Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Persbericht Universiteit Leiden

23 juni 2006

Eco-efficiency: analyse voor de toekomst

De Universiteiten van Leiden en Kobe in Japan organiseren op 29 en 30 juni de tweede mondiale conferentie over gekwantificeerde eco-efficiency-analyse voor duurzaamheid, in Egmond aan Zee. In de openingssessie spreken onder andere staatssecretaris voor milieubeheer, Pieter van Geel, en de directeur duurzame ontwikkeling van de Europese Commissie, Timo Mäkelä.

Meten is weten

Welvaart en milieuschade zijn met elkaar verbonden. Wie meer autorijdt, vervuilt ook meer. Om economische groei en milieuverbetering te combineren zullen producten slimmer gemaakt moeten worden en productieprocessen schoner moeten worden. Maar hoe weet je nu of je op de goede weg bent? Of dat je wellicht zelfs overdreven bedragen uitgeeft voor een slechts geringe milieuverbetering? Om dit te weten, moet je meten. Er is dan een methode nodig om economische waarde en kosten in verband te brengen met milieuschade en milieuverbetering. Die methode is de eco-efficiency-analyse.

Hoe te analyseren?

Over het principe van eco-efficiency bestaat een grote mate van overeenstemming, maar over hoe de analyse precies uit te voeren veel minder. Dat ligt ten eerste aan de precieze invulling van de te meten waarde en kosten. Dat lukt uiteindelijk wel ondanks discussies over de toe te passen rentevoet (discount rate) om toekomstige kosten en baten naar hun huidige waarde (present value) te vertalen. Veel lastiger is het bepalen van de milieuschade. In welke mate is er sprake van klimaatverandering, van toxiciteit en zomersmog of van de effecten daarvan op gezondheid en natuurkwaliteit? Natuurlijk is er sprake van allemaal gecombineerd, maar hoe kom je over het combineren van dergelijke effecten tot overeenstemming?

Ook het maken van voorspellingen is altijd met onzekerheden omgeven. Verschillende modellen zijn mogelijk: met meer nadruk op technologie, op economische mechanismen of op de rol van de consument.

Ten slotte is het de vraag wat je in de praktijk met de eco-efficiency-scores kunt doen.

Duurzamer en bewuster

Bedrijven kunnen hun technologische innovaties in de juiste richting sturen, bijvoorbeeld met de vraag of 10% kostenbesparing bij 12% milieuverbetering voldoende is voor duurzame ontwikkeling. Overheden kunnen een evenwichtiger beleid voeren, door systematisch de milieubaten tegen te maken kosten af te zetten. Is invoering van gesubsidieerde zonnecellen zinvol milieubeleid of kan het geld beter aan windmolens of schone kolentechnologie worden uitgegeven? En consumenten kunnen bewustere keuzen maken. Milieuvriendelijke producten zijn vaak duurder en dan rijst de vraag of de milieuverbetering tegen de extra kosten opweegt. Eco-efficiency-analyse is nodig voor de beantwoording van dit soort vragen.

De tweede mondiale conferentie over gekwantificeerde eco-efficiency-analyse voor duurzaamheid bestaat uit drie onderdelen.

In de openingssessie op 29 juni geven staatssecretaris van Geel en directeur duurzame ontwikkeling Mäkelä hun visie op de rol van eco-efficiency in het beleidsproces en op duurzame innovaties, die essentieel zijn voor economische groei met betere milieukwaliteit.

Het tweede deel wordt gevormd door een groot aantal wetenschappelijke presentaties, in de vorm van parallelsessies.

De conferentie wordt op 30 juni afgesloten met een discussie over hoe eco-efficiency en eco-innovatie het beste verder ontwikkeld kunnen worden in de driehoek overheid, bedrijf, en wetenschap.

==================

Informatie voor journalisten:

De conferentie vindt plaats in Egmond aan Zee, op 29 en 30 juni 2006.

Nadere inlichtingen kunnen verkregen worden via de conferentie-website en via Esther Philips, CML Afdeling Industrial Ecology, Universiteit Leiden, tel 071 5277477, .