Ingezonden persbericht


persbericht

Utrecht, 29 juni 2006

EADV-Award 2005 voor Hanneke Hortensius:

"Durf om nieuwe wegen in te slaan"

De EADV-Award over het jaar 2005 gaat naar Hanneke Hortensius, verpleegkundig specialist diabetes in het Erasmus MC te Rotterdam. Haar nominatie werd bekend gemaakt tijdens de algemene ledenvergadering van de Eerste Associatie van DiabetesVerpleegkundigen (EADV) op 29 juni 2006 in Utrecht. "De afgelopen jaren heeft Hanneke een voortrekkersrol gespeeld bij de ontwikkeling van de diabeteszorg in de regio Rijnmond", zo oordeelde de Award-commissie van de EADV.

Omdat Hanneke Hortensius als enige volledig voldoet aan de criteria voor deze Award, is er dit jaar slechts één nominatie. Dit betekent dat zij de EADV-Award 2005 ook daadwerkelijk heeft gewonnen en zich daarmee 'diabetesverpleegkundige van het jaar' mag noemen. De prestigieuze EADV-Award wordt tijdens het grote EADV-symposium op 24 november 2006 uitgereikt.

Waardering

Hanneke wordt door haar collega's in Rotterdam bijzonder gewaardeerd om 'haar continue aandacht voor de kwaliteit die de patiënt ten goede komt, haar durf om nieuwe wegen in te slaan, haar oog voor de haalbaarheid van plannen en vooral ook haar aandacht en haar zorg voor het vak van diabetesverpleegkundige.'

De EADV-Award is bedoeld voor diabetesverpleegkundigen die op een bijzondere wijze een actieve bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de diabeteszorg in Nederland. Eerder gingen de EADV-Awards naar Paula Boelen-van Dulken (Heemstede, EADV-Award 2000), Marianne van de Wetering (Leiden, EADV-Award 2001), Harma Israël-Bultman (Zwolle, EADV-Award 2002), Ineke van der Meché-van Holsteijn (Den Haag, EADV-Award 2003) en Géke Hems (Eindhoven, EADV-Award 2004). Hanneke Hortensius krijgt nu de EADV-Award 2005, bestaande uit een certificaat en een geldbedrag van zevenhonderd euro, te besteden aan een kunstobject naar eigen keuze. De prijs wordt mede mogelijk gemaakt door Novo Nordisk Farma B.V.

Tal van activiteiten

Volgens de Award-commissie heeft Hanneke Hortensius met tal van activiteiten de aandacht getrokken, zowel in het ziekenhuis, regionaal als landelijk. Binnen het Erasmus MC heeft zij een volwassen diabetesteam gerealiseerd, er zijn poliklinieken voor zwangeren met diabetes en mensen met een diabetische voet. Hanneke nam ook het voortouw in de regionale verpleegkundige afstemming binnen de diabeteszorg en zorgde voor regionale nascholingen voor diabetesverpleegkundigen en praktijkondersteuners. Volgens de Award-commissie is vooral haar grote bijdrage aan de 'gezamenlijk medische of verpleegkundige afspraak' een factor om haar voor te dragen voor de EADV-Award.

In een eerste reactie zegt Hanneke Hortensius dat dit EADV-eerbetoon voor haar volkomen onverwacht komt: "Ik heb er echt niets van gemerkt dat mijn collega's bezig waren een complot te smeden om mij voor te dragen voor deze Award. Hoewel ik dan misschien de voortrekker mag zijn, beschouw ik de prijs toch ook als een waardering voor ons hele diabetesteam. Je doet het werk immers met elkaar, iedereen heeft zijn eigen plekje. Een diabetesteam functioneert als een keten, haal je er een schakel uit, dan gaat het niet goed."


