CDA Rotterdam


CDA Rotterdam; burger centraal in WMO proces

De CDA-fractie heeft vandaag in de Raad vragen gesteld ter mondelinge beantwoording over het WMO proces. De invoering van de WMO nadert, per 1 januari 2007. Een belangrijke eerste stap bij het invoeren van de WMO is het vaststellen van de verordening en daaraan ten grondslag liggend beleidsplan. Op 27 juni organiseerde het Platform Agenda 22 een congres over deze WMO. Hier kwamen verschillende signalen naar voren: maatschappelijke organisaties en instellingen zijn weinig betrokken bij het proces tot nu toe en ook bestaat er twijfel over een goede invulling van de formele inspraakprocedure voorafgaand aan de verordening 'individuele voorzieningen' in de WMO.

Vanuit de commissie MVP is een voorbereidingsgroepje ingesteld om de besluitvorming richting gemeenteraad voor te bereiden. We delen de zorgen over de voorbereiding en de korte tijd die nog rest voordat de verordening klaar moet zijn.

Daarom stelde fractievoorzitter Karen Duys na een aantal korte inleidingen, mede namens PvdA, LR, SP, GroenLinks en CU/SGP, de volgende vragen ter mondelinge beantwoording:

Verordening Individuele voorzieningen maatschappelijke ondersteuning

Wil de verordening Individuele voorzieningen ingaan op 1 januari 2007, dan moet deze worden vastgesteld vóór 1 oktober 2006. Om dat te halen moet de conceptverordening uiterlijk 1 augustus worden vrijgegeven (publicatie en ter inzage legging) voor inspraak aan burgers en organisaties. Zodat de inspraakreacties ook betrokken kunnen worden bij de commissie- en raadsbehandeling gepland voor respectievelijk 12 september en 28 september. Bovendien hechten wij aan een beleidsnotitie waarin de visie op thema's zoals onder meer de organisatie van het compensatiebeginsel, de huishoudelijke verzorging, inzet mantelzorg, persoonsgebonden budget, bezwaar en beroepsprocedures wordt weergegeven. Beleidskeuzes dus die de basis vormen voor de genoemde verordening.


1. Kan het College een beleidsnotitie aan de raadscommissie doen toekomen voor 1 september die betrokken kan worden bij de bespreking van de verordening?


2. Om te voldoen aan de eisen voor de formele inspraakprocedure bij verordeningen moet de conceptverordening 6 weken voor inspraak worden vrijgegeven. Is het College bereid ook voor de verordening "individuele voorzieningen maatschappelijke ondersteuning te voldoen aan deze eis en de conceptverordening uiterlijk 1 augustus aanstaande voor inspraak vrij te geven voor burgers en organisaties? Omdat deze inspraak in de vakantie valt, willen we dat er ruimschoots bekendheid wordt gegeven aan de mogelijke betrokkenheid van burgers en belanghebbenden en actief uitgenodigd worden.

Verordening burger/cliëntenparticipatie maatschappelijke ondersteuning

Al eerder hebben verschillende politieke partijen aangegeven zeer te hechten aan een goede invulling van de burger en cliëntenparticipatie. Namens de PvdA, LR, SP, CU/SPG en het CDA verzoek ik het college een aparte verordening voor burger en cliëntenparticipatie voor de WMO op te stellen. Tijdens het congres van Platform agenda 22 is gebleken dat dit idee door alle aanwezige organisaties wordt omarmd.


3. Is het college bereid een verordening burger en cliëntenparticipatie WMO op te stellen en voor 31 december 2006 aan de Raad voor te leggen?


4. Kan in het proces bij de totstandkoming van deze verordening de mening van belangen en maatschappelijke organisaties worden betrokken?