---
PERSBERICHT
Nummer: 171 SJT
Datum: 29 juni 2006
Jaarrapportage Bodem: bodemkwaliteit in
Fryslân goed, verzuring bossen blijft zorgelijk
Er moet nog veel gesaneerd worden in de Friese land- en waterbodems. De kwaliteit van de bodem is ondanks de aanwezige verontreinigingen goed, maar overheid, eigenaren en projectontwikkelaars moeten de komende jaren fors aan de slag om naar schatting 2.500 saneringen in gang te zetten. En waar bestaande verontreinigingen verwijderd worden, daar moeten overheid en samenleving maatregelen treffen om nieuwe verontreinigingen te voorkomen of terug te dringen.
Dat zou de samenvatting kunnen zijn van het Jaarrapportage Bodem 2005. In deze rapportage, door het college van Gedeputeerde Staten vastgesteld, doet de provincie verslag van haar taken op het gebied van het bodembeheer. Die taken variëren van subsidieverlener en toezichthouder bij bodemsaneringen tot het actief bemonsteren van de bodem op verschillende verontreinigingen.
De kwaliteit van de Friese bodem (zowel de land- als waterbodems) is goed. Er zijn verontreinigingen, maar over het algemeen kan gesteld worden dat de bodem schoon is. Maar schoon is in dit verband een relatief begrip, want er zijn in Fryslân circa 25.000 locaties waar de bodem vermoedelijk ernstig verontreinigd is. Naar verwachting moet ongeveer 10% van deze verontreinigingen gesaneerd worden.
Het betreft vaak verontreinigingen in bebouwde gebieden, vooral ontstaan door bedrijvigheid. De sanering wordt urgent als er milieuhygiënische factoren (risico's voor mens, milieu of kans op verspreiding) of maatschappelijke overwegingen (grondverzet bij nieuwbouw, sloop of verkoop) een rol spelen. De rapportage laat zien dat op basis van bodemonderzoek 54 van de in 2005 afgegeven beschikkingen, er 52 ernstig of urgent zijn. Deze 54 saneringen worden na het goedkeuren van het saneringsplan opgestart. In 2005 zijn 63 van deze saneringsplannen goedgekeurd en 66 saneringen zijn formeel afgerond met het positief besluiten op ingediende evaluatierapporten.
Om saneringen sneller te laten verlopen is de procedure voor eenvoudige saneringen vereenvoudigd. Er kan nu worden volstaan met een melding waardoor er veel tijd en moeite wordt bespaard. Het college heeft daarnaast besloten beschikkingen op saneringsplannen direct af te geven, in plaats van eerst een ontwerpbeschikking ter inzage te leggen. Deze procedure geldt alleen voor saneringsplannen waarvan aannemelijk is gemaakt dat er geen belanghebbenden zijn die bezwaren hebben tegen het saneringsplan.
In Fryslân wordt dus al veel gesaneerd, maar er kan naar de mening van gedeputeerde Baas meer ambitie en inzet aan de dag gelegd worden. Niet omdat deze nu ontbreken, maar omdat er grote onzekerheid is over het geld wat in de toekomst door het Rijk beschikbaar wordt gesteld voor saneringen. "Door snel met saneringsplannen te komen kunnen we nog profiteren van de beschikbare gelden" aldus Baas.
Onderzoek naar verzuring laat zien dat het zorgelijk gesteld is met de bodemkwaliteit in de Friese bossen, deze blijft extreem zuur. Vanaf 1999 schommelt de pH rond de waarde 3 (hoe lager het getal, hoe hoger de verontreiniging). De pH van het grondwater in de bossen is minder zuur en schommelt tussen de 4,5 en 5. In de overige natuurgebieden (anders dan bossen) zijn de problemen minder groot, de pH-waarde van de grond is daar 4,3 en die van het grondwater zit constant rond de 6.
De verzuring van de bossen wordt veroorzaakt door stoffen die vaak tientallen tot honderden kilometers door de lucht worden vervoerd voordat ze op de grond neerslaan. Vervolgens tasten de stoffen (stikstofoxiden, zwaveldioxide en ammoniak) de bodem, maar soms ook het grondwater, aan. Vooral op zandgronden ontstaan daardoor schadelijke gevolgen voor de vegetatie. De Friese bossen, vooral te vinden op de zandgronden, zijn zeer gevoelig voor de verzuring. Deze situatie geeft eens te meer de noodzaak aan van landelijke maatregelen om de schadelijke uitstoot door o.a. industrie en verkeer fors terug te dringen.
---- --
Provincie Friesland