FNV Bouw

Met FNV Waterbouw in elkaars vaarwater

"Eindelijk, zullen veel mensen zeggen, gaan FNV Bouw en FWZ samenwerken als FNV Waterbouw. Want in de waterbouw zitten we in elkaars vaarwater", zo begon voorzitter Dick van Haaster de opening van de gemeenschappelijke ledenvergadering van beide bonden op 30 juni in Nieuwegein. FWZ-voorzitter Marcel van den Broek vulde dat meteen aan: "Praktisch aan de slag, dat is het uitgangspunt." Hoe precies? Dat wordt de komende maanden uitgewerkt. Met name de zeggenschap van leden over hun arbeidsvoorwaarden is een punt van aandacht: 'het moet het beste van twee werelden worden', zo belooft de nieuwe vereniging FNV Waterbouw.

'Een lang gekoesterde wens', gaf de Sectorraad Waterbouw van FNV Bouw te kennen. Ook de Raad van Advies FWZ reageerde positief. Nu stemt de gezamenlijke ledenvergadering in. Na de definitieve besluitvorming in beide vakbonden is de planning dat op 1 januari 2007 FNV Waterbouw officieel van start gaat, 'maar het mag ook eerder en achter de schermen werken we nu al samen', aldus FNV Bouw en FWZ. Ook van de schepen waren positieve reacties gekomen: 'Nu kunnen we eindelijk spijkers met koppen gaan slaan', 'Dat werd eens tijd, het lijkt een goede stap', 'De bouw is een sector waar we weinig mee te maken hebben, maar mijn stem heeft u. Samen staan we sterker', 'Het werd wel tijd de strijdbijl te begraven.' Daarentegen mailde één schip dat de FWZ-leden daar er 'alleen vrede mee hebben als er zeevarenden in het bestuur komen'.

Pogingen tot samenwerking werden namelijk al eerder gedaan, maar mislukten. Vorig jaar besloten de bonden alsnog de handen ineen te slaan. Want voor FWZ-leden op baggerschepen is het moeilijk dat ze geen invloed hebben op de CAO Waterbouw, die FNV Bouw afsluit. Van de opleidingen in de waterbouw weet FNV Bouw alles af. De bond zit ook in het bedrijfspensioenfonds waterbouw. Andersom heeft FWZ veel kennis en kunde in huis over de individuele belangen van werknemers buitengaats, tot en met gespecialiseerde belastinghulp. "Dat spaart geld, anders moeten zeevarenden met hun aangifte naar een duur commercieel bureau", aldus FWZ-secretaris Willem Grooff. Ook de sociale zekerheid is allemaal net even anders dan voor mensen die honkvast in Nederland verblijven. Zo kwam het voorbeeld van de nieuwe ziektekostenverzekering voorbij: "Minister Hoogervorst beloofde dat niemand erop achteruit zou gaan", aldus Marcel van den Broek. "Nou, de mensen op zee wel! Dan moeten we naar de minister om te vertellen dat hij onze sector is vergeten." Ook dergelijk lobbywerk gebeurt voortaan in gezamenlijkheid in FNV Waterbouw. En de nieuwe vereniging wordt partij in de CAO Waterbouw, die is afgesloten met werkgeversvereniging VBKO, Vereniging van Waterbouwers in Bagger-, Kust- en Oeverwerken. "De waterbouw is trots op wat collectief goed geregeld is", aldus CAO-onderhandelaar Louw Elzinga. "En wat goed loopt, moet je handhaven."