KPMG


Bedrijven nauwelijks bekend met nieuwe chemicaliën wetgeving

29 juni 2006

De Europese stoffenwetgeving die in 2007 van kracht kan worden geldt ook voor circa 30.000 'oude' chemische stoffen die nog niet onder de huidige stoffenwetgeving vallen.

Nederlandse bedrijven zijn nauwelijks bekend de nieuwe Europese wetgeving die registratie van alle chemische stoffen verplicht stelt. Deze stoffenwetgeving die in 2007 van kracht kan worden geldt ook voor circa 30.000 'oude' chemische stoffen die nog niet onder de huidige stoffenwetgeving vallen.

De nieuwe wetgeving moet ervoor zorgen dat voor alle chemische stoffen de risico's van het gebruik voor mens en milieu in kaart worden gebracht en de meest kwalijke stoffen geheel van de markt verdwijnen. In eerste instantie hebben vooral de producenten van chemicaliën te maken met de nieuwe wetgeving maar ook voor bedrijven in de rest van de waardeketen zal REACH gevolgen hebben.

Uit onderzoek van KPMG Sustainability blijkt echter dat niet meer dan 40% van de Nederlandse bedrijven bekend is met de nieuwe stoffenwetgeving. Van deze bedrijven ziet ruim 31% de beschikbaarheid van stoffen als risico van REACH en verwacht 10% bepaalde producten niet meer te kunnen maken. Bijna alle bedrijven denken dat REACH effect zal hebben op stoffen en producten; een derde daarvan verwacht zelfs dat REACH op meer dan een kwart van de stoffen effect heeft. Naast gevolgen van REACH op stoffen en producten ziet een kwart van de bedrijven het tijdsbeslag van de registratie als een probleem en beschouwt één op de zes bedrijven omzetverlies als een mogelijk risico van de invoering van REACH.

Ondanks het feit dat de bedrijven grote gevolgen verwachten van de nieuwe stoffenwetgeving, treffen zij nauwelijks voorbereidingen om aan de eisen te kunnen voldoen of op de gevolgen in te spelen. Ruim de helft van de bedrijven blijkt nog geen inventarisatie te hebben gemaakt van de mogelijke effecten van REACH. Daarnaast ontbreekt bij de helft van de bedrijven een actieplan. Bijna 70% heeft de leverbetrouwbaarheid van de leveranciers niet beoordeeld.

Dit is volgens Rob Ronday van KPMG Sustainability opvallend omdat de gevolgen van het uit de markt nemen van bepaalde stoffen ingrijpend kunnen zijn. Ronday: "Eén op de drie bedrijven geeft aan dat bij meer dan de helft van de producten de samenstelling niet kan worden gewijzigd zonder goedkeurende of certificerende testen. Het is bovendien opvallend dat 40% van de bedrijven niet met toeleveranciers en klanten communiceert over REACH, terwijl bijna de helft van de bedrijven invloed van de wetgeving verwacht op de toeleveringsketen."

Terwijl veel bedrijven aangeven dat de kosten voor de registratie van stoffen een obstakel kunnen vormen, is 40% van de bedrijven niet in staat een inschatting te maken van de totale registratiekosten. Van de bedrijven die bekend zijn met de wetgeving verwacht 10% dat de investeringen meer dan 2 miljoen euro zullen bedragen en 30% denkt dat de kosten de 100.000 euro zullen overstijgen.

Volgens Ronday van KPMG kunnen de gevolgen van REACH voor het individuele bedrijf zich op twee manieren manifesteren. Ronday: "Enerzijds direct via de registratiekosten, anderzijds vooral indirect door duurdere of niet langer leverbare grondstoffen. De indirecte gevolgen kunnen door de bedrijven worden beperkt door goed inzicht te hebben in zowel het eigen handelen als dat van ketenpartners. Op deze manier kunnen bedrijven samen met de ketenpartners tot de beste oplossing komen. Dit vereist echter dat zij tijdig met de voorbereidingen beginnen en goed met elkaar communiceren. Daar lijkt echter bij de helft van de bedrijven geen sprake van. Hierdoor bestaat het risico van een overreactie, het op het laatste moment van de markt halen van producten. Dit kan leiden tot instabiliteit van de hele toeleveringsketen, waardoor meer bedrijven dan nodig is getroffen worden.

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039.

© 2006 KPMG Holding N.V., member of KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.