Ingezonden persbericht
ALGEMENE OMROEPVERENIGING AVRO
s-Gravelandseweg 80, Hilversum
Postbus 2, 1200 JA Hilversum
Tel. centrale (035) 67 17 911
Internet www.avro.nl
PERSBERICHT
Hilversum, 28 juni 2006
STAATSSECRETARIS VAN GEEL: KLIMAATRAPPORT WRR IS STUDEERKAMERWIJSHEID
HILVERSUM- Staatssecretaris Pieter van Geel van Milieubeheer heeft geen goed woord over voor het klimaatrapport dat de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, de WRR, vanmiddag presenteert. Hij noemt het rapport studeerkamerwijsheid en niets nieuws . Dat zei staatssecretaris Van Geel vandaag in het AVRO-radioprogramma 1opdeMiddag. Volgens het WRR-rapport moet Nederland af van het wens -denken en werken aan een realistisch klimaatbeleid.
Van Geel is erg kritisch over de manier waarop de WRR het Kyotoprotocol behandelt, dat reductie van het broeikasgas CO2 als doel heeft: Op bepaalde punten zijn ze niet helemaal bij de tijd. De WRR stelt dat het Kyotoprotocol niet effectief is omdat het gericht is op de korte termijn en veel landen niet meedoen. Ook zou het klimaatbeleid van Nederland teveel gericht zijn op emissiereductie binnen de eigen grenzen. Van Geel: Daarmee gaan ze voorbij aan wat we de laatste jaren aan het doen zijn. We zijn niet monomaan bezig in fort Europa om alleen ons eigen klimaatbeleid uit te voeren, los van wat er in de wereld gebeurt. Ik doen niets anders dan met een groot aantal landen de brug in politieke zin te dichten. We proberen de klimaatalliantie te verbreden.
Een belangrijk punt in het WRR-rapport is aanpassing aan veranderend klimaat. Maar ook daarover is Van Geel niet te spreken. Het rapport vergeet dat Nederland een ontzettend rijk land is dat nog wel een paar tientallen miljarden kan besteden de komende vijftig jaar in die investeringsstrategie. Maar ga dat verhaal maar eens uitleggen aan de 60 tot 70 procent van de rest van de wereldbevolking die in delta s woont, zoals in Bangladesh of in Nigeria. Het is toch een beetje studeerkamerwijsheid. Die mensen hebben het geld niet om zich grootschalig aan te passen in hun dijken en riviersystemen.
De WRR stelt in haar rapport dat de rijksoverheid meer bevoegdheden moet krijgen voor bescherming van het land tegen water ten opzichte van lagere overheden. Van Geel is het daar niet mee eens: De rijksoverheid heeft al genoeg zeggenschap. Het is al goed geregeld, er is een duidelijke taakverdeling. Er is overleg, maar dat heeft niets met formele bevoegdheden te maken, dat is een denkfout. Het is gewoon ons poldermodel.
Ook de oprichting van een Wereldklimaatorganisatie voor wereldwijde coördinatie, zoals de WRR bepleit, noemt Van Geel Een leuke suggestie, maar niet praktisch.
De belangentegenstellingen die er nu zijn en die moeizaam gedicht kunnen worden, los je ook niet op met een Wereldklimaatorganisatie. China en de Verenigde Staten laten geen zeggenschap toe over belangrijke delen van hun economie of energievoorziening aan een autoriteit als een Wereldklimaatorganisatie. Geen sprake van. Ze miskennen de harde politieke realiteit in de wereld.
Van Geel ziet een oplossing voor de klimaatproblematiek in vervolging van huidig beleid: We moeten het spoor van de Verenigde Naties blijven volgen, daar werken honderdtachtig landen aan mee. Ook moeten we meer leiderschap tonen met toonaangevende landen.
---
Ingezonden persbericht