KNMG

Nieuw: Eén loket voor accreditatie algemene nascholing medisch specialisten

Met grote regelmaat wordt het beleidsbureau van de federatie KNMG benaderd met klachten van aanbieders van nascholingsbijeenkomsten over de omslachtige wijze waarop accreditatie moet worden aangevraagd voor algemene nascholing gericht op meerdere medische specialismen. Hierbij kunt u denken aan bijeenkomsten op het gebied van gezondheidswetgeving, medische ethiek, communicatie, samenwerking, managementvaardigheden, zorgstelsel en dergelijke.

Nederland kent 29 erkende medische specialismen en de genoemde algemene nascholingsbijeenkomsten zijn vaak relevant voor al deze specialismen. Om deelname aan de bijeenkomst voor alle specialismen even aantrekkelijk te maken, moet bij 29 Wetenschappelijke Verenigingen accreditatie worden aangevraagd. Dat leidt in de praktijk tot een grote administratieve rompslomp en hoge kosten.

Om aan deze situatie een einde te maken, wordt per 1 juli 2006 het Accreditatie Bureau Medisch Specialisten (ABMS) opgericht dat de algemene nascholingsbijeenkomsten voor zoveel mogelijk medische specialismen gaat accrediteren. Voor het komende half jaar leveren de Wetenschappelijke Verenigingen van cardiologen (NVVC) en orthopeden (NOV) de accrediteurs. Het secretariaat wordt gevoerd door de NVVC.

Groeimodel
In het Accreditatie Overleg (AO) van april 2006 is in consensus tussen de Wetenschappelijke Verenigingen besloten tot oprichting van het ABMS per 1 juli 2006. Half juni is een brief verstuurd aan alle Wetenschappelijke Verenigingen met de vraag om een verklaring te tekenen, waarin staat dat zij de accreditaties die het ABMS afgeeft, zullen erkennen voor de wettelijke herregistratie. Deze formaliteit is noodzakelijk om problemen voor individuele artsen bij hun herregistratie uit te sluiten. Omdat niet alle verenigingen deze verklaring tegelijkertijd zullen tekenen en insturen, is sprake van een groeimodel van het aantal bij het ABMS aangesloten verenigingen. Naar verwachting zullen in september 2006 de meeste verenigingen bij het ABMS zijn aangesloten. Het is denkbaar dat op termijn ook de artsen voor verstandelijk gehandicapten, huisartsen, verpleeghuisartsen en sociaal geneeskundigen zich bij het ABMS zullen aansluiten. De naam van het Accreditatie Bureau Medisch Specialisten zal dan wel veranderd moeten worden ...

GAIA en e-mail
Omdat het ABMS werkt voor een groot aantal verenigingen moet bij het ABMS accreditatie elektronisch worden aangevraagd. Aanvragen voor accreditatie moeten bij het ABMS via GAIA (Gemeenschappelijke Applicatie Internet Applicatie) worden ingediend. Nog niet alle Wetenschappelijke Verenigingen zijn al op GAIA aangesloten. Verenigingen die nog niet op GAIA zijn aangesloten, ontvangen via e-mail informatie van het secretariaat van het ABMS over de toegekende accreditaties.

Dringend advies
Vanaf 1 juli 2006 kan in ieder geval voor de specialismen cardiologie en orthopedie bij het ABMS accreditatie worden aangevraagd voor algemene nascholingsbijeenkomsten. Naar verwachting zal het aantal specialismen dat accreditatieaanvragen via GAIA afhandelt snel toenemen. Aanbieders van algemene nascholingsbijeenkomsten wordt dringend geadviseerd eerst te onderzoeken of voor de doelgroep van hun bijeenkomst accreditatie bij het ABMS kan worden aangevraagd. Verenigingen die bij het ABMS zijn aangesloten zullen zelf géén accreditatieaanvragen voor algemene nascholingsbijeenkomsten meer in behandeling nemen!

Actueel overzicht en tarieven
Op de website van de KNMG (www.knmg.nl) vindt u een actueel overzicht van de bij het ABMS aangesloten verenigingen. Het ABMS hanteert de volgende tarieven: ¤ 150,- voor niet-commerciële/niet-gesponsorde bijeenkomsten en ¤ 300,- voor commerciële/gesponsorde bijeenkomsten, ongeacht het aantal specialismen waarvoor accreditatie wordt aangevraagd. Naarmate meer specialismen aansluiten, wordt accreditatie aanvragen bij het ABMS relatief steeds goedkoper!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de secretaris van het Accreditatie Overleg: drs. M. Wesseling (m.wesseling@fed.knmg.nl)

Laatst gewijzigd: 27-06-2006