Ministerie van Defensie

29-06-2006 17:07

VETERANENDAG: PRINS WILLEM ALEXANDER WIL OP 29 JUNI DE VLAG UIT

Defensie
"Vandaag 29 juni 2006, is de 95ste geboortedag van mijn grootvader Prins Bernhard. Niet toevallig vieren we juist op zijn verjaardag de Nederlandse Veteranendag", zei brigadegeneraal der Grenadiers en Jagers ZKH Prins Willem Alexander tot de veteranen in de Haagse Ridderzaal. De prins geeft verder aan dat de instelling van deze dag zijn warme instemming had. "Dit is een dag in zijn geest. Hoewel hij door velen werd gezien als de veteraan der veteranen, voelde hij zichzelf één van u."

Terwijl grote drommen mensen zich een weg banen naar het Malieveld en de Kneuterdijk om niets te missen van de geplande activiteiten en het defilé op deze tweede Veteranendag, weet Prins Willem Alexander zijn gehoor in de Ridderzaal te boeien. "Deze dag is één van die zeldzame gelegenheden waarbij de Nederlandse veteranen zich presenteren aan onze samenleving. Ze treden dan als groep, maar ook als persoon, als het ware uit de schaduw van de geschiedenis. Op hetzelfde moment geven zij die geschiedenis een menselijk gezicht, herkenbaar voor oud èn jong." Volgens de prins gaat het dan niet meer over de militaire inzet zélf, de politiek daarachter, de juistheid van bepaalde beslissingen of de vraag waarom een operatie al dan niet succesvol verliep. Als de schijnwerpers zich minder hierop richten en meer op de militairen die er middenin zaten, wordt de menselijke kant, die tot op heden te vaak ontbrak, volgens de prins beter zichtbaar. Hij meent dat veteranen van missies, zoals de dekolonisatiestrijd in de Indonesische archipel, tussen 1945 en 1962, of het Nederlandse optreden in en rond Srebrenica, in 1995, niet persoonlijk verantwoordelijk zijn te stellen voor de aanleiding van soms heftige kritiek. "Toch hebben velen zich die kritiek wel persoonlijk aangetrokken.

Als reactie zochten zij de luwte, of zo u wilt, de schaduw van de geschiedenis." De brigadegeneraal van koninklijke bloede riep de veteranen op daar weer uit te treden. "We hebben veel aan u te danken. We zijn trots op u en willen dat ook tonen." Vervolgens deed de prins het verzoek aan alle Nederlanders om op veteranendag de vlag uit te steken. "Opdat onze veteranen, oud en jong, weten dat er aan hen wordt gedacht. Dat hun offers en inspanningen niet vergeten zijn. Nederland eert zijn veteranen. Met trots. Met overtuiging." Van de totaal ruim 140.000 veteranen in ons land, geven er op 29 juni meer dan drieduizend acte de presénce in de Haagse binnenstad. Het merendeel van hen paradeert van het Malieveld door het centrum naar de Kneuterdijk, waar Prins Willem Alexander het defilé afneemt. Terwijl detachementen jonge militairen regelmatig worden toegejuicht door het veelkoppige publiek dat de route omzoomt, kunnen ook oude veteranen op een respectvol applaus rekenen. "Terecht", roept een mannelijke toeschouwer.

2006-06-29 medaille uitreiking veteranendag

Ook een grijze Hagenees toont zich onder de indruk. "Ziet er strak uit." Bouwvakkers leggen even de restauratie van een pand aan het Buitenhof stil om vanaf de steigers ex- en actief dienende marinevrouwen op een charmant bedoelde manier toe te fluiten. Onder de strakblauwe hemel, boven Binnenhof en Kneuterdijk, trekken vliegtuigen uit het heden en verleden de aandacht. "Wat een prachtige dag", merkt de Hagenees wederom op. "Wat mij betreft mag de Defensiebegroting omhoog."
Een aantal veteranen, dat onlangs diende in Afghanistan en Bosnië, kreeg eerder die dag een herinneringsmedaille uitgereikt op het Malieveld. Negen van de 150 ontvingen het eremetaal uit handen van Prins Willem Alexander, minister van Defensie, Henk Kamp of van staatssecretaris, Cees van der Knaap. Oude veteranen overhandigden hun jonge collega's de resterende medailles. "Wat fantastisch dat we hier zomaar bij zijn", merkt een toeschouwer daarbij op tegen zijn vrouw.

2006-06-29 medaille uitreiking