Gemeente Doetinchem

Gemeente kiest voor aansluiting op een supersnel en veilig datanetwerk


- 28 juni 2006-
De gemeente Doetinchem gaat haar vestigingen via glasvezel verbinden. Tevens wordt de gemeente Doetinchem gekoppeld aan de digitale marktplaats Doetinchem. Met deze stap wordt het supersnelle datanetwerk bereikbaar voor een breder gebruik door de publieke en private sector.

Vanaf augustus 2006 gaat de gemeente Doetinchem gebruik maken van een glasvezelverbinding voor al haar internetverkeer en ander dataverkeer. Op dit moment maakt de gemeente hiervoor nog gebruik van straalverbindingen en telefoonkabels. Voordeel van de glasvezelkabels, ook wel breedband genaamd, is dat deze kabels sneller informatie doorgeven, een grotere capaciteit hebben, gescheiden systemen kennen en de garanties voor het vertrouwelijk verzenden van informatie veel groter zijn. Daarnaast wordt de gemeente Doetinchem gekoppeld aan de digitale marktplaats Doetinchem. Voordeel van deze koppeling is dat de gemeente op deze marktplaats bij verschillende aanbieders kan shoppen voor internet-, data, telefoondiensten en andere diensten. Waar deze marktwerking tot nu toe niet mogelijk was, liggen er nu grote kansen en dit heeft financiële voordelen.

Vraagbundeling biedt mogelijkheid voor breedband De Ontwikkelingsmaatschappij Oost Nederland (Oost NV) voerde in opdracht van Stichting Sociaal Economisch Overleg (SEO) Achterhoek en de provincie Gelderland een onderzoek uit naar de wenselijkheid en haalbaarheid van glasvezelverbindingen in de Achterhoek. Voor een economie die steeds afhankelijker wordt van kennis en de snelheid waarmee je informatie uitwisselt, is een goede ICT-infrastructuur van cruciaal belang. De glasvezelverbinding wordt gerealiseerd door TReNT, een not-for-profit organisatie die mede door Oost NV is opgericht om in gebieden in Oost-Nederland toch glasvezel aan te leggen, waar nog geen glasvezel is of waar prijzen voor glasvezel te hoog zijn. Binnen Doetinchem is de vraag naar glasvezelverbindingen ook breed gebundeld. Alle partijen binnen de st. Stadsweb zoals Iselinge, Sité, bibliotheek en IJsselkring hebben hun vraag neergelegd. Met de keuze van de gemeente komt nu ook voor deze organisaties de glasvezeltechnologie dichterbij. In Doetinchem koos verder onder andere het Graafschap college voor de glasvezelverbinding. Regionaal hebben de gemeente Oude IJsselstreek, het Staring college, het Assink Lyceum en de Scholengemeenschap Marianum al eerder voor deze glasvezelverbindingen gekozen.