Gemeente Doetinchem

Collectieve ziektekostenverzekering bijstandsgerechtigden


- 28 juni 2006-
Op 23 juni 2006 heeft de gemeente twee wijzigingen in de uitvoering van de Algemene bijstandwet aan de cliëntenraad voorgelegd. De cliëntenraad heeft over beide een positief advies uitgebracht.

De eerste wijziging betreft de afspraken die de gemeente heeft gemaakt met zorgverzekeraar Menzis. Die afspraak houdt in dat mensen met een bijstandsuitkering zich vanaf 1 januari 2006 collectief tegen ziektekosten kunnen verzekeren. Wie de basisverzekering afsluit en zich aanvullend verzekert, krijgt er gratis een pluspakket bij. Dit pluspakket geeft recht op extra vergoeding van kosten van de tandarts, maar ook voor kraamzorg, psychologische hulp of een bril. Het premievoordeel van de collectieve verzekering bedraagt 4,50 euro per persoon per maand en is voor de verzekerde zelf. De gemeente betaalt de premie voor het pluspakket ad 1,15 euro per persoon per maand. Deze uitgebreide ziektekostenverzekering voorkomt dat mensen voor onverwachte hoge uitgaven komen staan. De gemeente breidt de collectieve verzekering aan om te voorkomen dat mensen onverzekerd zijn.

De tweede wijziging betreft het drempelbedrag voor bijzondere bijstand dat de gemeente invoert per 1 juli 2006. Dit drempelbedrag bedraagt 100 euro per jaar. Bijzondere bijstand dekt uitgaven voor bijvoorbeeld een maaltijdvoorziening, verhuiskosten, inrichtingskosten en bijzondere ziektekosten. Wie van een minimum inkomen moet rondkomen en veel extra kosten heeft, kan daarvoor bijzondere bijstand aanvragen.

Alle bijstandscliënten zijn inmiddels geïnformeerd over de wijzigingen.