Gemeente Tilburg

Datum
28 juni 2006
Gemeenteraad stemt in met sloop Bisschoppenbuurt en Pietersbuurt

Rosmolen beslist in september/oktober zelf over toekomst buurt

Eind mei hebben we u geïnformeerd over de plannen van het college van burgemeester en wethouders voor Groeseind-Hoefstraat-Pastorieklamp. Op 7 en 8 juni zijn deze plannen nog eens nader toegelicht op bewonersavonden voor de Pietersbuurt, de Bisschoppenbuurt en Rosmolen. Deze avonden zijn goed bezocht. Vervolgens heeft de raadscommissie Fysiek over de plannen gesproken. Diverse buurtbewoners hebben hun mening over de plannen gegeven. Mensen uit de Bisschoppenbuurt willen graag eerder verhuizen en enkele bewoners van Rosmolen willen graag dat hun buurt behouden blijft. Over deze onderwerpen is in de gemeenteraad uitgebreid gesproken. Daarbij is door de wethouder aangegeven dat het niet mogelijk is om iedereen tegelijkertijd te laten verhuizen. Er zijn simpelweg niet genoeg woningen beschikbaar om iedereen tegelijk te herhuisvesten. Daarom is het helaas niet mogelijk om de Bisschoppenbuurt sneller aan de beurt te laten zijn.

Besluit gemeenteraad 26 juni jl.
Instemming met sloop en fasering Pietersbuurt en Bisschoppenbuurt Uiteindelijk heeft de gemeenteraad maandag 26 juni jongstleden ingestemd met de plannen van het college. Ook met de door het college voorgestelde fasering. Dit betekent dat eerst het Van Marenterrein gesloopt wordt (in 2007), vervolgens in fasen de Pietersbuurt (2008 en 2009) en daarna de Bisschoppenbuurt (2010). Bewoners kunnen zo'n anderhalf jaar voordat de sloop van hun buurt start verhuizen met een verhuiskostenvergoeding.

Enquête Rosmolen over wel/niet sloop: percentage aangepast van 60% naar 50% Over Rosmolen heeft de gemeenteraad ingestemd met het collegevoorstel om de bewoners van de huurwoningen zelf te vragen wat ze willen. Na de zomervakantie (eind september/begin oktober) wordt een enquête gehouden. De bewoners van de huurwoningen wordt gevraagd of zij willen dat hun woning gesloopt wordt of dat hun woning de komende 10 jaar nog blijft staan. De woningen worden in die periode dus niet gerenoveerd, de corporaties onderhouden de woningen op de normale manier. Als bewoners in Rosmolen kiezen voor het behoud van hun woning, dan wordt over 10 jaar opnieuw bekeken wat er met de woningen moet gebeuren: of ze dan alsnog gesloopt moeten worden, of nog langer behouden kunnen blijven.

De gemeenteraad heeft besloten om alsnog in te stemmen met de sloop van Rosmolen als meer dan 50% van de huurders in Rosmolen voor sloop is. Eerder was door het college voorgesteld in te stemmen met sloop als een ruime meerderheid (60%) voor sloop was. Dit is nu dus aangepast. Wel moet minimaal 75% van de huurders uit Rosmolen meedoen met de enquête, anders telt de uitslag niet.

Zie volgende pagina >>>

Vervolg
Nu het masterplan is vastgesteld kan gewerkt gaan worden aan de uitwerking. Op dit moment zijn er nog geen ontwerpen of tekeningen en is nog niet duidelijk wat er in welke buurt wordt gebouwd. Dit alles gaan de woningcorporaties in de komende periode uitwerken. Zo wordt uitgewerkt welk type woningen er precies terug moeten komen, waar en hoeveel. Ook wordt bekeken hoe op een goede manier voldoende groen, ruimte voor spelen en voor parkeren gerealiseerd kan worden. De klankbordgroep blijft intensief betrokken bij het hele herstructureringsproces. Zodra alles is uitgewerkt, worden de plannen gepresenteerd aan de bewoners en kunt u uw mening hierover geven. Omdat het een omvangrijk project is, is hier nog wel veel tijd voor nodig.

Maar als eerste moet nu de enquête in Rosmolen worden voorbereid. De uitslag daarvan is immers van belang om te weten of Rosmolen ook deel uit maakt van de plannen. In september/oktober wordt de enquête gehouden. Voor het einde van 2006 is dus bekend of Rosmolen voor de komende 10 jaar wordt behouden of alsnog wordt gesloopt. Ook de enquête voor Rosmolen wordt in samenwerking met de klankbordgroep verder uitgewerkt. We begrijpen dat de onzekerheid over de toekomst voor de bewoners van Rosmolen vervelend is. Wij doen er alles aan om zo snel mogelijk helderheid te krijgen, maar omdat het een ingrijpende beslissing is willen we ook graag zorgvuldig te werk gaan. En dat kost tijd.

Meer informatie?
Voor meer informatie kunt contact opnemen met;
WonenBreburg Carin Turi, via telefoonnummer 013 - 539 9761 Tiwos Rien Brans, via telefoonnummer 013 - 549 0872 Gemeente Tilburg Reinou Kieboom, via telefoonnummer 013 - 542 8608. Klankbordgroep Herman Tekath, via telefoonnummer 013 - 543 59 09

Op de internetsite van de gemeente www.tilburg.nl/Wonen, Wijk en Milieu vindt u een overzicht van meest gestelde vragen over de herstructurering.


---- --