Unicef
China: ongelukken steeds groter probleem 29 juni 2006, Beijing - China moderniseert zich in rap tempo, maar krijgt daardoor ook te maken met moderne problemen. Door de toegenomen mobiliteit neemt bijvoorbeeld het aantal jeugdige verkeersslachtoffers toe. Maar ook 'gewone' ongelukken maken veel slachtoffers onder kinderen. Unicef doet hier wat aan met het project 'Veilig Beijing'.
Miniverkeersleider op een speelplaats in Beijing. Miniverkeersleider op een speelplaats in Beijing.
Recent onderzoek van Unicef toont aan dat verkeersongelukken en ongelukken zoals verdrinking en vallen, onder Chinese kinderen de meeste sterfgevallen veroorzaken. Jaarlijks overlijden er meer dan 100.000 kinderen aan de gevolgen van een ongeluk.
Veilig Verkeer China?
"Dat is bijna één procent van alle kinderen die wereldwijd overlijden", zegt Koen Vanormelingen. Hij weet waar hij het over heeft als medewerker van Unicef in China. "En dit aantal is nog maar het topje van de ijsberg. Het blijkt dat er maar liefst vier keer zoveel kinderen invalide worden door een ongeluk."
Een van die kinderen is de dertienjarige Zhao Xingyu. "De weg was stil, ik dacht dus dat ik kon oversteken", vertelt ze gelaten. "Maar uit het niets, was daar opeens een motor." In eerste instantie leek het er op dat Zhao geluk had. Een gebroken neus en wat schrammen. Maar al snel bleek de diagnose te optimistisch. "In het ziekenhuis zeiden de dokters dat ik aan een oog blind was geworden. Toen ik dat hoorde moest ik heel erg huilen."
Veel Chinese kinderen raken gewond in het verkeer. Veel Chinese kinderen raken gewond in het verkeer.
Tijd voor actie
Van de tien miljoen kinderen die jaarlijks gewond raken door een (verkeers)ongeval, hebben er acht miljoen medische zorg nodig. Dit vormt vaak een groot probleem; families kunnen de rekening geregeld niet betalen, met alle gevolgen van dien. Tijd voor actie om het probleem bij de kern aan te pakken. Sinds 2004 werken Unicef en het Beijing Working Committee for Women and Children samen aan het project Veilig Beijing.
"De belangrijkste strategie om de veiligheid te verbeteren, houdt veel in", vertelt Vanormelingen. "Veilig gedrag promoten natuurlijk, maar ook de omgeving zo inrichten dat die veilig(er) wordt voor kinderen en het aanpassen van regels. Daarnaast moet nieuw beleid worden ontwikkeld, waarin de veiligheid van kinderen centraal staat."
Op de speelplaats deelt een agentje een bon uit. Op de speelplaats deelt een agentje een bon uit.
Kinderen centraal
Dat kinderen centraal staan, blijkt ook uit het feit dat zij actief worden betrokken bij het project Veilig Beijing. "Ze helpen bij het maken van risicoanalyses en adviseren bij de ontwikkeling van beleidsplannen", vertelt Vanormelingen. "En de kennis over veiligheid die ze opdoen, verspreiden ze weer onder hun familie en vriendjes."
In de dagelijkse praktijk organiseert Veilig Beijing allerlei veiligheidsprojecten. Kinderspeelplaatsen worden omgetoverd tot 'echte' drukke straten waar kinderen chauffeur, wandelaar en politieman mogen spelen. Op deze manier worden ze zich meer bewust van de gevaren van het verkeer. Ook worden er toneelstukken op scholen opgevoerd, waarbij kinderen leren wat wel en wat juist niet te doen om gevaar te voorkomen. Veilig Beijing is nog in het proefstadium, maar nu al blijkt dat het een succes is. Binnenkort gaat een grote provincie in het zuiden van China een soortgelijk project opzetten.