Stichting Wakker Dier

Vegetarische buitenhof barbeque biedt politici gezond, dier- en milieuvriendelijk alternatief Persbericht - 29 juni 2006

Vandaag organiseren Wakker Dier, Milieudefensie en de Nederlandse Vegetariërsbond voor de tweede maal een vegetarische Buitenhof Barbecue voor parlementsleden en bewindslieden. De barbecue is een alternatief voor de Binnenhof Braai van de vleesindustrie. De laatste dag voor het reces van de Tweede Kamer wordt sinds jaar en dag door de Productschappen Vee, Vlees en Eieren aangegrepen om politici te trakteren op vlees uit de bio-industrie. Het jaarlijkse fêteren van de bio-industrielobby is omstreden omdat de sector een belangrijke machtsfactor is bij totstandkoming van regelgeving omtrent milieu en dierenwelzijn.

Dit jaar worden onder meer Wouter Bos, Femke Halsema, Joost Eerdmans en varkenshoudster en CDA-kamerlid Annie Schreijer Pierik bij de barbecue verwacht. Ook staatssecretaris Pieter van Geel (CDA) komt langs om een vegetarische burger mee te eten, naar eigen zeggen "om een signaal af te geven". Eerder kwalificeerde Van Geel vlees al als "het meest milieubelastende onderdeel van onze voeding". Wat: Alternatieve vegetarische Buitenhof Barbecue voor politici

Wie: Wakker Dier, Milieudefensie en de Nederlandse Vegetariërsbond

Waar: Het Plein voor het Parlementsgebouw

Wanneer: Donderdag 29 juni tussen 12.00 uur en 14.00 uur

De vleesindustrie ligt maatschappelijk onder vuur wegens ernstig dierenleed, milieuvervuiling in binnen- en buitenland en massale wetsovertredingen. Minder vlees eten voorkomt dierenleed, ontziet het milieu, bevordert de gezondheid, draagt bij aan het oplossen van het wereldvoedselprobleem en roept de verspilling van grondstoffen een halt toe. Alle reden om meer aandacht te schenken aan plantaardige en diervriendelijke voeding.

In Nederland groeit de populariteit van vegetarisch eten snel doordat de nieuwe generatie vleesvervangers smaakvol en eenvoudig te bereiden is. Jaarlijks stijgt de omzet van deze productgroep met circa 25 procent, terwijl momenteel zo'n 3,5 miljoen mensen wekelijks - of vaker - vegetarisch eten. Hoewel Nederland nu nog een toppositie heeft in vleesproductie verwachten de drie organisaties dat Nederland binnen tien jaar voorop loopt in de productie van vleesvervangers.