MINLNV:Rijk en provincies eens over 3,2miljard voor platteland

Ministerie lnv

http://www.minlnv.nl

Rijk en provincies eens over verdeling 3,2 miljard voor platteland

Rijk en de provincies zijn het op woensdag 28 juni in principe eens geworden over de inzet van 3,2 miljard euro Rijksbijdrage voor het platteland, het zogenaamde Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG). Het gaat om de verdeling van het geld over de provincies en de doelen die daarmee moeten worden gehaald. Deze stap is een onderdeel van een grote decentralisatie waarbij Rijksbudgetten voor het platteland worden gebundeld en de uitvoering wordt overgedragen aan de provincies.
De 3,2 miljard kan nog vergroot worden doordat de EU, de gemeenten, de provincies, waterschappen samenwerken en zelf ook budget inbrengen voor investeringen in het landelijk gebied. Dat kan uiteindelijk leiden tot een budget van ca. 7,5 miljard euro voor de komende zeven jaar. Het Rijk heeft vastgelegd welke doelen in 2013 gehaald moeten worden, de provincies zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de Rijksdoelen en hun eigen ambities. Het gaat hierbij onder andere om de verbetering van natuur, recreatie, landschap, landbouwstructuur en milieu. Enkele voorbeelden zijn de uitvoering van landinrichtings- en reconstructieprojecten, verwerving en inrichting van de Ecologische hoofdstructuur, de aanleg van recreatiegebieden nabij de grote steden in Zuid Holland, Noord Holland, Utrecht en Gelderland en een aantal maatregelen om verdroging tegen te gaan.
Op een aantal gebieden, zoals Groen in en om de Stad, water en nationale landschappen gaat het Rijk bekijken waar extra geld gevonden kan worden. Op 13 december 2006 vindt de ondertekening door Rijk en provincies plaats en kan de uitvoering van het ILG van start.

Decentralisatie en vereenvoudiging
De vaststelling van rijksdoelen en rijksbudget voor de komende zeven jaar is onderdeel van één van de grote decentralisatie- en vereenvoudigingsoperaties van dit kabinet. In juli 2004 hebben Rijk, provincies, waterschappen en gemeenten gezamenlijk afspraken gemaakt over de verbetering van het landelijk gebied. Zo zijn de verschillende potjes die het Rijk heeft voor het landelijk gebied in 2007 bij elkaar gevoegd in één budget: het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG). Over de inzet van het geld maakt het Rijk afzonderlijke afspraken met elke provincie, voor een zevenjarige periode. Rijk en provincies spreken prestaties af, die de provincies samen met gemeenten, waterschappen en maatschappelijke organisaties realiseren. De provincies voeren de regie over de uitvoering. Voor gebiedspartijen wordt het makkelijker samen goede projecten uit te voeren. Daarmee is het ILG niet alleen een nieuw financieringssysteem, maar vooral een nieuwe werkwijze én een belangrijke verandering in bestuurlijke verhoudingen. Het principe is 'Centraal wat moet, decentraal wat kan'. Dat moet leiden tot snellere realisatie van doelen en daarmee tot zichtbare resultaten bij de verbetering van het landelijk gebied.

Voor 15 augustus 2006 worden deze uitgangspunten tot verdeling nader uitgewerkt en schriftelijk vastgelegd. Daarmee kunnen de provincies afspraken maken met gemeenten, waterschappen over hun concrete bijdrage en wordt de uitvoering voorbereid. Daarnaast wordt verder gesproken over de Bestuursovereenkomsten ILG 2007-2013.