Gemeente Hoorn


Project wereldmeiden genomineerd voor aanmoedigingsprijs

Persbericht d.d.: 28 juni 2006

Het project `wereldmeiden' dat stichting Netwerk uitvoert in opdracht van gemeente Hoorn maakt kans op een aanmoedigingsprijs die a.s. donderdag door minister Verdonk wordt uitgereikt. Dit gebeurt tijdens de slotmanifestatie `Doorpakken in jeugdpreventie' op donderdag 29 juni. Tijdens het congres staat de vraag centraal hoe je als gemeente kunt voorkomen dat met name allochtone jongeren ontsporen. Hoorn is een van de tien genomineerde gemeenten met een succesvol preventieproject en maakt kans op een geldprijs.

Op de slotmanifestatie presenteren Selami Yüksel, beleidsmedewerker van de gemeente Hoorn, en Fauzeia Akelei, sociaal-cultuurwerker van stichting Netwerk, het succesvolle project. Fauzela startte zo'n anderhalf jaar geleden met subsidie van de gemeente Hoorn een meidengroep. Tegenwoordig komen er zo'n 30 allochtone meiden van 14 tot en met 23 jaar wekelijks in wijkcentrum De Grote Waal bij elkaar om met elkaar te praten en allerlei activiteiten te organiseren. In het begin leek er echter weinig animo te zijn voor de meidengroep. De gebruikelijke wervingsmethoden zoals flyers en posters leverden geen geïnteresseerden op. Vervolgens is Fauzeia zelf op straat, in winkelcentra en op scholen op potentiële deelnemers afgestapt. Ze heeft veel tijd geïnvesteerd in het winnen van hun vertrouwen én dat van hun ouders. Door deze succesvolle wijze van werving maakt het meidenproject kans op de aanmoedigingsprijs.

De wereldmeiden van Fauzeia
De groep bestaat uit ongeveer 30 allochtone meiden van zo'n 14 tot en met 23 jaar. Ze hebben een Turkse, Antilliaanse, Surinaamse, Nederlandse, Somalische, Marokkaanse of Japanse achtergrond. Ze praten met elkaar en nemen deel aan allerlei activiteiten in het wijkcentrum zoals het Respectproject, de computerlessen en het filmproject over tolerantie in de eigen buurt. En als vrijwilligers organiseren ze party's in het wijkcentrum waar gemiddeld zo'n 240 - merendeel allochtone - jongeren op afkomen. Minstens de helft hiervan zijn allochtone meiden; een groep die tot nu toe moeilijk te bereiken was.

Empowerment
Fauzeia probeert hun zelfstandigheid te bevorderen en hun eigen verantwoordelijkheid te ontwikkelen. `Velen van hen kunnen verder komen dan het VMBO waar ze nu op zitten. Ik probeer ze daarover te laten nadenken; laat niet alles zomaar gebeuren. Je hebt je eigen toekomst in de hand. Wil je hogerop? Doen!' Het resultaat van deze aanpak is in de schoolmotivatie terug te zien; het merendeel van de meiden van de vaste inloopgroep heeft ondanks eerdere negatieve signalen in de loop van de twee jaar besloten tot een vervolgopleiding.'

PRIMA-project
De meidengroep was onderdeel van het PRIMA-project `Uitbreiding jongerenwerk' van stichting Netwerk waaraan de gemeente Hoorn in het kader van het preventiebeleid allochtone jongeren subsidie beschikbaar stelde.

---