Time : 10:06:52
Date : 26 July 2006
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Frans-Belgische samenwerking voor besmettelijke dierenziekten

Ondertekening van een overeenkomst tussen het Centrum voor Onderzoek in Diergeneeskunde en Agrochemie (CODA) en het
"Agence française de sécurité sanitaire des aliments" (Afssa)

Op 28 juni jongstleden ondertekenden Dr. Pierre Kerkhofs, algemeen directeur van het Centrum voor Onderzoek in Diergeneeskunde en Agrochemie (CODA) en Pascale Briand, directeur-generaal van het "Agence française de sécurité sanitaire des aliments" (Afssa) een samenwerkingsovereenkomst voor een periode van drie jaar. Beide instellingen hebben immers een gelijklopende opdracht.

Het CODA, het in Brussel gelegen studiecentrum dat deel uitmaakt van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, is het nationaal Referentielaboratorium voor België en Luxemburg voor overdraagbare ziekten bij dieren.

Het Afssa is een onafhankelijke Franse openbare instelling die bewakings- en waarschuwingsopdrachten vervult, deskundig advies versterkt en onderzoek doet naar de gevaren voor de gezondheid van voedingsmiddelen en dierenvoer. Het werd in april 1999 opgericht en wordt gerund door de Ministeries bevoegd voor volksgezondheid, landbouw en consumentenzaken. Het Afssa beschikt over twaalf laboratoria gevestigd op tien verschillende plaatsen.

Deze overeenkomst werd ondertekend in aanwezigheid van Dr. Kris de Clercq (CODA), Yves Douzal (Afssa), Philippe Vannier, directeur Diergezondheid en Dierenwelzijn (Afssa), Michel Pépin, directeur van het Onderzoekslaboratorium Dierziekten en Zoönosen (Afssa, Maisons-Alfort) en van de adjunct-directeur van de Gemengde Onderzoeksunit (UMR) Virologie, Stephan Zientara (Afssa), en geeft concrete vorm aan de samenwerking die al in het vlak van mond- en klauwzeer en bluetongue bestond tussen Franse Onderzoekslaboratorium Dierziekten en Zoönosen en het Centrum voor Onderzoek in Diergeneeskunde en Agrochemie (CODA).

Door dit akkoord is het immers mogelijk geworden te voorzien in de vervanging bij het actief monitoren van mond- en klauwzeer gedurende de renovatiewerken in de «P3-mond- en klauwzeerzone» van het Onderzoekslaboratorium Dierziekten en Zoönosen van Maisons-Alfort (Afssa), die tot 15 september 2006 zullen duren. Ook nadien verbindt het CODA er zich toe op verzoek van het Afssa-lab tests uit te voeren ter bevestiging van de diagnose van mond- en klauwzeer.

Als tegenprestatie vragen de Belgische gezondheidsinstanties aan dit lab, dat samen met het Centre de Coopération Internationale en Recherche Agronomique pour le Développement (CIRAD) het Nationaal Referentielaboratorium vormt, om als referentielab op te treden voor bluetongue, een ziekte die in België niet voorkomt.

Tijdens de ontmoeting herinnerde Pascale Briand aan de nauwe banden die al tussen het CODA en de laboratoria van het Afssa bestonden, met name op het gebied van de virologie en de bacteriologie. Zij sprak nogmaals de wens uit om die samenwerking nog te versterken, hierin bijgetreden door de directeur-generaal van het CODA en de directeur Diergezondheid en Dierenwelzijn van het Afssa.

De internationale eisen die aan referentielaboratoria worden gesteld, vereisen immers de uitbouw van netwerken en de wederzijdse steun van de Lidstaten.
Om die nieuwe stap op Europees niveau te bekrachtigen werd dan ook beslist dit ter kennis te brengen van de Europese Commissie, die een zeer groot voorstander is van zulke gemeenschappelijke acties tussen laboratoria van de Lidstaten.
Bovendien werd overeengekomen dat een Franse delegatie binnenkort een bezoek brengt aan de laboratoria van het CODA in Brussel.

