Landschap Noord-Holland
Persbericht
Castricum, 30 juni 2006
Dubbelstad-concept van Amsterdam en Almere onrealistisch en schadelijk
Het buitendijks naar elkaar toe laten groeien van Almere en Amsterdam via IJmeer en Markermeer is funest voor beide steden en fataal voor het tussengelegen internationaal beschermde grote water. Bij de plannen voor deze dubbelstad wordt bovendien onvoldoende rekening gehouden met het dalen van de bevolking na 2030. Dit stelt ir. Marten Bierman, voorzitter van de Stichting Verantwoord Beheer IJsselmeer (VBIJ), waarin Landschap Noord-Holland, Waddenvereniging, It Fryske Gea, Het Flevo-landschap en IJsselmeervereniging samenwerken.
De term dubbelstad veronderstelt een gelijkwaardigheid tussen Amsterdam en Almere waarvan helemaal geen sprake is. Geen van beide steden wordt van het dubbelstad-concept beter. Amsterdam raakt zijn middeninkomens kwijt aan woningbouwend Almere, maar de werkgelegenheid blijft in de hoofdstad. Daardoor wordt Almere nog meer slaapstad en zijn steeds meer verbindingen nodig om de pendel te kanaliseren. Die verbindingen vernietigen het open water tussen beide steden en de laatste groene gebieden rond de hoofdstad. De luchtkwaliteit in de regio zal verder verslechteren. De huidige A6/A9 problematiek is daar een voorproefje van.
De buitendijkse stedelijke uitbreidingen van Almere liggen bovendien in internationaal beschermd natuurgebied, terwijl in Flevoland binnendijks voldoende ruimte voorhanden is. Zelfs aan het water. Daar bouwen is aanzienlijk veiliger en goedkoper. Omdat er alternatieve locaties zijn, kan buitendijks bouwen niet als dwingend maatschappelijk belang worden gezien en staat Europese regelgeving dit plan in de weg.
Tenslotte is volgens de VBIJ geen rekening gehouden met de bevolkingsafname die op til is. Tegen de tijd dat de buitendijkse woonruimte in Almere wordt opgeleverd is de naoorlogse geboortegolf over gegaan in een grote uitvaartgolf. Daardoor komen op het oude land massaal aantrekkelijke bestaande woningen vrij die ook nog eens veel dichter bij de werkgebieden staan. Deze extra vrijkomende woonruimte zorgt voor ontspanning van de woningmarkt. Daardoor zullen de huizenprijzen dalen en worden de opbrengsten niet gehaald die nodig zijn om de hoge kosten van dit buitendijkse bouwen te financieren. Bovendien maken de plannenmakers niet aannemelijk dat huizenzoekers aan de nieuwbouw in het verre Almere de voorkeur zullen geven. De dubbelstad rust volgens de VBIJ dan ook op drijfzand. De VBIJ pleit er juist voor om het IJmeer open te houden. Dit is gezien de grote waarde van landschap, natuur én recreatie ook in het belang van beide steden.
Landschap Noord-Holland