Gemeente Lisse

Risicokaart Zuid-Holland 30 juni online

De risicokaart van Zuid-Holland www.risicokaart.zuid-holland.nl gaat op 30 juni a.s. online. De kaart geeft informatie over risicos in de leefomgeving van mensen. Dit zijn bijvoorbeeld bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken, de aanwezigheid van een LPG-station, of kwetsbare gebouwen zoals verzorgingstehuizen en scholen. Met de kaart kunnen inwoners inzoomen op locaties in de eigen leef-, woon- of werkomgeving om inzicht te krijgen in de aanwezige risicos. In een dichtbevolkt gebied als de Randstad is het leven met risicos onvermijdelijk. Maar wie goed geïnformeerd is, kan zichzelf en anderen beschermen. De gemeente probeert de bestaande risicos bovendien zoveel mogelijk te beperken door regelgeving, vergunningen en controles op de naleving van regels.

Inventarisatie
De Milieudienst West-Holland heeft vorig jaar in de regio Holland Rijnland de bedrijven geïnventariseerd waar stoffen aanwezig zijn die een risico kunnen vormen voor de omgeving. In Lisse heeft de gemeente dit zelf gedaan. Relevante gegevens zijn opgenomen in een risicoregister die zijn verwerkt in de provinciale risicokaart. Uit de inventarisatie blijkt dat een aantal typen risicovolle bedrijven in vrijwel alle gemeenten voorkomt. Het gaat dan met name om LPG tankstations, zwembaden en andere inrichtingen met chloor, om propaan- en butaanopslag.

Regelmatige aanvulling
Op de risicokaart zijn sommige gegevens nog niet (volledig) ingevoerd, zoals de transportroutes. Ook verandert de kaart regelmatig, bijvoorbeeld doordat bedrijven verhuizen, of omdat er nieuwe bijkomen.

Wettelijke plicht
Na de vuurwerkramp in Enschede in 2000 bleek dat de meeste inwoners zich niet bewust waren van het bestaan van de vuurwerkfabriek in hun wijk. Daardoor wisten zij niet goed hoe zij moesten reageren toen er brand uitbrak. In Nederland bestond geen totaaloverzicht van de aanwezigheid van risicos. De overheid besloot na de vuurwerkramp dat dit overzicht er moest komen. De wet Rampen en Zware Ongevallen verplicht gemeenten om hun burgers over risicos en de mogelijke gevolgen te informeren.

Vragen

Voor vragen over locaties op de risicokaart heeft de provincie Zuid-Holland een helpdesk geopend: risicokaart@pzh.nl of tel. 070-441 83 00.