Stichting Natuur en Milieu

Gezamenlijk persbericht van Stichting Natuur en Milieu en De Provinciale Milieufedeeraties

30 juni 2006 - Met het verdrag van Aarhus dat sinds 2005 van kracht is zijn overheden verplicht om milieu-informatie actief beschikbaar te stellen. In de praktijk geven veel gemeenten bij vragen van hun inwoners echter niet thuis. Dit blijkt uit een toets van de Milieufederaties van Limburg, Utrecht, Zuid Holland en Overijssel en Stichting Natuur en Milieu bij 46 gemeenten. De resultaten van de toets zijn donderdagmiddag 29 juni 2006 gepresenteerd aan 130 belangstellenden op een symposium in Utrecht.

Bij de gemeenten is schriftelijk, digitaal en mondeling informatie opgevraagd. Afhankelijk van de manier van vragen kwam van 10% tot soms 50% van de gemeenten zelfs helemaal geen reactie. Waar wel informatie wordt gegeven, geeft deze meestal maar weinig inzicht in de gezondheidsrisicos die mensen lopen.
Er zijn wel goede voorbeelden: De Aarhus trofee voor het beste initiatief is uitgereikt aan de gemeente Nijmegen voor de website voor de wijken West en Weurt. Deze site geeft op begrijpelijke wijze informatie over milieu en gezondheid in de wijk en is in nauwe samenwerking met de bewoners opgesteld.

De genoemde initiatiefnemers hebben in het project Aarhus at risk? samen met burgerpanels gekeken of gemeenten aan hun informatieplicht voldeden én of deze informatie ook daadwerkelijk antwoord gaf op de vragen waar je als bewoner tegen aan loopt. Nu is het mogelijk aan het verdrag te voldoen zonder al te veel moeite: een register op internet met beschikbare rapporten is al een goede stap. Maar de vraag is of het doel: burgers informeren over milieu in hun omgeving, daarmee voldoende gediend is. Beleidsplannen zijn voor een leek vaak volkomen onbegrijpelijk en bevatten vaak versnipperde informatie.

De aanbevelingen die op het symposium zijn gegeven luiden: geef antwoord, neem de vrager serieus en lever informatie ook schriftelijk of aan de telefoon (verwijs niet voortdurend naar de sites). Bewerk de informatie zo dat het voor een leek begrijpelijk is en zorg dat de informatie iets zegt over de directe omgeving van de vrager en eventuele gevolgen voor de gezondheid.

De goede voorbeelden uit de prijsvraag kunnen daarbij leidend zijn. Nijmegen West en Weurt is een mooi voorbeeld voor gemeenten. Het gemeentelijk samenwerkingsverband Goeree Overflakkee kreeg de aanmoedigingsprijs voor haar project vergunningen op internet. Provincie Gelderland kreeg een nominatie voor haar project Mijn leefomgeving, wat een zeer goed voorbeeld voor andere provincies is, aldus de jury.
Verder ontvingen de gemeenten Deventer en Noordenveld een oorkonde voor hun initiatieven.

De ervaringen uit het onderzoek en de goede voorbeelden zullen, samen met de resultaten van het symposium, gebundeld worden tot aanbevelingen voor een goede invulling van de verplichtingen uit het Aarhus verdrag. Via www.aarhusatrisk.nl zijn deze ontwikkelingen verder te volgen.

Juryrapport toets gemeenten

Scores gemeenten

Toespraak projectleider Aarhus at risk

Publicatiedatum: 30-06-2006