Vng

VNG wil geen digitale schandpaal voor gemeenten

De PvdA dient morgen een motie in om gemeenten die hun handhavingstaken slecht uitvoeren publiekelijk aan de schandpaal te nagelen. De VNG is hier geen voorstander van. Een rangorde aanbrengen in gemeenten suggereert dat er zoiets bestaat als de gemiddelde gemeente. Maar geen enkele gemeente is hetzelfde, dus een vergelijking is niet op zijn plaats. Elke gemeente maakt, op basis van een risico-inventarisatie, een integrale afweging tussen de taken die uitgevoerd moeten worden en de middelen die daarvoor beschikbaar zijn.

De VNG denkt bovendien dat een digitale schandpaal niet het gewenste effect heeft. Gemeenten die hun handhavingstaken slecht uitvoeren, zijn niet per definitie onwillig, eerder onmachtig. Naming and shaming zoals de PvdA het noemt, lost het probleem niet op. Deze gemeenten zijn niet geholpen met een slechte naam. De VNG pleit eerder voor naming and faming. Best practices met elkaar delen, zodat je van elkaar kunt leren. Bijvoorbeeld door een gemeentelijke benchmark Handhaving te ontwikkelen. Dit kan via www.watdoetjegemeente.nl. Hieraan doen steeds meer gemeenten mee. In een benchmark worden vergelijkbare gemeenten in samenhang gerapporteerd.

De controles door de VROM-inspectie geven bovendien aan dat er veel, misschien wel teveel gevraagd wordt van de lokale verandercapaciteit. De laatste jaren is de VROM wet- en regelgeving vaak gewijzigd, vernieuwd of uitgebreid. Het rijk houdt niet altijd rekening met de implementatietermijn van nieuwe regels. Maar procedures moeten worden aangepast, systemen moeten worden gewijzigd en mensen moeten worden opgeleid. Er is rust nodig op het regelgevingsfront, wellicht dat gemeenten dan meer tijd en geld overhouden voor hun handhavingstaken.

Den Haag, 28 juni 2006