---
Nr. 129
29 juni 2006
Persoonlijke begeleider tijdens behandeling
Aanpak op maat voor geweldplegers
Rotterdam is begonnen met een op maat gesneden aanpak van geweldplegers. Het gaat om personen met drie of meer veroordelingen voor geweldsdelicten in de afgelopen vijf jaar. Deze veelplegers krijgen strafrechtelijk extra aandacht en komen permanent onder toezicht te staan. Op dit moment is er een lijst met 300 geweldplegers van 18 jaar en ouder die voor deze persoonsgerichte aanpak (PGA-geweld) in aanmerking komen. Doel is de geweldscriminaliteit terug te dringen en terugval van geweldplegers te voorkomen. In de PGA-geweld werken gemeente, Openbaar Ministerie, politie, reclassering en zorginstellingen samen.
Terwijl de meeste aangiftecijfers dalen, stijgt het aantal aangiften van geweldscriminaliteit, van 11.833 in 2002 tot 13.703 in 2005. Geweldplegers hebben een negatieve invloed op hun omgeving. Daarom heeft het terugdringen van geweld prioriteit in de veiligheidsaanpak. Deze nieuwe aanpak is een aanvulling op de bestrijding van straatroven, overvallen, huiselijk geweld en uitgaansgeweld.
Kern is een maatschappelijk toezichttraject. Die bestaat uit behandeling van de geweldsproblematiek en toezicht en begeleiding van de geweldpleger voor een periode van 2 tot 3 jaar. Iedere geweldpleger krijgt daarbij een persoonlijke begeleider die zich bezighoudt met werk, scholing, uitkering en huisvesting. Basis voor dit traject is een dossier dat bestaat uit zowel strafrechtelijke informatie als inzicht in de achterliggende problematiek van de geweldpleger. Ook is er een 'risicoprofiel' gemaakt, waarin staat wat de kans op herhaling is. De behandeling is niet vrijblijvend. Indien iemand niet wil meewerken, kan eventueel door een straatverbod of korten op de uitkering medewerking afgedwongen worden.
De persoonsgerichte aanpak voor geweldplegers is ontwikkeld op basis van een onderzoek van Advies- en Onderzoeksgroep Beke ('Veelplegers geweld. Van typologie naar aanpak'). Op basis van dossieronderzoek naar 850 geweldplegers in het arrondissement Rotterdam onderscheiden de onderzoekers vier typen: de verslaafde geweldpleger, de psychisch onberekenbare geweldpleger, de gewoonte geweldpleger en de criminele geweldpleger. Daarnaast zijn op basis van het onderzoek aanbevelingen gedaan voor een effectieve aanpak van geweldplegers.
De aanpak van geweldplegers maakt deel uit van het 100 dagen programma. In 100 dagen voert het college 37 actiepunten uit. Ook zijn er ontmoetingen met 100 Rotterdammers. Aan hen wordt gevraagd wat zij voor Rotterdam kunnen betekenen en of ze ook met een concreet voorstel willen komen.
noot voor de redactie/
Gemeente Rotterdam