* Inlichtingen over de EADV-Award bij de voorzitter van de EADV Award-commissie, Ida Wijsman-van Hummel, postbus 9020, 7200 GZ Zutphen, e-mail i.wijsman@gelre.nl, telefoon (0575) 592365. *

*****

ACHTERGROND-INFORMATIE (1)

Gezamenlijk consult

Hanneke Hortensius heeft een belangrijke rol gespeeld bij de start van de 'gezamenlijk medische of verpleegkundige afspraak' in het Erasmus MC in Rotterdam. Dit houdt in dat er zes tot twaalf mensen met diabetes gelijktijdig worden ontvangen door een arts of een diabetesverpleegkundige, in plaats van een individueel consult.

Hanneke benadrukt dat zij enerzijds het vak van diabetesverpleegkundige verder wil ontwikkelen, maar anderzijds ook de patiënt zelf actief wil betrekken bij de diabeteszorg: "Een van de voorbeelden hiervan is ons gezamenlijk consult, waarbij wij bewust gebruik maken van de inbreng van de patiënt. Deelnemende patiënten geven mede invulling aan dit gezamenlijk consult."

Negentig minuten

De gezamenlijk medische of verpleegkundige afspraak duurt negentig minuten, maar er zijn nagenoeg geen wachttijden. Net als bij een gewoon consult kan iedere patiënt iemand meebrengen. Iedereen tekent vooraf een vertrouwelijkheidsformulier. Bij binnenkomst worden de standaard-onderzoeken gedaan, zoals wegen en bloeddruk meten. Na een welkom en een korte toelichting op de gang van zaken gaat de arts of de diabetesverpleegkundige één voor één de patiënten langs en bespreekt de onderwerpen die ook tijdens een individuele afspraak aan bod zouden komen.

Patiënten horen op deze manier welke vragen anderen hebben en wat de antwoorden zijn van de zorgverlener. De ervaring leert dat patiënten veel baat hebben bij ervaringen van mede-patiënten. Om ervoor te zorgen dat iedereen aan bod komt en de meerwaarde van het gezamenlijke consult zo groot mogelijk is, wordt de bijeenkomst geleid door een voorzitter, die de tijd in de gaten houdt en iedereen het woord geeft.

CBO

De gezamenlijk medische of verpleegkundige afspraak in het Erasmus MC is ontstaan vanuit een project van het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO, waarin alleen het medische groepsconsult centraal stond. In het Erasmus MC is daar de gezamenlijk verpleegkundige afspraak aan toegevoegd: "Ik denk namelijk dat het werken in groepen juist voor een verpleegkundig consult uiterst effectief kan zijn", aldus Hanneke Hortensius. Volgens haar is het gezamenlijk verpleegkundig consult uniek in Nederland.

Tijdens het medische groepsconsult is ook een polikliniekassistente aanwezig. Zij regelt de vervolgafspraken en maakt eventueel prikbriefjes gereed, zodat iedereen na negentig minuten ook echt klaar is. Specifiek lichamelijk onderzoek kan uiteraard gewoon plaatsvinden in een aparte behandelkamer.

*****

ACHTERGROND-INFORMATIE (2)

De vijf eerdere winnaars:
EADV-Award uitgereikt vanaf 2000

Hanneke Hortensius is de zesde diabetesverpleegkundige aan wie de EADV-Award wordt uitgereikt. Vijf diabetesverpleegkundigen gingen haar voor vanaf 2000.

"De EADV-Award is in 2000 op initiatief van Novo Nordisk en de EADV in het leven geroepen. Een duidelijk initiatief om de diabetesverpleegkundigen als beroepsgroep te ondersteunen op hun weg naar verdere professionaliteit. De EADV-Award is een prijs die wordt toegekend aan een verpleegkundige die een of meerdere activiteiten heeft verricht die aantoonbaar innovatief, in heel Nederland toepasbaar en uniek zijn. Daarnaast dient het een duidelijke bijdrage te leveren aan het vak van diabetesverpleegkundige", aldus Ida Wijsman, voorzitter van de Award-commissie van de EADV.

