeld hebben voor het eerst getest. Tijdens de vlucht maakte de Cessna Citation II van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek 10 paraboolmanoeuvres. Tijdens deze manoeuvre ontstaat er in het vliegtuig een toestand van gewichtloosheid vergelijkbaar met gewichtloosheid in de ruimte voor ongeveer 12 seconden.
De studenten kunnen hun ontwerp in september (6-13 september) verder testen tijdens de Parabolic Flight Campaign van de ESA (European Space Agency). Hun project is een van de 30 Europese onderzoeksprojecten van studenten die uitgekozen zijn voor deze vluchten. De geselecteerde projecten worden tijdens een twee uur durende vlucht in Bordeaux uitgevoerd in een speciaal omgebouwd passagiersvliegtuig. Tijdens elke vlucht vliegt het vliegtuig zo'n dertig keer de parabool.
Bij de ontwikkeling van micro- en nano-satellieten loopt men aan tegen problemen met het opslaan van de antennes, die vaak groter zijn dan de satellieten zelf. Zowel bij de lancering als wanneer de satelliet in zijn baan komt, bestaat het gevaar dat de antennes delicate systemen en mechanismen aan de buitenzijde van de satelliet beschadigen. De Delftse studenten bedachten een nieuw concept: the Modelar Antenne Box (MAB). Deze antenne is gemaakt van 50 cm lange metalen strip en zit opgerold in een doosje van 4 x 4 cm. Het lijkt op een omgekeerde rolmaat, waarbij het lint naar buiten schiet.
Tijdens de paraboolvluchten wordt getest of de antenne bij gewichtloosheid goed ontrolt. "Bij tests in het lab in Delft verdraait de antenne nogal eens, waardoor de zonnepanelen en andere kwetsbare delen op de satelliet zouden kunnen beschadigen", vertelt Joost Elstak, die afstudeert op het testen van de antenne. "We denken dat dat komt door de zwaartekracht. Tijdens de paraboolvluchten van ESA willen we aantonen dat de antenne zich bij gewichtloosheid goed afrolt." De tests zijn zeer succesvol verlopen. "Vandaag wilden we vooral testen of de proefopstelling die we daarvoor gemaakt hebben goed werkte en dat is bevestigd."
De TU Delft hoopt in 2007 haar eerste Nanosatelliet, de Delfi-C3, te lanceren. De satelliet weegt 3 kg en meet 10x10x30 cm. In de toekomst zullen microsatellieten een zwerm in de ruimte vormen. Tientallen microsatellieten moeten één grote vervangen. Zo'n zwerm minikunstmaantjes is minder kwetsbaar dan een 'gewone' satelliet, omdat de taken van microsatellieten die beschadigd raken, door ander satellieten in de zwerm overgenomen kunnen worden.
Kijk voor meer informatie op www.delfic3.nl/SPFC
Technische Universiteit Delft