Lijst Pim Fortuyn


LIJST PIM FORTUYN
TWEEDE KAMERFRACTIE
PERSBERICHT

Den Haag, 28 juni 2006

LPF VERHEUGD MET BEVESTIGING WRR-ADVIES KLIMAATSTRATEGIE

'Het Kyoto-verdrag is waardeloos zonder medewerking van belangrijke landen als de VS, China en India. De WRR bevestigt vandaag in haar rapport over de klimaatstrategie het herhaaldelijk betoog van woordvoerder Max Hermans van de Lijst Pim Fortuyn.

Volgens de LPF moet het Kyoto-verdrag worden opgezegd. Max Hermans pleitte hiervoor al tijdens het debat 'Duurzaamheid, milieu en ontwikkelingssamenwerking' vorig jaar in de Tweede Kamer en ziet zich nu gesteund door de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR).

Hermans: "Het is bemoedigend om te constateren dat een gerenommeerd instituut als het WRR ook inziet dat het doorgaan met het Kyoto-verdrag niet alleen verkeerd is maar ook onverstandig. Alleen de Lijst Pim Fortuyn pleitte vorig jaar nog voor het stoppen met het Kyoto-verdrag en het inzetten op een andere strategie, die meer zoden aan de dijk zou zetten. Alle andere politieke partijen schaarden zich achter het Kyoto-verdrag als dé oplossingsrichting. Wij zien het vandaag verschenen rapport van het WRR dan ook als het startpunt van een hernieuwde discussie aangaande een klimaatstrategie die wel zinnig is en wat ons betreft is hiermee het einde van het Kyoto-verdrag ingeluid. Wij zijn benieuwd of ook andere politieke partijen nu bereid zijn om in te zien dat het milieu op een betere manier gediend kan worden. Gezien het dogmatische opereren van vele partijen, houd ik mij hart echter vast."

Naast een aantal positieve zaken in het WRR-rapport ziet Hermans ook nog wel tekortkomingen. Hermans: "Het is een goede zaak dat er aandacht wordt gevraagd voor het 'aanpassen aan klimaatverandering', een lijn die ook ten aanzien van water inmiddels is ingezet en waar sprake is van een inhaalslag in Nederland. Ook is het juist om maximaal in te zetten op het terugdringen van emmissies van het gebruik van kolen. Het rapport getuigd van 'gezond verstand' door dit te stellen. Minpunt is de relatief geringe aandacht voor het spoor van de technologie. De geschiedenis leert dat technologische doorbraken steeds gezorgd hebben voor een daadwerkelijke oplossing van milieuproblemen. Een strategie voor dit traject ontbreekt helaas in het rapport."