Een kort overzicht van de gemeenschappelijke initiatieven:

Op het gebied van virologie:


* CODA - Afssa (Onderzoekslaboratorium Dierziekten en Zoönosen van Maisons-Alfort )

Op het gebied van mond- en klauwzeer zijn het CODA en het laboratorium van Maisons-Alfort partners in een Europees project (FMD ImproCon) dat over een jaar afloopt. Dit project is bedoeld ter verbetering van de serologische en virologische tools van het mond- en klauwzeervirus. Zo werden proteïnen (structurele en niet-structurele eiwitten) in het laboratorium van Maisons-Alfort tot expressie gebracht in eukaryote en prokaryoten systemen. Ook enzym-immuno assays (ELISA) worden momenteel ontwikkeld en gevalideerd in samenwerking met het CODA.
Wat bluetongue betreft, werd een samenwerkingsproject tussen beide labs op het getouw gezet voor het ontwikkelen van tools voor kwantitatieve PCR voor de 24 serotypes van dit virus. Er is ook gestart met de uitwisseling van reagentia, operationele protocollen en stammen.


* CODA - Afssa (Onderzoekslaboratorium voor Pluimvee en Varkens van Ploufragan)
Als Nationaal Referentielaboratorium voor varkenspest werkt het lab van Ploufragan via zijn Unit Varkensvirologie en -immunologie al enkele jaren samen met zijn tegenhanger van het CODA, onder meer in het vlak van de validering van de diagnosemethoden van de klassieke varkenspest.
Die samenwerking komt ook concreet tot uiting door de actieve deelname van beide teams aan het Europees Network of Excellence EPIZONE, in het raam waarvan onlangs een nieuwe studie over de doelmatigheid van een antiviraal middel werd gestart.


* CODA - Afssa (Onderzoekslaboratorium voor Kleine Herkauwers en Bijen van Sophia Antipolis )
De eerste samenwerking tussen het CODA en het Afssa Sophia-Antipolis handelde over lentivirussen bij kleine herkauwers tijdens COST-actie 834 (1997-2002). De uitwisseling werd voortgezet inzake pestvirussen bij kleine herkauwers in het kader van een moleculaire benadering van de diagnostiek en van fylogenetisch onderzoek van bijzondere isolaten (samenwerking tussen Frankrijk en Tunesië). Wanneer het lab van Sophia-Antipolis een nieuwe opdracht over runderpestvirussen krijgt toegewezen, kan die samenwerking alleen maar groter worden.

Op het gebied van bacteriologie:


* CODA - Afssa (Onderzoekslaboratorium Dierziekten en Zoönosen van Maisons-Alfort )
Op het vlak van de brucellosen werken het CODA en het laboratorium van Maisons-Alfort (Bacteriële Zoönse-Unit) samen in de Europese COST-actie 845 (2001-2006) "Brucellosis in man and animals", meer bepaald wat betreft het identificeren van via fenotypische en moleculaire weg uit huisvarkens, everzwijnen of hazen geïsoleerde Brucella suis.
Wat mycobacteriële infecties betreft, werken beide laboratoria samen in de Europese gecoördineerde actie "Veterinary Network of Laboratories Researching into Improved Diagnosis and Epidemiology of Mycobacterial Diseases" SSPE-CT-2004-501903 (VenoMYC) (2004-2008) en aan het toekomstige onderzoeksproject STREP "Development of improved tools for detection of paratuberculosis in livestock, M. avium subsp. paratuberculosis in food and for the assessment of the risk of human exposure (2006-2009).

Bovendien bestaat er al een langjarige informele samenwerking (onder andere uitwisseling van bacteriestammen en technieken) voor deze beide bacteriefamilies. Tot slot werd onlangs nog een samenwerking op het getouw gezet in verband met tularemie bij wilde hazen.

Perscontacten:

CODA
Groeselenberg 99
B-1180 Brussel
www.var.fgov.be

Contactpersoon:
Dominique Fondu
00 32 2 379 05 84 dominique.fondu@var.fgov.be

FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu : Contactpersoon:
Jan Eyckmans
00 32 2 524 90 45 jan.eyckmans@health.fgov.be

Afssa - Direction de l'information et de la communication Persattachés:
Elena Séité en Baptiste Lelouard
00 33 1 49 77 27 80
e.seite@afssa.fr
b.lelouard@afssa.fr

URL: http://www.var.fgov.be Picture: (None)
Attachments: (None)

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR