Pleidooi: alle ouderenzorg in één zorgverzekering (Zvw) onderbrengen
De KNMG heeft onlangs een standpunt ingenomen over de toekomst van de AWBZ. De KNMG stelt voor om de zorg voor geriatrische patiënten (met name patiënten in verpleeg- en verzorgingshuizen) op termijn over te hevelen van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet (ZVW), zodat alle zorg voor ouderen in de toekomst vanuit één zorgverzekering wordt betaald. Een belangrijke overweging hierbij is dat chronische gezondheidsproblemen zich concentreren in de laatste twee jaar van iemands leven. De gemiddelde verblijfsduur in het verpleeghuis tot aan overlijden is tegenwoordig ongeveer een jaar. Vanuit financieel en organisatorisch perspectief lijkt het ondoelmatig om de zorg voor patiënten voor de laatste twee jaar van hun leven in een andere verzekering (AWBZ) onder te brengen. Vanuit consumentenperspectief is het enigszins onbehoorlijk om patiënten, die dan vaak al 80 jaar via de ZVW verzekerd zijn, kort voor hun levenseinde in een andere verzekering (AWBZ) onder te brengen, met als reden dat zij zorgkosten gaan maken. De KNMG stelt als voorwaarde voor overheveling van de ouderenzorg van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet dat deze overheveling nooit en te nimmer mag leiden tot bezuinigingen op het basispakket van de ZVW, noch tot bezuinigingen op het voormalige 'AWBZ-voorzieningenpakket'.
De KNMG stelt voor om de zorg voor verstandelijk gehandicapten met een langdurige behoefte aan intensieve zorg (24-uurs-zorg) en de zorg voor chronisch psychiatrische patiënten niet over te hevelen van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet. Deze groepen zijn immers levenslang afhankelijk van intensieve zorg en de zorg voor deze groepen is minder medisch van karakter dan de zorg voor geriatrische patiënten. De KNMG denkt dat de uitvoering van de zorgverzekering voor verstandelijk gehandicapten met een langdurige behoefte aan intensieve zorg en chronisch psychiatrische patiënten niet in goede handen is bij zorgverzekeraars of de huidige AWBZ Zorgkantoren. Nader moet worden onderzocht of de nadelen van financiering van de zorg voor chronisch psychiatrische patiënten via de Zorgverzekeringswet inderdaad zo groot zijn als zij op dit moment lijken. Als dat niet het geval blijkt te zijn, verdient de financiering van de totale zorg voor psychiatrische patiënten vanuit de ZVW wel de voorkeur.
Financiering van de zorg voor geriatrische patiënten, verstandelijk gehandicapten en chronisch psychiatrische patiënten via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) is voor de KNMG géén optie, omdat de betreffende zorg te complex én kwetsbaar is, om aan de politieke besluitvorming in gemeenten te worden uitgeleverd. Welzijnsfuncties voor geriatrische patiënten, verstandelijk gehandicapten en chronisch psychiatrische patiënten kunnen eventueel wel naar de WMO worden overgeheveld, mits het recht op deze functies inhoudelijk en juridisch goed wordt gewaarborgd.
Brief aan Tweede Kamer
Op 9 juni 2006 heeft de Staatssecretaris van Volksgezondheid Welzijn en Sport de Kabinetsvisie langdurige zorg en het IBO-rapport 'Toekomst AWBZ' aan de Tweede Kamer gezonden. Met het oog op een Algemeen Overleg van de Tweede Kamer over de modernisering van de AWBZ heeft de
Het standpunt van de KNMG over de toekomst van de AWBZ kunt u vinden op