FNV

Campagne tegen bezuiniging op huurtoeslag

Huurders gaan de Tweede Kamer bestoken met actiekaarten. Daarop is minister Dekker afgebeeld als de verwende Franse koningin Marie-Antoinette. De FNV doet mee.

Maatschappelijke organisaties in Nederland, waaronder de FNV, starten vrijdag een campagne tegen de forse korting op de huurtoeslag. Op 1 juli aanstaande zal deze korting boven de zeventien euro uitkomen. Voor mensen met een minimuminkomen is dat financieel niet meer op te vangen.

Huurtoeslagontvangers uit alle provincies krijgen op 30 juni die korting voor de periode juli tot en met december 2006 gecompenseerd met een huurtoeslagbon. Het initiatief is afkomstig van het actiecomité 'Houd Huren Betaalbaar' en heeft als motto 'Goed voorbeeld doet goed volgen'.

Draagkracht

"De FNV gaat over werk en inkomen", zegt voorzitter van FNV Bondgenoten Henk van der Kolk. "Wonen gaat ook over inkomen. We vinden dat mensen huren moeten betalen naar draagkracht. Een aantal heeft recht op huurtoeslag. We vinden het dan ook niet meer dan logisch om samen een front te vormen om de korting ongedaan te maken. Daarom steunen we de huurders."

Van der Kolk is een van de sprekers bij de aftrap van de campagne. Met 'Goed voorbeeld doet goed volgen' laten de maatschappelijke organisaties minister Dekker zien hoe het moet. Dit in de hoop dat zij de korting op de huurtoeslag ongedaan zal maken.

De campagne richt zich overigens vooral ook op de Tweede Kamer, omdat die het kabinet natuurlijk een belangrijke vingerwijzing kan geven. Huurders uit het hele land zullen de Haagse politici bestoken met kaarten waarop duidelijk 'Stop de korting op de huurtoeslag' staat.

Lees het complete FNV e-Magazine van 28 juni