Gemeente Alphen aan den Rijn

infrastructuur voor jeugdhulpverlening

Ondertekening intentieverklaring Jeugdhart: Goede infrastructuur voor jeugdhulpverlening

(29 juni 2006)

Partijen in de jeugdzorg gaan intensiever samenwerken om de afstemming en organisatie van de hulpverlening aan gezinnen met meervoudige problemen te verbeteren. Het belang van het kind staat voorop om te voorkomen dat zij schade oplopen in hun ontwikkeling. Er komt één centraal meldpunt waar alle signalen vanuit de instellingen en uit de omgeving van het kind of gezin geregistreerd gaan worden. Vanuit dit meldpunt wordt de digitale registratie, het terugkoppelen van de informatie en de coordinatie van de hulpverlening op basis van een integraal gezinsplan bewaakt. Dit is het doel van de intentieovereenkomst, die verschillende partijen in de jeugdzorg vandaag hebben ondertekend.

Op dit moment hebben de partijen in de jeugdzorg allemaal hun eigen rol in het signaleren en hulp bieden aan risicogezinnen. Uit het rapport van de inspectie Jeugdzorg naar aanleiding van de dood van de Alphense peuter Savannah bleek dat het mogelijk is dat gegevens van verschillende instanties soms niet bij elkaar bekend zijn. Om te voorkomen dat op die manier informatie over de situatie van kwetsbare kinderen buiten beeld raakt, en de betrokken kinderen tussen de wal en het schip vallen, heeft wethouder Tigelaar destijds al gepleit voor een "doorbraakfunctionaris" die inzicht heeft in het hulpverleningsproces en actie onderneemt als de hulp aan het gezin vast dreigt te lopen.

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft de afgelopen tijd samen met alle partners in de hulpverleningsketen overlegd. In eerste instantie niet op bestuurlijk niveau. Het initiatief voor het versterken van de coordinatie komt van onderaf. Alle instellingen die op de een of andere manier met jeugd te maken hebben, voelen zich gezamenlijk verantwoordelijk voor de hulp die aan een kind of het gezin gegeven moet worden. Dit zijn zowel instellingen die preventief werken, zoals de GGD, en instellingen die geindiceerde hulpverlening geven. Zodra er meerdere signalen over een gezin komen, wordt in een gezamenlijk overleg bepaald wie verantwoordelijk is voor de coordinatie van zorg, informatie en organisatie. Deze werkwijze wordt regionaal ingevoerd, omdat vrijwel alle instellingen regionaal werken.

De partijen die de intentieverklaring hebben ondertekend zijn (naast de gemeente Alphen aan den Rijn) GGD Hollands Midden, Stichting Thuiszorg Groot Rijnland, Stichting Maatschappelijke Dienstverlening Midden-Holland, Bureau Jeugdzorg Zuid-Holland, Stichting MEE, GGZ Rivierduinen afdeling Volwassenenzorg, GGZ Rivierduinen afdeling Kinderen en Jeugd en Stichting Cardea. Het is de bedoeling dat meerdere lokale en regionale organisaties zich gaan aansluiten bij deze aanpak. Hierover vinden al gesprekken plaats.

De aanpak die Alphen aan den Rijn voor ogen staat, sluit aan bij landelijke ontwikkelingen die in het sturingsadvies van Operatie Jong staan. Ook de provincie is voorstander van de samenwerking tussen de ketenpartners en de coördinatie van zorg in het belang van het kind.