Gemeente Breda

Bouw nieuwe uitruklocatie gladheidbestrijding in Breda gestart

Rijkswaterstaat, gemeente Breda en Provincie Noord-Brabant gaan samen gladheid te lijf in regio Breda. Zowel Rijkswaterstaat, Provincie Noord-Brabant als Gemeente Breda gaan de nieuwe opslagplaats aan de Graaf Engelbertlaan gebruiken: De nieuwe zoutloods - de grootste uitruklocatie in de Benelux - kent een omvang van driehonderd strekkende meter, bergt zon vijftienhonderd ton strooizout en biedt plaats aan 50 strooiers welke vanaf deze locatie in de regio Breda de gladheid bestrijden.

Daarmee wordt de komende winter de gladheid in de regio Breda bestreden.

In november 2003 startte de samenwerking tussen Rijkswaterstaat, Gemeente Breda en Provincie Noord-Brabant op het gebied van gladheidbestrijding. Eén locatie waar zout plus materieel is opgesteld én het afstemmen van strooiroutes zou leiden tot kostenbesparing en een grotere verkeersveiligheid voor de weggebruiker. De weggebruiker mag de overgang van de rijksweg naar bijvoorbeeld provinciale weg niet meer merken. Afgelopen twee winters is al intensief samengewerkt tussen de partijen. Besloten is gezamenlijk een nieuwe zoutloods te bouwen op het terrein van het Wegendistrict Breda aan de Graaf Engelbertlaan. Het geheel kost ca 5 miljoen euro en wordt samen betaald. De zoutloods en materieelloods zijn in de nieuwe situatie geïntegreerd in één ontwerp.

Landschappelijke inpassing

De nieuwe loods wordt in een U-vorm langs de zijden van het terrein van het wegendistrict gebouwd. In de twee hoeken komt de ruimte voor zoutopslag. Aan de lange zijde komt de loods waarin het materieel een plek krijgt. Hiermee wordt de loods aan de Noordoost zijde doorgetrokken over de volle lengte van het terrein. Alle woningen aan de Dr. Batenburglaan worden zo afgeschermd van het terrein. Vanuit de omgeving ziet het geheel er uit als een aarden wal. De dakconstructie wordt voorzien van een folie, daarop komen matten van sedum, gras en kruiden. De beplanting gaat over in een grondlichaam aan de achterzijde van de loods. Zo ontstaat een landschappelijke inpassing van het geheel.

Planning

De voorbereidende werkzaamheden zijn begin mei gestart (o.a. slopen van de oude loods). Binnenkort zullen de eerste contouren van het nieuwe gebouw zichtbaar worden. De planning is strak. Op 1 november moet de loods operationeel zijn. Dan moet er gestrooid kunnen worden.

zoutloods1.jpg

zoutloods2.jpg

zoutloods3.jpg

zoutloods4.jpg

(Dit is een gezamenlijk persbericht van Rijkswaterstaat, Gemeente Breda en Provincie Noord-Brabant.)