De vijf eerdere winnaars

De eerste EADV-Award 2000 werd uitgereikt tijdens de Nederlandse Diabetesdagen op 12 oktober 2001 in Utrecht aan Paula Boelen-van Dulken, werkzaam in het Spaarne Ziekenhuis Heemstede. Zij won het hiermee van de twee andere genomineerden Dorret te Pas en Mieke Roovers-Vincent. Als verpleegkundig specialist diabeteszorg in Heemstede heeft Paula Boelen bijzonder veel tot stand gebracht, zoals de 'diabeteswijzer'. In 1989 heeft zij de diabeteswerkgroep in haar ziekenhuis opgericht om een goede multidisciplinaire samenwerking tot stand te brengen.

Tijdens het EADV-symposium 'Deur open naar Europa' op 21 november 2002 in Utrecht werd de EADV-Award 2001 uitgereikt aan Marianne van de Wetering (Diaconessenhuis Leiden), wegens 'haar belangrijke rol bij het op de kaart zetten van het vak van diabetesverpleegkundige, zowel in Nederland als daar buiten'. De andere genomineerde was Beatrijs van der Poel. Marianne van de Wetering kreeg landelijke bekendheid, toen zij in januari 1986 het initiatief nam om de EADE (de voorloper van de EADV) op te richten, de vereniging van diabetesverpleegkundigen en andere professionals.

Voor Harma Israël-Bultman (Isala Klinieken Zwolle) was de strijd minder spannend dan die in voorgaande jaren: zij was de enige genomineerde en dus bij voorbaat al zeker van de huldiging tijdens de Nederlandse Diabetesdagen op 28 november 2003 in de RAI te Amsterdam. Zij kreeg de EADV-Award 2002 wegens 'enorm veel baanbrekend verpleegkundig werk'. Talloze diabetesverpleegkundigen hebben direct of indirect via Harma het vak geleerd: het gaat dan om het ontwikkelen van protocollen, het geven van bijscholingen en altijd de bereidheid tot het geven van adviezen.

De EADV-Award 2003 werd op 7 oktober 2004 tijdens het landelijke EADV-symposium in Papendal te Arnhem uitgereikt aan Ineke van der Meché-van Holsteijn. Tot 1 januari 2004 was zij werkzaam in het Medisch Centrum Haaglanden, locatie Westeinde te Den Haag. Op die datum ging zij met vervroegd pensioen. Zij kreeg de Award voor haar vele werk, zoals het opzetten van de diabetespoli, avondspreekuren en thema-avonden voor jongeren, voorlichting aan allochtonen en de organisatie van een multidisciplinair poliklinisch voetenspreekuur. De twee andere genomineerden waren Els Denis-Thissen en Marjolein van der Leeden.

Op 28 oktober 2005 kreeg Géke Hems tijdens de Nederlandse Diabetesdag in de Jaarbeurs te Utrecht de EADV-Award 2004. Er waren voor dat jaar geen andere genomineerden. Géke Hems is vanaf begin 2002 werkzaam op de diabetespolikliniek van het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven. Zij heeft veel bijgedragen aan een betere kwaliteit van zorg aan de klinische diabetespatiënt. In het Catharina-ziekenhuis is ervoor gekozen mensen met diabetes altijd te laten begeleiden door diabetesverpleegkundigen. Ook verzorgen zij educatieprogramma's voor afdelingsverpleegkundigen om hun meer inzicht te geven in de metabole aspecten van diabetes.

***** einde bericht *****

Verzonden door

* Herbschleb & Slebos
postbus 28.011
3828 ZG Hoogland
telefoon (033) 480 57 09
fax (033) 480 91 45
e-mail gh@xs4all.nl

Fotografie

* Bijgaand enkele foto's van Hanneke Hortensius in klein formaat, genomen in het Earsmus MC te Rotterdam. Deze (en andere) foto's geschikt voor drukwerk in groot formaat zijn aan te vragen via gh@xs4all.nl.