Socialistische Partij

Debat over Voorjaarsnota: borstklopperij kabinet is misplaatst

28-06-2006 * De economie trekt aan en het kabinet klopt zichzelf op de borst. Maar is dat terecht, vroeg SP-Kamerlid Ewout Irrgang vandaag tijdens het debat over de Voorjaarsnota van minister Zalm (VVD, Financiën). "Nederland heeft eindelijk de aansluiting gevonden bij economische herstel in Europa en de rest van de wereld. Het kabinetsbeleid speelt wel een rol, maar het niet op de manier die het kabinet suggereert."

De bijdrage van Ewout Irrgang in de eerste termijn van het debat:

Ewout Irrgang De Nederlandse economie heeft eindelijk de weg naar boven gevonden en dat is goed nieuws. Voor mensen die werkloos waren omdat ze nu een baan hebben gevonden, voor mensen die al een baan hadden omdat ze er eindelijk weer eens iets bij krijgen, en voor deze minister van Financiën omdat de kassa eindelijk weer eens lekker rinkelt. Dat laatste is goed te zien aan het EMU-saldo, het saldo van de inkomsten en uitgaven van de overheid. De kassa rinkelt dus niet alleen, er zit ook weer eens iets in.

De vraag is wel: waarom rinkelt `ie? Rinkelt hij, zoals het kabinet zegt, door de maatregelen van het kabinet? Of zit de werkelijkheid toch iets anders in elkaar?

De belangrijkste reden is zonder enige twijfel niet het kabinetsbeleid maar de internationale conjunctuur. Zoals dat een paar jaar geleden ook de belangrijkste reden was dat hij níet rinkelde.

Nederland heeft eindelijk de aansluiting gevonden bij economische herstel in Europa en de rest van de wereld. Het kabinetsbeleid speelt wel een rol, maar het niet op de manier die het kabinet suggereert.

De afgelopen jaren toonde deze minister van Financiën zich een ware leerling van Colijn: bezuinigen in een laagconjunctuur en daarmee de misère vergroten, en onbenutte productiecapaciteit opbouwen.

Maar dit jaar tovert de minister van Financiën zich al een ware Houdini om tot een andere leerling, een van John Maynard Keynes. De bekeerling pompt met extra lastenverlichting voor burgers en bedrijven en extra overheidsuitgaven zo'n 3 miljard euro in de economie en dan zegt dan: kijk eens hoe goed gaat, het kabinetsbeleid werkt!

Het is deze minister van Financiën ten voeten uit. Eind jaren negentig leidde steeds maar meer lastenverlichting in een hoogconjunctuur, verder aangewakkerd door een overspannen huizenmarkt in combinatie met een onbeperkte hypotheekrenteaftrek, tot een manische toestand van de Nederlandse economie.

De afgelopen jaren gebeurde het omgekeerde, waarbij ook het wegvallen van de extra consumptie uit de huizenprijsstijgingen en toename van pensioenpremies een belangrijke rol speelden. De Nederlandse economie is daardoor manisch-depressief.

Gelukkig zijn de pensioenpremies als oorzaak daarvan kaltgestelt door het nieuwe Financieel Toetsings Kader. Maar het begrotingsbeleid en de huizenmarkt niet en een volgend kabinet doet er goed aan doen om die erfenis van Zalm definitief weg te werken.

Dan kom ik nu aan een aantal losse opmerkingen over de voorjaarsnota.

Het is goed dat werkgevers nu eindelijk worden verplicht om hun bijdrage te leveren aan de financiering van de kinderopvang. Maar waarom wordt dit weer gecompenseerd met een lagere winstbelasting?

Waarom worden in het algemeen de lasten voor het grote bedrijfsleven weer verder verlaagd terwijl ze de afgelopen jaren in vergelijking met huishoudens al flink zijn gespaard? De lasten voor gezinnen stegen in 2003-2005 immers met 3,5 miljard euro terwijl die van bedrijven met slechts 1¾ miljard stegen. Terwijl voor volgende jaar nog een verdere lastenverlichting in het vat zit als gevolg van het wetsvoorstel "werken aan winst" waarin de winstbelasting nog verder wordt verlaagd.

Evengoed is het mooi als gezinnen met kinderen iets extra krijgen, maar waarom krijgen ook rijke ouders weer meer? Terwijl mensen met een inkomen van meer dan 2x modaal al het meest geholpen worden door het kabinet met een inkomensstijging van zes procent.

Waarom niet meer doen voor ouders die het echt nodig hebben door een inkomensafhankelijke toeslag op de kinderbijslag?

De SP vindt dat glastuinders een beetje ondersteund mogen worden in de ombouw van hun kassen van energieslurpers naar energieproducenten door middel van slimme kassen. Dat is wat ons betreft nog eens een slimme economische investering.

Dat geldt echter lang niet voor alle investeringen uit het Fonds Economische Structuur Versterking. Een paar maanden geleden bleek uit onderzoek van het Centraal Plan Bureau dat van de 141 miljoen euro voor een aantal onderzochte projecten, bijna de helft weggegooid geld was aan projecten met namen als GATE, Food en Nutrition Delta, of Innosport Nederland.

Het bevestigd het beeld van een aardgasfonds dat overvol is door de gestegen olieprijzen waardoor projecten bij geld moeten worden gevonden in plaats van geld voor projecten. Waarschijnlijk wordt dit probleem alleen maar groter nu de beste projecten al beloond zijn, terwijl er volgens de voorjaarsnota nog eens 1,4 miljard dit jaar en volgend jaar wordt uitgegeven. Moeten we dat wel doen zo?

Het fonds was ooit bedoeld om te garanderen dat een groot deel van de aardgasinkomsten nuttig besteed werd, zodat ook toekomstige generaties er nog iets aan zouden hebben.

Vermogen onder de grond voor vermogen boven de grond, dat was het motto. Maar als het omgekeerde nu gebeurt, laten we er dan snel een einde maken. Want zoals het nu gaat, kunnen politici dit geld beter besteden - bijvoorbeeld aan onderwijs - dan de ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken die in een kongsi in de achterkamertjes de pot zitten te verdelen voor dubieuze projecten ten lasten van de Nederlandse bevolking.
Zie ook:
* Nederland: economie van extremen (Tribune juni 2006)